دولت، سریع لایحه حجاب داد اما هنوز لوایح گرهگشای اقتصادی نداده / جرایم سنگین لایجه حجاب با درآمئ مردم تناسبی ندارد
امروز مردم حرف های زیادی از کاهش نرخ تورم می شنوند، از گشایش های اقتصادی می شنوند و از آزادی دارایی های بلوکه شده در شرق و غرب می شنوند اما آن چیزی که می بینند و واقعیت است وخیم تر شدن اوضاع اقتصاد و معیشت مردم است
جواد مرشدی: عمر دولت سیزدهم به نیمه رسید و باید دید آیا آقای رئیسی می تواند در سراشیبی باقی از عمر دولت وعده های انتخاباتی خود را عملی کند، وعده هایی که بوی امید می دادند و مردم و خصوصا قشر آسیب پذیر جامعه را به پای صندوق رای هدایت و در نهایت هم وی را منتخب مردم کرد. ساخت یک میلیون مسکن در سال آب رفت و بیکاری دامان جوانان را رها نکرد، وضعیت معیشت هم که نه تنها برقرار نشد بلکه با کاهش بضاعت خانواده ها سبد خانوار تهی و سفره ها کوچکتر شد. مسئولین هم همواره آمار می دهند و از کاهش تورم می گویند و این درحالی است که هنوز این آمارها در زندگی مردم ملموس نیست و قدرت خرید نه تنها بالا نرفته بلکه روند افول را در پیش گرفته است. «خبرآنلاین» در گفت و گو با ابراهیم نکو نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی در نقدی منصفانه به بررسی عملکرد دوساله دولت سیزدهم پرداخته است.
دو سال از عمر دولت آقای رئیسی می گذرد، ارزیابی شما از عملکرد دوساله دولت سیزدهم چیست؟
اگر ما بخواهیم منصفانه به قضیه نگاه کنیم، باید بگویم که در مجموع دولتی ها روحیه خوبی به مردم می دهند و حرف های قشنگی می زنند. یعنی متفق القول از موفقیت ها و دستاوردهایی حرف زدند و حرکت های خود را رو به جلو نشان دادند اما در واقعیتی که وجود دارد، موضوع کاملا برعکس است. در واقع دستاوردهایی که دولت از آن حرف می زند مشکلاتی است که هنوز مرتفع نشده است.
آیا آنچه را مسئولان می گویند، مردم در زندگی روزمره خود احساس میکنند؟
امروز مردم حرف های زیادی از گشایش های اقتصادی از جمله کاهش نرخ تورم و آزادی دارایی های بلوکه شده در شرق و غرب می شنوند، اما آن چیزی که می بینند ضخیم تر شدن اوضاع اقتصاد و معیشت مردم است. امروز مردم نمی توانند صحبت های دولتی ها بهعنوان موفقیت فرض کنند، در حالی که در تامین هزینه های اجاره و خرید مسکن، لوازم زندگی و تهیه مایحتاج خودشان با چالش ها، گرفتاری ها و مسائلی عدیده روبهرو هستند. یعنی تطبیقی بین گفته ها و از سوی دیگر واقعیت های جامعه وجود ندارد. من نمی گویم تلاشی صورت نگرفته است، انصافا هم اگر بخواهیم صحبت های سخنگوی دولت را مبنا قرار دهیم که می گفتند آقای رییسی بعنوان رئیس دولت بخاطر مشکلات اقتصادی مردم خواب شان نبرده، می ستاییم، چون به هر حال احساس همدردی کرده اند با مردم اما آیا اقدام موثر برای رفع این گرفتاری ها وجود داشته؟ که اگر بگویند وجود داشته، پس چرا این همه مشکلات، گرفتاری ها و تنگناهای اقتصادی و معیشتی وجود دارد. این نشان می دهد که دولت انصافا می خواهد کاری بکند و شعار درمانی اش خوب است اما من فکر می کنم برای عملیاتی شدن آن چینش لازم مخصوصا در تیم و یاران اقتصادی دولت وجود ندارد تا شعارها به واقعیت ها تبدیل شود. مردم نمی پذیرند که بگوییم تورم را کاهش داده ایم اما هرروز شاهد گرانی و افزایش قیمت های سرسام آور مایحتاج اولیه مردم باشیم. این نشان می دهد که موفقیتی در کار نبوده است. ما شاهد رضایتمندی مردم از دولت نیستیم. در پاکدستی و زحمت کشیدن دولت شکی نداریم ولی آیا این برای دولت دستاورد تلقی خواهد شد؟ بنظر من چنین چیزی در قواعد اقتصادی نداریم.
با توجه به گذشت دو سال از عمر دولت آیا دولت رئیسی توان احقاق شعارهای انتخاباتی خود را خواهد داشت؟
دولت از قله به سراشیبی دارد می افتد و فقط یکسال فرصت دارد که بتواند کاری بکند، آن هم اگر مجلسی روی کار بیاید که بتواند کارآمد باشد و سلایق در آن باشد چرا که همسویی صرف برای دولت مفید نیست و باید سلایق وجود داشته باشند که بتواند به دولت کمک کند.
یعنی یک دست بودن به نفع دولت نخواهد بود؟
یک اشتباهی که وجود دارد این است که برخی فکر می کنند وقتی دولت و مجلس هم دست شدند همه چیز درست خواهد شد اما من بر خلاف این می گویم، من می کویم اگر سلایق وجود داشته باشد این سلایق به گرفتن تصمصیات درست کمک خواهد کرد.
مورد مصداقی هم در این خصوص سراغ دارید؟
بله آنها که میگویند دولت نمی تواند در نظر داشته باشند در مدت زمان کوتاهی دولت لایحه ای تحت عنوان حجاب و عفاف تنظیم و تقدیم مجلس کرد، این نشان می دهد دولت در زمینه های دیگر هم می تواند با این دقت و ظرافتی که اعتقاد دارد کار بکند. من به لایحه حجاب کاری ندارم ولی در لایحه حقایقی وجود دارد که شاید از نگاه خیلی ها به دور است. اولین حقیقتی که وجود دارد این است که دولت اگر بخواهد، می تواند در زمینه های اقتصادی هم نسخه ای بنویسد. حقیقت دیگری وجود دارد که جرایمی که بکار بسته شده است، جرایمی است سنگین که نشان می دهد مردم باید درآمدشان به حدی باشد که اگر خطایی صورت گرفت براحتی 50 میلیون جریمه را پرداخت کند. این نشان می دهد که درآمد مردم الان بسیار بسیار پایین است. معمولا لایحه و طرح براساس درآمدهای افراد تنظیم می شود، پس این لایحه عفاف و حجاب ناخواسته بیانگر این است که باید درآمد افراد جامعه بالاتر برود تا چنین لایحه و قوانینی بتواند جوابگویی هم در جامعه داشته باشد.
راهکاری هم پیشنهاد می کنید؟
من فکر می کنم در این مدت زمان دولت باید آنجه را که احساس می کند در شعار درست است، عملیاتی کند. مردم هم نمی خواهند که همه مشکلاتشان یک شبه حل شود، بلکه مردم به دنبال این هستند که قسمتی از مشکلات شان حل شود. وگر نه اینکه آمار نشان دهند و هر چند که آمارها درست نیست و بگویند تورم کاهش پیدا کرده است باید گفت یا معنی تورم را نمی دانند و یا اگر می دانند خودشان را به آن راه زده اند. در هر کشوری وقتی تورم کاهش پیدا کند قدرت خرید و رفاه مردم بالاتر می رود ولی چیزی که وجود دارد همین رفاه و قدرت خرید است. ولذا من امیدوارم این دولت تا این انتخابات مجلس کارهایی بکند که مردم با رغبت بیشتری امیدوار به آینده بهتر و برنامه های بهتر باشند.
بیشتر بخوانید:
-
خرید، ارابه «مرگ آرزو» شده / رئوفیان: آقای رئیسی مردم هرگز احساسی راکه در دوسال اخیر بوجود آورده اید از خاطر نمی برند
-
خروج شش وزیر از کابینه در دو سال، رکورد رئیسی در دولتهای ایران / سفره مردم هر روز آب میرود
-
رئیسی: اعمال محدودیت برای سکوهای فناوری راهحل صحیح مواجهه با تخلفات نیست
-
نماینده مجلس: اگر دولت را نقد نکنیم، خیانت به مردم است
-
خدا قوت آقای رئیسی! پرداخت 96 هزار تومان برای خرید 21 قلم کالای اساسی در پایان دولت روحانی
216212
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1797974