جمعه 9 آذر 1403

دولت عزمی برای واردات خودرو ندارد!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
دولت عزمی برای واردات خودرو ندارد!

اقتصادنیوز: اعتماد در یادداشتی به انتقاد از بی‌عملی دولت ابراهیم رئیسی در زمینه سیاست واردات خودرو پرداخت.

به گزارش اقتصادنیوز این روزنامه نوشت: به‌رغم انتقادات و ایراداتی که تاکنون به آیین‌نامه تدوینی وزارت صمت وارد شده اما این وزارتخانه همچنان با عزمی جزم، اصرار بر اجرای آن دارد. پس از اینکه اسامی شرکت‌های واردکننده از سوی وزارت صمت اعلام و مشخص شد که بازار خودروی ایران همچنان در انحصار خودروسازان قرار دارد، رفته‌رفته نام خودروهای وارداتی را این شرکت‌ها اعلام کردند. یکی از گزینه‌های اصلی برای واردات، خودروسازان ژاپنی بودند اما حالا گفته می‌شود که امکان واردات خودروهای ژاپنی هم وجود ندارد.

بهرام شکوری، رییس کمیته مشترک بازرگانی ایران و ژاپن در این باره گفته است: بدون تردید اصلاح مناسبات سبب توسعه روابط تجاری ما با ژاپنی‌ها خواهد شد اما در شرایط فعلی به صورت مستقیم نمی‌توانیم خودرو از این کشور وارد کنیم چرا که حفظ روابط تجاری با امریکا برای ژاپنی‌ها اهمیت دارد. امریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری ژاپنی‌ها محسوب می‌شود و سهم عمده‌ای از محصولات این کشور در مارکت امریکا به فروش می‌رسد از این‌رو درآمد حاصل از تجارت با امریکا برای ژاپنی‌ها موثرتر از تجارت با ایران است. ژاپنی‌ها با اعمال تحریم‌ها علیه ایران، اشتیاقی برای تجارت با ایران از خود نشان ندادند اما امکان واردات خودرو از ژاپن با واسطه برای ایران وجود دارد.

وعده‌های دولت برای واردات خودروی اقتصادی شدنی نیست

امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در واکنش به اینکه قرار است شرکت‌های واردکننده خودرو با واسطه اقدام به واردات خودرو کنند به «اعتماد» گفت: این موضوع از قبل هم قابل پیش‌بینی بود چرا که حتی زمانی که شرکت ایرتویای ژاپن در ایران نمایندگی داشت این شرکت نماینده رسمی تویوتا ژاپن نبود و پس از تحریم‌ها و در شرایط کنونی نیز این مساله غیرممکن است؛ چون اگر صادراتی صورت می‌گیرد بر اساس سود بیشتر است. این عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در ادامه با اشاره به وعده‌های دولت در مورد خودروهای اقتصادی و ارزان تصریح کرد: این قبیل از وعده‌ها محقق نخواهد شد زیرا با وجود واسطه برای خرید خودرو، دیگر قیمت‌های این خودرو اقتصادی نخواهد بود و شبیه این موضوع است که فردی یک‌سری خودرو از بازار کشورهای دیگر خرید کند که طبیعتا از قیمت کارخانه بالاتر می‌شود.

رنو کوئید برزیل یا هند؟

او ادامه داد: رنوکوئیدی که در هند ساخته می‌شود اصلا استانداردهای ایران را نمی‌تواند پاس کند، اما رنوکوئید ساخت برزیل قادر است استانداردهای ایران را پاس کند که قیمت آن از خودروهای هندی بالاتر است و آپشن‌های بیشتری هم دارد. این کارشناس صنعت خودرو خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که باعث افزایش قیمت خودرو در بازار می‌شود این است که اولا خودرو را از واسطه‌ها می‌خرند و نکته دیگر اینکه ایران قادر نیست از مبادی رسمی خرید و فروش کند و دور زدن تحریم‌ها هم برای کشور هزینه‌بر است.

واردات خودرو رانتی است

کاکایی افزود: با توجه به شرایط کنونی واردات خودرو تا پایان سال انجام نمی‌شود و در صورتی هم که انجام شود تاثیر جدی روی قیمت‌ها در بازار نخواهد داشت و با توجه به تعداد محدود آن همراه با رانت خواهد بود.

این کارشناس صنعت خودرو گفت: سوال اینجاست که چرا برخی از افرادی که مدعی هستند با 5 یا 10 هزار دلار خودرو وارد ایران می‌کنند قیمت نهایی این خودروها در بازار را بالای 1 میلیارد تومان عنوان می‌کنند و باید گفت این ادعاها که خودروی اقتصادی وارد می‌شود تنها در حد حرف و یک شعار است.

کاکایی در مورد عدم واردات خودروهای ژاپنی به کشور تصریح کرد: پیش از تحریم‌ها هم ژاپن چندان تمایلی برای صادرات خودرو به ایران نداشت و در بهترین شرایط اقتصادی ایران هم هیچ‌وقت تویوتا وارد ایران نشد و زمانی هم که سوزوکی وارد ایران شد و با ایران‌خودرو همکاری داشت، خیلی محدود با ایران کار کرد. ژاپنی‌ها در حوزه خودرو چندان تمایلی برای همکاری با ایران ندارند زیرا موضوعات مربوط به صادرات خودرو در دنیا تقسیم شده و امری جهانی است و هر بازاری مشخص است که دست کدام کشور است.

همچنین بخوانید