دولت پزشکیان سیاست مالیاتی خود را مشخص کرد
بررسی هزینهکرد دهکهای مختلف درآمدی در سال 1402 نشان میدهد که در شرایط کنونی، تنها چند صدک بالای جامعه از نوسانات اقتصادی در امان هستند. یکی از نکات قابل توجه این است که جمعیت زیادی از افرادی که در دهکهای میانی قرار دارند، حقوقبگیر هستند و در برابر نوسانات اقتصاد کلان و تورمهای بالا آسیبپذیرند. از آنجا که وصول مالیات از افراد حقوقبگیر برای دولت بسیار سادهتر از کسبوکارها است،...
در اجلاس مدیران مالیاتی، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی بر ضرورت مبارزه با فرار مالیاتی، تمرکز بر مالیات مؤدیان بزرگ و معافیت 72 درصد از مؤدیان خرد تأکید کردند. مقامات دولت چهاردهم همچنین شفافسازی، حکمرانی داده ها و کنترل تورم را بهعنوان اولویت های خود معرفی کردند.
طی روزهای گذشته، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، اعلام کرد که محمدهادی سبحانیان بهعنوان رئیس سازمان امور مالیاتی به کار خود ادامه خواهد داد. همچنین، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی در اجلاس مدیران مالیاتی درباره برنامههای دولت چهاردهم در زمینه سیاستهای مالیاتی صحبت کردند. در این نشست، سبحانیان از رشد درآمدهای مالیاتی در شش ماه اول سال با وجود بیثباتی اقتصادی خبر داد و تأکید کرد که مبارزه با فرارهای مالیاتی و تحقق بودجه از اهداف اصلی سازمان است.
او به معافیت مالیاتی 72 درصد از مؤدیان خرد اشاره کرد و گفت تمرکز اصلی بر مالیات مؤدیان بزرگ است. همتی نیز به چالش فشار مالیاتی در دوران رکود پرداخت و بر اهمیت شفافسازی و حکمرانی دادهها برای کنترل تورم و بهبود فضای کسبوکار تأکید نمود. همچنین، همتی در این نشست اعلام کرد که مهمترین برنامه وزارت اقتصاد در دولت چهاردهم، ایجاد حکمرانی داده است و باید از این فرصت تاریخی همراهی و همدلی رئیسجمهور بهرهبرداری کنیم. او افزود که اگر این کار را انجام دهیم، در کنترل تورم، نرخ ارز، توسعه و واقعی کردن تأمین بودجه به ما کمک خواهد کرد.
تصویر وصول مالیات
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد اعلام کرد که قرار است محمدهادی سبحانبان به کار خود بهعنوان رئیس امور مالیاتی ادامه دهد. همتی در اینباره گفت: «آقای سبحانیان از دانشجویان بنده در دانشگاه بود و شاهد تلاشهای وی در سازمان امور مالیاتی بودم. اخیرا فردی اطلاع داد که سبحانیان درباره اظهاراتم توییتی علیه بنده زده که گفتم کار خوبی کرده که حرفهای خود را درباره اظهاراتم بیان کرده است.» علاوه بر این روز گذشته وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی با حضور در اجلاس مدیران مالیاتی درباره برنامه دولت چهاردهم در زمینه سیاستهای مالیاتی بیان کردند. محمدهادی سبحانیان در این نشست درباره عملکرد این سازمان توضیحاتی ارائه داد و گفت: «در 6ماه ابتدای امسال رشد درآمدهای مالیاتی به اندازه سال گذشته بوده درحالیکه وضعیت کشور در 6ماه ابتدای سال چندان باثبات نبود. بخش عمدهای از کار ما در 6ماه دوم باقی مانده و متعهد هستیم به تعهدات خود در بودجه عمل کنیم. مبارزه با فرارهای بزرگ مالیاتی و وصول مالیاتها از اهداف ما است که امیدواریم محقق شود.»
پرهیز از فشار بر دهکهای میانی
بررسی هزینهکرد دهکهای مختلف درآمدی در سال1402 نشان میدهد که در شرایط فعلی تنها چند صدک بالای جامعه از نوسانات اقتصادی در امان هستند. یکی از نکات قابل توجه آن است که جمعیت قابل توجهی از افرادی که در دهک های میانی هستند، حقوقبگیر بوده و در برابر نوسانات اقتصاد کلان و تورمهای بالا آسیبپذیر هستند. ازآنجاکه وصول مالیات افراد حقوقبگیر برای دولت بسیار سادهتر از کسبوکارها است، مالیات این افراد بهصورت دقیق وصول میشود. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد نیز در نشست مذکور به این مساله پرداخت و گفت: «نمیشود 8دهک روز به روز وضعشان بدتر شود و 20درصد وضعشان بهتر شود و در عین حال ما فشار مالیاتی را بر 8دهک بیاوریم.» محمدهادی سبحانیان نیز درباره فشار مالیاتی بر اقشار ضعیف جامعه گفت: «در حال حاضر حدود 72درصد از مؤدیان خرد مالیاتشان صفر بوده و در مواردی کمتر از 20میلیون تومان است. در واقع تمرکز ما بر مؤدیان بزرگ است. باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و ظرفیت بخش خصوصی برای پیشبرد اهداف سازمان استفاده کنیم.»
فشار مالیاتی در زمان رکود
در سالهای گذشته یکی از انتقادات واردشده به سیاستهای مالیاتی دولت، فشار برای دریافت مالیات در شرایط رکود بوده است. در این ایام تحریمهای اقتصادی و تورمهای بالا دست به دست هم دادند و تاثیرات منفی قابل توجهی بر درآمدزایی بسیاری از کسبوکارهای فعال در داخل کشور گذاشتند. در این شرایط بسیاری معتقد بودند که دولت در ابتدا موظف است که ثبات را به اقتصاد برگرداند، تورم را مهار کند و سپس به اخذ مالیات از کسبوکارها بپردازد. از سوی دیگر همزمان با کاهش درآمدهای نفتی، دولت از هزینههای خود نکاسته و صرفا با افزایش درآمدهای مالیاتی سعی در تامین هزینههای خود کرده است. عبدالناصر همتی در نشست مذکور به این مساله اشاره کرد و گفت: «بعضا میگویند در شرایط رکود چرا فشار مالیاتی میآورید؟ بنده این را قبول دارم. ما فشار مالیاتی را به تولید میآوریم. مستند و مستدل بودن ادعای مالیاتی خیلی مهم است و باید رضایت ارباب رجوع جلب شود. ما نمیخواهیم مالیات خلاف حق بگیریم. ما قصد داریم مالیات قانونی را اخذ کنیم. اگر غیر از این باشد مردم از سازمان امور مالیاتی دلزده میشوند.» او همچنین درباره سهم مالیات از تولید ناخالص داخلی بیان کرد: «سهم مالیات نسبت به تولید ناخالص داخلی خیلی پایین است؛ درحالیکه قرار بود بالا برود، اما کاهش پیدا کرد. پیشنهاد شد سالانه یک درصد این رقم افزایش یابد و بتوانیم در یک فرآیند بلندمدت این رقم را به 10درصد برسانیم.»
در مسیر حکمرانی داده
ثبت دقیق اطلاعات و هوشمندسازی مالیاتستانی یکی از مهمترین راههای شفاف شدن مراحل دریافت مالیات و همچنین جلوگیری از فرار مالیاتی است. همتی با اشاره به اهمیت حکمرانی داده گفت: «مهمترین برنامه بنده در دولت چهاردهم ایجاد حکمرانی داده است و باید از این فرصت تاریخی همراهی و همدلی رئیس جمهور استفاده کنیم. اگر این کار را انجام دهیم در کنترل تورم، نرخ ارز، توسعه و واقعی کردن تامین بودجه به ما کمک میکند. همه اینها وابسته به این است که ما مالیات ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم را اجرایی کنیم.» سبحانیان نیز در این نشست با اشاره به هوشمندسازی نظام مالیاتی گفت: «ما وارد سازمان شدیم که این موارد را دنبال کنیم. این هم به بهبود فضای کسبوکار منجر میشود و هم منابع حقه دولت را وصول میکند.»