جمعه 5 بهمن 1403

دو اشتباه استراتژیک ساکنین سابق سیدخندان

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش مشرق، کمیل خجسته، فعال رسانه‌ای در کانال تلگرامی خود نوشت: امروز اپ‌های ایرانی مثل فیلیمو بلد از گوگل‌پلی حذف شدند. این رخداد را باید به عنوان برگی دیگر از نتایج عملکرد مدیریت ساکنین پل سید خندان در وزارت ارتباطات حساب کرد. محصولات مبتنی بر فناوری در یک محیط کسب‌وکار ناامن قرار دارند که هر روز منتظر یک اتفاق غیرمنتظره هستند.

از زاویه راهبردی، وضع موجود ناشی از دو عملکرد تیم سابق است:

1. تعامل با دنیا مخصوصا در حوزه ارتباطات را بلد نبودند. آن‌ها نتوانستند به یک زبان مشترک برای تفاهم با دنیا برسند. چون نگاهشان با امریکایی‌ها حتی هم‌افق نبود. امریکایی‌ها حرف از شبکه و اینترنت پاک می‌زدند؛ تلگرام را تهدید می‌کردند که اگر پروژه ارزی اش را پیش ببرد با او برخورد می‌کنند و این پلتفرم با چند صدمیلیون عضو را مجبور کردند تا یک پروژه‌ی بزرگش را خاموش کند. آنها تیک تاک چینی را فیلتر کردند تا اینکه این پلتفرم محبوب جهانی در نهایت مجبور شد با واگذارکردن بخشی از سهام خود به شرکت‌های امریکایی و مستقرکردن ستاد خود در امریکا اجازه فعالیت در امریکا را بگیرد. باوجود اینکه امریکایی‌ها زبان گفتگو با جهانشان یکه تازی در این حوزه و تسلط بر محصولات دیگران است. اما ساکنین سیدخندان دنبال چیزی می‌گشتند که نیست در جهان. چیزی به نام تکمیل زنجیره جهانی خدمات در جهان مصالحه‌ها.

2. استراتژی اشتباه تعریف کردند. چون صحنه را درست ندیدند. آنها خود را در تقابل با خودکفایی تعریف کردند. در حالیکه عقلانیت انقلابی دنبال خودکفایی نیست. دنبال خوداتکایی است. نه‌می‌خواهد راه حضور بازیگر خارجی بسته شود. نه‌می‌خواهد امکان ارتباط جهانی گرفته شود. بلکه می‌خواهد خوداتکا باشد.

می‌توانید کافه بازاری داشته باشید و آن را معادل گوگل‌پلی بدانید. می‌توانید با حمایت درست فنی از آپارات در مقابل یوتیوب یا حمایت از بلد و نشان در مقابل ویز آن‌ها را رشد بدهید اما وقتی خوداتکا نباشید همه هزینه‌هایی که برای این کار شده به راحتی در یک شب از بین می‌رود. کافه بازار با آن همه نیروی متخصص و آن سرمایه‌گذاری و آن تکیه‌ای که دیگر اپ‌های ایرانی‌پسند برای انتشارشان به آن دارند همین الان یک اپ آسیب‌پذیر در مقابل گوگل است. کافیست گوگل اراده کند آن را از سیستم عامل خود حذف کند دیگر نه از تاک نشانی ماند و نه از تاک‌نشان. کنارگذاشتن خوداتکایی موجب می‌شود هیچ بیزنس‌پلنی در این مدل تعامل با دنیا جواب ندهد و بیشتر با استراتژی هر چه پیش آید خوش آید پیش رود.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.