یک‌شنبه 4 آذر 1403

دو سوال مهم از صداوسیما و فدراسیون فوتبال درباره حق پخش

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
دو سوال مهم از صداوسیما و فدراسیون فوتبال درباره حق پخش

طبق گزارش تفریغ بودجه سال 1400، سازمان صداوسیما بخشی از درآمدهای خود از پخش مسابقات ورزشی را با وزارت ورزش شریک شده است. کیفیت این امر اما محل تامل جدی است.

پس از کش و قوس های فراوان و با اعلام رسمی دیوان محاسبات کشور از طریق انتشار گزارش تفریغ بودجه سال 1400، مشخص گردید که سازمان صداوسیما برای اولین بار تن به اجرای قانون داده و حاضر شده تا بخشی از درآمد خود که از پخش مسابقات ورزشی ناشی می شود را با وزارت ورزش شریک شود. مطابق قانون برنامه ششم توسعه مصوب سال 1396 و متعاقب آن، مطابق قانون بودجه سالیانه کشور از سال 1399 به این سو، صداوسیما باید قسمتی از درآمد تبلیغاتی خود ناشی از پخش مسابقات ورزشی را به وزارت ورزش و جوانان پرداخت می کرده. قسمتی که مطابق قانون بودجه، سهم ورزش از آن فقط 30 درصد است.

فارغ از این که آیا تقسیم ناعادلانه و این‌چنینی درآمدهای ناشی از پخش مسابقات ورزشی را اساسا می توان ذیل عنوان حق پخش تلویزیونی مسابقات ورزشی قرار داد یا خیر، صداوسیما مطابق اعلام دیوان محاسبات کشور در سال 1400 مبلغ 74 میلیارد تومان را به حساب خزانه کل کشور واریز کرده که از این مبلغ، سازمان برنامه و بودجه فقط 7 میلیارد تومان آن را به وزارت ورزش اختصاص داده است و وزارت هم این 7 میلیارد تومان را در قالب کمک به فدراسیون های فوتبال و کشتی اهدا کرده است.(5 میلیارد تومان سهم فدراسیون فوتبال و 2 میلیارد تومان سهم فدراسیون کشتی)

در این میان دو سوال جدی را می توان مطرح نمود: 1- آیا درآمد سازمان صداوسیما از قِبل آگهی های بازرگانی ناشی از پخش مسابقات ورزشی در سال 1400 فقط مبلغ 74 میلیارد تومان بوده است؟ مطابق گزارشی که خبرگزاری خبرآنلاین در تاریخ 13 آذر 1401 منتشر نمود، تلویزیون حدود 10 هزار میلیارد تومان از پخش مسابقات جام جهانی 2022 درآمد کسب کرده است. همچنین مطابق گزارش روزنامه فرهیختگان در تاریخ 5 شهریور 1401، سازمان صداوسیما صرفا از قِبل پخش مسابقات تیم های استقلال و پرسپولیس (هر تیم، 30 بازی) در یک فصل فوتبالی، چیزی حدود 31 هزار میلیارد تومان درآمد داشته است. با توجه به اعداد و ارقام مطرح شده در این گزارشات که بر اساس تعرفه های اعلامی از سوی سازمان صداوسیما محاسبه گردیده اند، باید این سوال را مطرح کرد که صداوسیما با چه مبنا و منطقی صرفا مبلغ 74 میلیارد تومان را به خزانه واریز کرده است؟ مبلغی که صحت آن به طور جد محل تامل است و بایستی مورد راستی آزمایی نهادهای نظارتی قرار گیرد.

2- سوال بعدی را می توان از وزارت ورزش و به تبع آن از فدراسیون فوتبال پرسید که آیا از دریافت چنین مبلغی راضی گشته اند؟ یعنی در شرایطی که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ و تمامی باشگاه های حاضر در رقابت های لیگ برتر، به درآمد ناشی از حق پخش تلویزیونی نیاز مبرم دارند و حق آن هاست که مبلغی واقعی را بر اساس میزان درآمدهای سازمان صداوسیما طبق قانون از آن خود کنند، فدراسیون فوتبال با دریافت 5 میلیارد تومان دیگر قرار نیست در این خصوص پیگیری و تلاشی به عمل آورد تا فوتبال به حق خود برسد؟ ضمن این که می توان این سوال را از فدراسیون فوتبال پرسید که این 5 میلیارد که با توجه به آن چه که در فوتبال و فضای اقتصادی آن جریان دارد رقمی ناچیز است و حتی شاید برای قراردادی یک ساله با یک بازیکن هم کفاف ندهد، صرف چه امری شده است و در کجا هزینه گشته؟ آیا فدراسیون برنامه ای برای الزام صداوسیما به تادیه مبلغ واقعی حق پخش دارد؟ و یک عالمه علامت سوال دیگر...

254 251

کد خبر 1706303