دیدار با هنرمندان پیشکسوت مازندران / آخرین بازمانده نقاشی قهوهخانهای
تهران - ایرنا - مدیرعامل موسسه هنرمندان پیشکسوت در سفری به مازندران با جمعی از هنرمندان پیشکسوت از جمله آخرین بازمانده نقاشی قهوهخانهای و کارگردان اولین فیلم جنگی ساخت ایران دیدار کرد.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، در این سفر که از سهشنبه 19 اردیبهشت آغاز شد، سیدعباس عظیمی با همراهی داود فیاضی، موسیقیدان، خواننده و ردیفدان پیشکسوت، با حضور در منزل استادان عزت رحیمبقایی(صدابردار پیشکسوت موسیقی)، مهدی شاهمحمدیان (قلمزن پیشکسوت)، محمدعلی پایدار (پیشکسوت منبت)، منصور وفایی (پیشکسوت نقاشی قهوهخانهای)، اکبر صادقی (کارگردان پیشکسوت سینما) و خانواده زندهیاد ابوالحسن خوشرو (خواننده نواحی) دیدار و با اهدای لوح و هدیه موسسه از آنان تقدیر کرد.
عظیمی با اشاره بر لزوم این سفرها گفت: 70 درصد از اعضای موسسه ساکن کلانشهر تهران هستند. ولی این موضوع هیچگاه باعث کمتوجهی به هنرمندان پیشکسوت ساکن شهرستانها نشده است. هنرمندان پیشکسوت سرمایههای ملی و فرهنگی کشور هستند و تلاش میشود هر چند وقت یکبار به این عزیزان سر زده و جویای احوال آنان شویم.
مدیرعامل موسسه هنرمندان پیشکسوت با اشاره به روند این سفرها گفت: از سال 91 تا کنون برنامه ملاقات، دیدار و عیادت از هنرمنان پیشکسوت یا خانواده استادان آسمانی به عنوان یک سر فصل اصلی در برنامههای موسسه بوده و همچنان در حال انجام است. و این رویه مورد استقبال هنرمندان قرار گرفته است.
عزت رحیمبقایی از پیشکسوتان صدابرداری در ایران است و صدابرداری صحنه ای بسیاری از هنرمندان موسیقی ایران از جمله محمدرضا شجریان، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و... را در کارنامه هنری خود دارد. وی از اعضای هیئت مدیره کانون صدابرداران خانه موسیقی ایران بوده است.
عزت رحیم بقایی و سید عباس عظیمیاو علاوه بر صدابرداری تجربه بازیگری نیز دارد و در آثار سینمایی از جمله خواهران غریب، چون ابر در بهاران و ای ایران به ایفای نقش پرداخته و در سریالهای خانه سبز، لبخند سوم و تهران 20 بازی کرده است.
رحیمبقایی مدرک درجه یک هنری دارد و در سال 1398 به عضویت موسسه هنرمندان پیشکسوت درآمد.
مهدی شاهمحمدیان اکنون در رشته قلمزنی به کار مشغول است و در مدت 36سال فعالیت در این رشته، تابلوهای نفیسی ساخته و در بیش از ده نمایشگاه شرکت کرده است که مهمترین آن ها نمایشگاه صنایع دستی آسیا و اقیانوسیه در آبان ماه سال 1373 بوده است. شاه محمدیان دو سال در دانشگاه علمی کاربردی سازمان صنایع دستی تدریس کرده و تاکنون در رشته های قلمزنی و آواز شاگردان بسیاری را آموزش داده است؛ شاگردانی که اکنون خود به درجه استادی رسیدهاند.
وقتی دبستانی بود، خواندن آواز را شروع کرد و در هفده سالگی گوشه های موسیقی ایرانی را از مرحوم یاریاوی که از نوازندگان شناخته شده نی بود آموخت. در سال 1358در کلاس استاد علی اصغر شاه زیدی ردیف ها و گوشه های موسیقی را مجددا فراگرفت.
شاه محمدیان برای تکمیل دانش خود در حوزه موسیقی سنتی ایران، مدتی هم از حضور منصور اعظمیکیا بهره برد. همچنین از محضر استادانی مثل حسن کسایی، جلیل شهناز، حسین عمومی، مرحوم طاهرپور و طاهرزاده استفاده کرد.
شاه محمدیان مدرک درجه یک هنری دارد و از سال 1396 عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است.
محمدعلی پایدار سال 1337 در تهران متولد شد. تا مقطع دیپلم در تهران درس خواند. از طریق آشنایی با استاد جمشید پورگلی و استاد میرطیبی با هنرهای سنتی آشنا شد و همچنین از محضر استاد مهدی طوسی بهره برد.
محمدعلی پایداراولین اثر هنری وی تمثال امیرالمؤمنین (ع) است و تابلوهای سیمرغ و شاهنامه از مهمترین آثار وی به شمار میروند. عضویت در مرکز ایرانشناسی و دریافت نشانهای هنری در رشتههای منبت و معرق از سوابق و افتخارات او محسوب میشوند. وی در هنرهای سنتی از قبیل منبت، معرق، گرهچینی، منبت معرق، قوارهبری و ارسیسازی تخصص دارد.
در کارنامه هنری این هنرمند حوزه هنرهای سنتی، سیونه مقاله تخصصی در زمینه شناخت چوب و عوامل مخرب آن، تاریخ صنایعدستی معاصر استان مازندران و همچنین تحقیق و نگارش سقا نفارخانه (کیجا تکیه)، و تحقیق (مسجد فرحآباد)، تاریخچه صنایعدستی (منبت) به چشم میخورد.
محمدعلی پایدار مدرک درجه یک هنری دارد و از سال 1397 عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است.
منصور وفایی آخرین بازمانده نقاشی قهوهخانهای است؛ هنری که حفظ هویت ملیمان کمک می کند.
وفایی از همان کودکی به نقاشی علاقه داشت. به واسطه این علاقهمندی پدرش او را در دبیرستان اسدآبادی ثبت نام کرد. نزد استاد علی اکبر نجم آبادی از شاگردان کمال الملک نقاشی را آموخت. علاقهاش به روایت داستان در نقاشی او را به سمت نقاشی قهوهخانهای سوق داد. از شاهنامه و روایات مذهبی برای خلق اثر الهام گرفت.
منصور وفاییسال 1369 براش سالی مهم بود. همزمان با کنگره بزرگداشت فردوسی در تهران هنرش را به رخ کشید. داستانهای شاهنامه با هنر او و حسن اسماعیل زاده برای مهمان خارجی و داخلی کنگره به تصویر درآمد و پس از آن بود که درخواستها برای کشیدن نقاشی قهوهخانهای به سمت او سرازیر شد.
او با نوآوری و تلاش مسیرش را ادامه داد تا جایی که نشان درجه یک هنری را دریافت کرد. از دیگر آثار او می توان همکاری با شرکت هنری یونیورسال فاین آرتز کمپانی برای تهیه بیش از 300 تابلو نقاشی، تصویرگری داستان رستم و سهراب در قالب 12 تابلو و تصویر گری روی 5جلد شاهنامه فردوسی را نام برد.
ابوالحسن خوشرو دی سال 1325 در روستای سیاهرودکلا قائمشهر (از توابع استان مازندران) به دنیا آمد. موسیقی را با نواختن ساز «لَلِهوا» آغاز کرد و از هنرستان موسیقی تهران فارغالتحصیل شد.
دیدار با خانواده خوشروسال 1339 یک گروه موسیقی با همکاری برادرانش (فرجالله و عبدالله) و احمد محسنپور تشکیل داد و از سال 1345 به همکاری با رادیو مرکز استان مازندران پرداخت.
سال 1350 گروه موسیقی روجا (ستاره صبح) را تشکیل داد و با این گروه کنسرتهای متعددی در ایران و خارج از کشور برگزار کرد. نخستین مجموعه موسیقی ابوالحسن خوشرو هژبر سلطون نام داشت. اثر مشتی از او در سال 1359 منتشر شد که همین امر باعث شد مردم منطقه تا سالها او را «مشتی» صدا کنند. او همراه با استاد فقید احمد محسنپور از چهرههای برجسته و اثرگذار در احیای موسیقی مازندران بود که بیش از پنج دهه از عمر خود را صرف اعتلای فرهنگ موسیقایی مازندران کرد.
شاباجی، خنش، رونما، طالبا، آلاشت دیار، دماوند، موسیقی مازندرانی، نرگس جار، تش سو، آفتاب ته، کوچ، مشتی، حامد، هژبرخوانی، دشوار، رقصهای مازندران و مادرمه تعدادی از آثار و آلبومهای موسیقی این هنرمند مازنی هستند.
سرانجام این خواننده و نوازنده پیشکسوت موسیقی مازندرانی، دهم اسفند سال 1398 پس از تحمل یک دوره دوساله بیماری در سن هفتاد و دو سالگی به دیار حق شتافت.
زندهیاد ابوالحسن خوشرو ساروکلائی که او را با نام ابوالحسن خوشرو میشناسند مدرک درجه یک هنری داشت و از سال 1398 به عضویت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت درآمده بود.
اکبر صادقی نخستین روز فروردین ماه سال 1327 در شهر ری، اولین تصویر از جهان پیرامون را در حافظهاش ثبت کرد. فعالیت هنری را با نوشتن فیلمنامه فیلم پسرخوانده به کارگردانی جمشید شیبانی آغاز کرد و نخستین کارش را به صورت حرفهای به عنوان دستیار کارگردان در فیلم مشترک ایران و هند بنام همای سعادت به کارگردانی فابی چاناکیا تجربه کرد. او مدتی مدیر استودیو «پارس فیلم»، معتبرترین و بزرگترین استودیو در ایران بود و بعد از آن مدیر تولید «تینا فیلم» شد. اولین کار مستقل کارگردانی او فیلم با عشق مردن در سال 1357 بود.
صادقی در مقام تهیهکننده سال 1362 در فیلم بازرس ویژه به کارگردانی منصور تهرانی فعالیت داشت. این هنرمند پیشکسوت سینما، سال 1365 دوره پرتلاشی را در عرصه سینما و تلویزیون گذراند. اثر مهم او در این سال، کارگردانی و تهیهکنندگی فیلم دبیرستان است و او توانست با مهارتش، جای خود را میان اهالی سینما تثبیت کند. علاوه بر این، او در سال 1366 در فیلم سیمرغ نیز نقشآفرینی کرد.
با اینکه اکبر صادقی را بیشتر به عنوان تهیهکننده میشناسیم، اما در حرفههای دیگر نیز فعال بوده است. او علاوه بر تهیهکننده، بهعنوان کارگردان، نویسنده و بازیگر نیز در سینما و تلویزیون فعالیت داشته است. مهمترین آثار اکبر صادقی در مقام کارگردان، فیلمهای گاومیشها، سرحد، سریال تازیانه بر باد، سریال زائر غریب، مادرجونم عاشق شده، آلما، سیمرغ، دبیرستان، بالاش، پایگاه جهنمی، در محاصره، شیطان و با عشق مردن است.
وی همچنین فیلمنامههای سرحد، مزدوران، در محاصره، شیطان، با عشق مردن، جنجال، میرم بابا بخرم، پسرخوانده و بیحجاب را نوشته است. مهمترین آثار اکبر صادقی در حرفه بازیگری، فیلم اجارهنشینها و ناخدا است.
صادقی سال 1379 توانست دیپلم افتخار بهترین فیلم را برای شنگول و منگول، در پانزدهمین دوره جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان دریافت کند. اکبر صادقی از 14 مهرماه 1392 به عضویت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت درآمد.