دوشنبه 5 آذر 1403

دیوار امنیتی سیستان و بلوچستان و اتفاقات گاه و بیگاه مرزی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دیوار امنیتی سیستان و بلوچستان و اتفاقات گاه و بیگاه مرزی

زاهدان - ایرنا - وجود دیوار امنیتی مرزی در شمال سیستان و بلوچستان و نزدیکی مرز افغانستان طی چند سال اخیر علاوه بر مواهب امنیتی برای منطقه زمینه مشکلاتی برای کشاورزانی که زمین‌های کشاورزی آنان در آن سوی دیوار قرار گرفته بوجود آورده که درگیری دیروز عصر در مرز میان کشاورزان و طالبان از همین مشکلات است.

به گزارش ایرنا کیلومترها دورتر از مرز اصلی برای ایجاد امنیت و مبارزه با اشرار و قاچاقچیان دیواری امنیتی در سال 1382 در داخل خاک ایران و نزدیکی مرز افغانستان در شمال سیستان و بلوچستان ایجاد شد دیواری که در آن سویش زمین‌های کشاورزان قرار دارد و حصاری که برای سرکشی از زراعتشان باید همواره از آن عبور کنند.

این دیوار مرزی مثل خیلی از دیوارهای مرزی دیگر میان کشورهای مختلف جهان از دیوار ایران و ترکیه گرفته تا دیوار امریکا و مکزیک در ابتدا هدفش برقراری امنیت بیشتر در2 سوی مرز بود اما با وجود اهمیت این امنیت دغدغه کشاورزان منطقه برای رسیدگی به زمین‌های چندین و چند صد ساله شان در آن سوی دیوار در جای خودش باقی مانده است.

کشارزان سیستانی سال‌هاست که با مشکلات گاه و بی‌گاه ناشی از دیوار امنیتی مرزی میان ایران و افغانستان عادت کرده و با تمام زحمات از این دیوار عبور کرده و بعضا در میان تیراندازی نابجا از آنسوی مرز به زراعتشان می‌پرداختند که تیراندازی نیروهای طالبان مستقر در مرز و درگیری دیروز عصر با مرزبانان ایران از جمله این مزاحمت ها بود که خبر آن در همه جا صدا کرد. اخباری که از وجود اختلافات جزیی ناشی از ناآگاهی نیروهای طالبان از خط مرزی و درگیری آنان با کشاورزان مرزنشین شهرستان هیرمند استان سیستان و بلوچستان هنگام حضور در آن سوی دیوار مرزی حکایت داشت و خیلی زود با دخالت و مذاکره مقامات امنیتی و مرزبانی پایان یافت و همه چیز آرام شد.

 همه چیز بر مدار فعالیت

گمرک:

ساعات ابتدایی درگیری روز گذشته که در 10 کیلومتری گمرک میلک استان سیستان و بلوچستان رخ داده بود با استقرار نیروهای نظامی در مرز و خروج محموله‌های تجاری، ایمن‌سازی محوطه و کامیون‌های حامل کالا پیگیری شد.

در همین ارتباط ظهر امروز «سیدروح اله لطیفی» سخنگوی گمرک گفت: از عصر روز گذشته که درگیری محدودی در اطراف مرز میلک به وجود آمده بود و با توجه به ایمن‌سازی منطقه و شرایط احتیاطی فعالیت مرز متوقف شده بود، از صبح امروز با عادی شدن شرایط، مجدد فعالیت این مرز از سر گرفته شد.

ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان و مدیرکل گمرک زاهدان نیز در همین ارتباط گفت: صادرات و واردات امروز صبح طبق روال عادی انجام و هیچ وقفه‌ای ایجاد نشده است.

محمدعلی خاشی با بیان اینکه همکاران ما در گمرک میلک ازساعت هشت صبح کار خود را آغاز کردند، افزود: پرسنل ما در مجموعه گمرک میلک معمولا ساعت هفت در محل کار حاضرند و از ساعت هشت. صبح کار خود را شروع می کنند.

پایانه‌های مرزی:

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای سیستان و بلوچستان نیز در همین ارتباط با اشاره به وضعیت کنونی پایانه مرزی میلک گفت: این پایانه مرزی هیچ مشکلی ندارد و امروز از ساعت 9 صبح فعالیتش از سر گرفته شد.

تیمور باقری با اشاره به اینکه درگیری در داخل پایانه مرزی میلک نبوده و در بیرون اتفاق افتاده افزود: مرز دیروز بعد از ظهر بسته اما امروز باز شده است.

او خاطر نشان کرد: صادرات و واردات هم‌اینک در پایانه مرزی میلک طبق روال گذشته از این مرز انجام می‌شود و هیچ گونه مشکلی وجود ندارد.

بازارچه‌های مرزی:

مدیر بازارچه‌های مرزی سیستان و بلوچستان در همین ارتباط گفت: باتوجه به درگیری‌های شب گذشته مرز میلک در بازارچه های مرزی هیچ مشکلی وجود ندارد و تجارت و فعالیت طبق روال عادی ادامه دارد.

مبین‌علی میر خاطرنشان کرد: صادرات و واردات در مرز میلک همچون گذشته طبق روال خود ادامه دارد و خللی در آن وارد نشده است.

او تصریح کرد: این گونه مسائل در مرز طبیعی است و یک سو تفاهم بوده که حل شده و هم در حوزه پاکستان و هم افغانستان گاهی این مسائل وجود دارد اما بزرگنمایی برخی از افراد از این مهم درست نیست.

محمد هادی مرعشی معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایرنا گفت: با برطرف شدن سوءتفاهم از شب گذشته امنیت و آرامش در مرزهای شمال استان با افغانستان برقرار شده و هیچ مشکلی وجود ندارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان: تلاش می کنیم در آینده چنین حادثه ای رخ ندهد

سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان پس از حادثه با مرزبانان جمهوری اسلامی ایران در استان نیمروز افغانستان اعلام کرد که حادثه مدیریت شد و تلاش می کنیم که از وقوع چنین حوادثی در آینده جلوگیری کنیم.

به گزارش ایرنا، «عبدالقهار بلخی» امروز (پنجشنبه) در توئیتی نوشت که مشکلات مرزی با ایران در شهرستان «کنگ» استان نیمروز با مداخله مسئولان مرزی پایان یافت و تلاش می کنیم در آینده بار دیگر چنین حادثه ای رخ ندهد.

«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی دولت طالبان نیز در توئیتی نوشته است که حادثه در استان نیمروز براساس سوء تفاهم رخ داده بود و با تفاهم دو طرف وضعیت کنترل شد و مسئولان طالبان برای جلوگیری از چنین رویدادهایی دستورات لازم را صادر کرده اند.

 هر چند اوضاع خیلی سریع در درگیری دیروز کشاورزان کشورمان با نیروهای طالبان آرام گرفت و در فعالیت‌های تجاری همانگونه که گفته شد هیچ خللی به وجود نیامد اما باید بخاطر داشته باشیم با وجود دیوار امنیتی مرزی و امکان رفت و آمد همیشگی کشاورزان برای سرکشی زمین‌هایشان امکان چنین اتفاقاتی همچنان وجود دارد و باید برای حل آن چاره اندیشی کرد.

بسیاری از مردم مرزنشین و بویژه کشاورزان و مالکان زمین های آن سوی دیوار مرزی خواستار حذف این دیوار یا پیش بینی تدابیر لازم شدند.

این در حالیست که مزار یکی از شهیدان عزیزمان در آنسوی دیوار مرزی و در خاک ایران قرار دارد.

پیکر شهید مراد بدیع دهقان در سال 1370 در این منطقه دفن شده بود که بعد از ساخت دیوار امنیتی مرزی در آنسوی دیوار قرار گرفته است.

*س_برچسب‌ها_س*
دیوار امنیتی سیستان و بلوچستان و اتفاقات گاه و بیگاه مرزی 2
دیوار امنیتی سیستان و بلوچستان و اتفاقات گاه و بیگاه مرزی 3
دیوار امنیتی سیستان و بلوچستان و اتفاقات گاه و بیگاه مرزی 4