یک‌شنبه 30 دی 1403

ذخیره‌سازی سیب و پرتقال برای تنظیم بازار میوه شب عید

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ذخیره‌سازی سیب و پرتقال برای تنظیم بازار میوه شب عید

دولت از سال 85 نسبت به بحث ذخیره‌سازی میوه شب عید ورود کرده است.

دولت از سال 85 نسبت به بحث ذخیره‌سازی میوه شب عید ورود کرد که بسیاری از کارشناسان اذعان می‌کنند که بدلیل شرایط مساعد تولید، نیازی به ذخیره‌سازی نداریم.

همه ساله عرضه میوه تنظیم بازار شب عید بنا به شرایط هر استان از اوایل اسفندماه آغاز می‌شود؛ قیمت عرضه هم 15 درصد زیر قیمت بازار خواهد بود. امسال هم طبق گفته مسئولان امر ذخایری برای عرضه در ایام پایانی سال در نظر گرفته شده است.

ایوب فصاحت سرپرست سازمان تعاون روستایی گفت: امسال حدود 20 هزار تن میوه شب عید شامل سیب و پرتقال در انبارها ذخیره‌سازی شده است، هرچند امکان افزایش ذخیره‌سازی میوه شب عید به میزان دو برابر آن وجود دارد.

فصاحت با تاکید بر رصد ذخایر میوه در بازار گفت: با توجه به تمهیدات اتخاذ شده انتظار می‌رود امسال بهترین سال برای تامین میوه شب عید باشد، در این راستا تلاش می‌شود با پایش هفتگی بازار، قیمت سیب و پرتقال افزایش غیرمعقولی نداشته باشد به طوریکه کمترین تفاوت قیمت بین بازار شب عید و زمان حاضر باشد.

اصلاح نظام توزیع راه حل اساسی تنظیم بازار

ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: ذخیره سازی میوه شب عید مزایا و معایبی دارد به طوریکه جلوگیری از سیستم دلال بازی و کنترل بازار نسبی شب عید تا حدودی از مزیت این امر محسوب می شود. بی توجهی به اصلاح نظام توزیع موجب شده تا به فرآیندهای مقطعی همچون ذخیره سازی میوه شب عید روی بیاوریم.

قاسمی ادامه داد: با توجه به مشکلات نظام توزیع سیب و پرتقال با قیمت نازل از کشاورزان خریداری و در بازار آزاد چندبرابر قیمت عرضه می شود، در برخی مواقع به سبب مازاد تولید شاهد رهاسازی محصول کنار جاده هستیم. علی رغم آنکه سال گذشته از لحاظ تولید سیب و پرتقال شرایط مساعدی داشتیم، اما به سبب مشکلات نظام توزیع شاهد نوسانات بازار میوه در شب عید بودیم. از این رو انتظار می رود که مسئولان به جای مُسکن های مقطعی، ریشه ای موضوع را حل کنند.

او اصلاح نظام توزیع و استفاده از ظرفیت تشکل ها و بخش خصوصی و نظارت بازار توسط دولت را راه حل اساسی تنظیم بازار اعلام کرد و افزود: دولت از سال 85 نسبت به ذخیره سازی بازار میوه شب عید اقدام کرد که همه ساله به دلایل متعدد بخش قابل توجهی از میوه های ذخیره سازی شده هدر می رفت که سال گذشته بنابر دستور وزیر جهاد کشاورزی به بخش خصوصی واگذار شد.

نیازی به ذخیره سازی میوه شب عید نداریم

در ادامه اکبر یاوری رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: با توجه به وضعیت مطلوب تولید و شرایط مساعد مرکبات و سیب درختی در سردخانه‌ها، نیازی به ذخیره سازی میوه شب عید نداریم. ورود وزارت جهاد در حوزه ذخیره سازی و تنظیم بازار میوه شب عید، شوک و التهاب به بازار وارد می‌کند، از این رو نیاز است که بازار بر مبنای عرضه و تقاضا کار خود را انجام دهد.

یاوری ادامه داد: با ورود وزارت جهاد به امر خرید، باغداران و سورتینگ داران قیمت‌ها را افزایش می‌دهند، درحالیکه به سبب افزایش عرضه مازاد بر نیاز ذخیره سازی معنا ندارد. با توجه به فراوانی تولید و عرضه، روزانه مقادیری بار در میدان مرکزی می‌ماند، از این رو نیازی به ذخیره سازی میوه شب عید نداریم.

با توجه به افزایش تولید سیب و مرکبات نسبت به مدت مشابه سال قبل و وضعیت مناسب محصول در سردخانه ها، بسیاری از کارشناسان معتقدند که نیازی به تنظیم بازار میوه شب عید نیست و تنها با واگذاری امور به بخش خصوصی و نظارت توسط دولت باید بازار کنترل شود.

این در حالی است که مسئولان سازمان تعاون روستایی خبر از ذخیره سازی سیب و پرتقال شب عید داده اند، همچنین جبرئیل برادری رئیس جهاد کشاورزی استان تهران اعلام کرده است که امسال با برنامه ریزی و سیاست گذاری دولت و همکاری بخش خصوصی همچون سال گذشته ذخیره سازی مطلوبی در میوه شب عید صورت گرفته و با اعلام کارگروه مربوطه در اواخر اسفندماه در میادین میوه و تره بار و مراکز توزیع عرضه می شود.

رئیس جهاد کشاورزی استان تهران گفت: تاکنون برای استان تهران 5 هزارتن سیب درختی قرمز و زرد و پرتقال تامسون شمال ذخیره سازی شده است.

کمبودی در عرضه سیب و مرکبات نداریم

مجتبی شادلو نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران از افزایش 30 تا 50 درصدی تولید محصولات باغی خبر داد و گفت: با توجه به فراوانی تولید میوه بیش از نیاز بازار، نیازی به ذخیره سازی میوه شب عید نداریم. شرایط بازار از ابتدای سال تاکنون به گونه ای بود که قیمت میوه و صیفی در مبادی تولید و عمده فروشی مناسب بود که بدین ترتیب افزایش قیمت در خرده فروشی ها هیچ ارتباطی به تولید ندارد.

شادلو با بیان اینکه کمبودی در عرضه سیب و مرکبات نداریم، افزود: طبق برآوردهای صورت گرفته بیش از 4 میلیون و 200 هزار تن سیب در کشور تولید شد که موجودی سردخانه ها بیش از سال گذشته است. امسال پیش بینی می‌شود که تولید مرکبات به بیش از 8 میلیون تن برسد که 4 میلیون تن از این میزان پرتقال خواهد بود.

طبق آمارهای اعلامی مسئولان اتحادیه و تشکل ها، امسال تولید سیب و پرتقال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد چشمگیری داشته است که براین اساس برخی کارشناسان تنظیم بازار میوه شب عید را ضرورت نمی دانند و در مقابل برخی دیگر ورود به بحث ذخیره سازی سیب و پرتقال شب عید را راه حلی مناسب برای جلوگیری از دلال بازی و واسطه گری شب عید می دانند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی