دوشنبه 5 آذر 1403

رئیسی: شاهنامه فردوسی جلوه‌گاه حکمت نظری و عملی است

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
رئیسی: شاهنامه فردوسی جلوه‌گاه حکمت نظری و عملی است

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز (دوشنبه 25 اردیبهشت‌ماه) پیام آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی به مناسبت برگزاری روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر بلندآوازه ایرانی را قرائت کرد.

متن پیام به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

ایران بزرگ یک حقیقت فرهنگی و معنوی در قلب قاره کهن آسیاست که همچون حلقه‌ای زنجیره هستی معنوی و فرهنگی شرق و غرب را به یکدیگر پیوند می‌دهد. ایران بود که در آغاز تاریخ اسلام در عین گرایش به دارالاسلام، کانون حوزه ایرانی فرهنگ و تمدن اسلامی شد و اثری عمیق از خود بر جای گذاشت.

در این سرزمین بزرگانی مانند فردوسی زبان فارسی و تاریخ ایران را از نو زنده کردند و مردم ایران توانستند بدون هیچ‌گونه کشمکشی در آیینه معرفت به حیات خود ادامه دهند. از این منظر فردوسی نماد خردورزی این سرزمین را نه فقط یک شاعر که باید جان‌مایه و عصاره فرهنگ و تمدن ایران دانست. اوست که بر پیکر زبان فارسی جامه‌ای فاخر و هویت فرهمند پوشاند و پیوندهای عمیق تاریخی و هویت ملی و فرهنگی ایران را مورد توجه جدی قرار داد.

فردوسی را حکیم و شاهنامه او را کتاب حکمت و حماسه خواندند، زیرا کاخ بلند نظم فارسی در عین آنکه شرح دلیری‌ها و دلاوری‌های قهرمانان باستانی ایران است، از حکمت ایرانی و اسلامی بهره‌هایی وافر دارد و جلوه‌گاه حکمت نظری و عملی است. در شاهنامه روح آزادگی و آزادمنشی و توجه به فرهنگ غنی و قوی این سرزمین آشکار است و این کتاب شگرف سرشار از محبت و مهربانی است.

عظمت وجودی حکیم در بردباری قهرمانانه او در راه خلق حماسه ملی ایران اسلامی است. این شاعر آزاده ژرف‌اندیش به شوق بیدار کردن ایرانیان و ایجاد همدلی و همبستگی، تنگ‌دستی و زندگی سخت را به جان خرید و ثروت و سرمایه خود را در راه آفرینش شاهکار زبان، اندیشه و فرهنگ ایرانی هزینه کرد. سرتاسر شاهنامه حدیث و سخن توحید، یگانگی و بندگی خداوند است و در آن خرد تعلیمی با معنویت و دینداری آمیخته شده است.

ابیات فردوسی آشکارا در تحصیل او از پیامبر نمودار است. افزون بر این ابیات بسیاری در شاهنامه به پیامبر و اهل بیت اطهر تقدیم شده است که نشانی از عمق اعتقاد فردوسی به دین روشنایی‌بخش اسلام است که در زمان او در هیات آیینی، فراگیر و جهان‌شمول و پاسخگوی مسائل زمانه به دورترین نقاط جهان گسترش یافته بود.

بدون تردید بزرگداشت این شاعر نامدار و آثار گرانقدر او به جامعه امروز و به ویژه نسل جوان به تقویت هویت و خودباوری ایران اسلامی، توسعه هم‌زبانی، همدلی ملی و همبستگی منطقه‌ای و اعتلای حکمرانی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران کمک شایانی خواهد کرد. بر همین اساس تمام پوشش‌های علمی و فرهنگی در این حوزه قابل ستایش و قدردانی است و دولت مردمی حامی پژوهشگران و استادان در جهت نهادینه شدن افکار مفاخری چون حکمیم ابوالقاسم فردوسی است تا با ترسیم خط فکری و ادبی این مفاخر بر غنای فرهنگی ایران اسلامی افزوده شود.

این جانب با پاسداشت روز زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و تبریک این روز به مردم فرهنگ‌دوست ایران و تمام علاقه‌مندان شعر و ادب فارسی امیدوارم همچنان ملت بزرگ و سرافراز ایران و همه ملل فارسی‌زبان و دوستداران از اندیشه‌های بلند این حکیم نامدار در سراسر گیتی بهره گیرند. برای همگان به ویژه دست‌اندکاران فرهنگی کشور توفیقات روزافزون مسئلت دارم.

محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در ادامه قرائت پیام خاطرنشان کرد: در چنین روز مژده‌ای اعلام می‌کنم. در آستانه صدویکمین سال تاسیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور قرار گرفتیم. آرامگاهی که امروز پیش روی شماست از ساخته‌های انجمن است.

وی گفت: برای امسال به همت انجمن که در راس هیات امنای آن رئیس جمهور و وزرای فرهنگ و ارشاد، میراث فرهنگی و وزارت علوم قرار گرفته‌اند برای سال جاری با اهتمام دولت و موافقت و همدلی مجلس 17 بنای یادبود در سطح کشور ساخته خواهد شد که از میان آن‌ها 3 بنا مربوط به مفاخر و مشاهیر استان خراسان رضوی است. برای سال جاری طرح‌های بیشتری نیز در حوزه مفاخر به مرحله اجرا در خواهد آمد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

سید ابراهیم رئیسی

محمدمهدی اسماعیلی

شاهنامه شاهنامه فردوسی حکمت نظری حکمت عملی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
رئیسی: شاهنامه فردوسی جلوه‌گاه حکمت نظری و عملی است 2
رئیسی: شاهنامه فردوسی جلوه‌گاه حکمت نظری و عملی است 3