رئیسی پیش از عزیمت به ازبکستان: بهدنبال نقشآفرینی فعال در منطقه هستیم
رئیسجمهور گفت: باید از قدرت و توان اقتصادی، نظام پولی و بانکی و همه ظرفیتهایی که در منطقه وجود دارد، استفاده کنیم. باید بتوانیم این ظرفیتها را در کنار هم قرار بدهیم و بهترین استفاده در جهت منافع ملت ایران داشته باشیم.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم، آیتالله رئیسی رئیسجمهور کشورمان پیش از عزیمت به کشور ازبکستان به منظور شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای در فرودگاه مهرآباد تهران ضمن عرض تسلیت به مناسبت اربعین حسینی و آرزوی قبولی طاعات زائران حرم حضرت اباعبدالله الحسین (ع) اظهار داشت: این سفر به دعوت رئیس جمهور ازبکستان انجام میشود. این سفر هم برای دیدار دوجانبه رسمی و هم برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای شانگهای است. وی خاطرنشان کرد: هدف از این سفر تقویت سیاست همسایگی، همگرایی، پیوستگی و عمق بخشیدن به چندجانبهگرایی است. رئیسی تاکید کرد: بدون تردید ما در سیاست همسایگی در گام اول توانستیم اعتماد سیاسی متقابل را تقویت کنیم. در گام دوم نقشآفرینی جمهوری اسلامی ایران و حضور فعالش در منطقه را دنبال میکنیم؛ به نحوی که بتوانیم از زیرساختهایی که در آسیا و کشورهای همسایه وجود دارد استفاده کنیم. رئیسجمهور گفت: باید از قدرت و توان اقتصادی، نظام پولی و بانکی و همه ظرفیتهایی که در منطقه وجود دارد، استفاده کنیم. باید بتوانیم این ظرفیتها را در کنار هم قرار بدهیم و بهترین استفاده در جهت منافع ملت ایران داشته باشیم.
وی روابط دوجانبه ایران با ازبکستان را خوب ارزیابی کرد، اما بیان داشت: این میزان از روابط کافی نیست. اکنون مبادلات تجاری در مرز 500 میلیون دلار قرار دارد که در سه دهه اخیر شاید به بالاترین سطح خود رسیده باشد، اما هم از نظر مسئولین ازبکستان و هم از نظر مسئولان وزارت خارجه و بخشهای اقتصادی کشورمان این میزان کافی نیست و میتواند به میزان بالاتری افزایش یابد. رئیسجمهور افزود: ما میتوانیم با کشور ازبکستان در حوزههای اقتصادی، تجاری، ترانزیت و حمل و نقل و همچنین در حوزه فرهنگی ارتباطاتی داشته باشیم. حوزه فرهنگی، حوزه تمدنی است و جمهوری اسلامی میتواند نقش بسیار خوبی داشته باشد و روابط دو کشور در سطح بالایی قرار بگیرد.
رئیسی خبر داد که تفاهمنامه هایی تهیه شده است که در دیدارهای دوجانبه به امضای دو طرف خواهد رسید که این تفاهمنامهها با بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و تجاری آماده شده است.
وی در خصوص سازمان همکاریهای شانگهای هم گفت: ایران در اجلاس گذشته عضویتش تایید شد، لیکن لازم بود در این مدت زمانی که گذشته اسنادی که تاکنون در سازمان وجود دارد مورد بررسی وزارت امور خارجه و بخشهای حقوقی قرار بگیرد.
رئیسجمهور اضافه کرد: این اسناد مورد بررسی قرار گرفت، به تصویب دولت رسید و مراحل قانونی در حال طی کردن است. یکی از اقدامات مهم در این اجلاس قطعی شدن این اسناد است؛ مسیر حقوقی که این اسناد باید طی کند و به امضای وزیر امور خارجه و وزاری امور خارجه کشورهای عضو برسد.
رئیسی اظهار داشت: از اقداماتی که در حاشیه این سفر صورت خواهد گرفت دیدارهایی است که با سران کشورهای شرکتکننده در اجلاس برنامهریزی شده است. این دیدارها به توسعه روابط جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه کمک خواهد کرد. ما حتما در این نشستها نسبت به مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مذاکره خواهیم داشت و دیدگاهها را به هم نزدیکتر خواهیم کرد تا ایران بیش از گذشته نقشآفرینی کند و موثر باشد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که این سفر در راستای سفرها و ارتباطات دیگر، گامی در جهت توسعه و تقویت هرچه بیشتر روابط ایران با کشورهای منطقه باشد.