رادیکالیسم باعث انفعال اصلاحطلبان شده است / محسن هاشمی: لیدراصلاحات میخواهد کنار براندازان قرار بگیرد!
اصلاح لبان طی یک عملیات در تلاش برای تولید روایت فداکاری، روزنه گشایی، و تصویر سازی مردمی بودن از اقدام خاتمی برای رای ندادن در انتخابات مجلس شورای اسلامی هستند.
سرویس سیاست مشرق -در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز سه شنبه 22 اسفندماه در حالی چاپ و منتشر شد که گزینههای ریاست بر مجلس آینده، ارز دولتی و دلالان همیشه حاضر، عیدی تاکسیرانی به رانندگان از جیب مردم! نه بلند «بیبی» به بایدن و تهاتر نفت؛ راهکار یا اجبار؟ در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
برخی از اصلاحطلبان بر این باورند که آخرین اظهارات سیدمحمد خاتمی در دیدار با مشاوران خود و بر شمردن دلایلش برای رای ندادن همگام با تعریف مردمسالاری توسعه به عنوان یگانه راه نجات کشور، در بردارنده رونمایی از شیفت گفتمانی خاتمی است.
روزنامه آرمان ملی به نقل از محسن هاشمی ردباره تحریم انتخابات از سوی محمد خاتمی نوشته است:
براندازان که عمدتا خارج از کشور هستند تبلیغات وسیعی کرده بودند که انتخابات با عدم مشارکت روبرو شود که متاسفانه این موضوع را در کلان شهرها دیدیم، مثلا در شهری مثل تهران با حدود 76 درصد عدم شرکت و حدود 8 درصد هم رای باطله میتوان گفت آنها راضی شدند و توانستند مشارکت را در انتخابات به پایینترین حد خود حداقل در کلان شهرها برسانند.
در بخش دیگری از این گفتگو آمده است:
جبهه اصلاحات و اصلاح طلبان میخواستند کنار نارضایتی مردم قرار بگیرند و توصیهای به ثبت نام نکردند و از آن طرف هم به دلیل نداشتن کاندیدا عنوان کردند امکان ارائه لیست نداشتند، در نهایت هم تعدادی از بزرگان جبهه اصلاحات رای ندادند آنها هم به احتمال قوی الان راضی هستند چرا که فرض شان بر این است که کنار مردم ناراضی قرار گرفته اند و به وظیفه خود عمل کردهاند.
بررسیها نشان می دهد که اصلاح طلبان طی یک عملیات در تلاش برای توجیه، تولید روایت فداکاری، روزنه گشایی، و تصویر سازی مردمی بودن از اقدام خاتمی برای رای ندادن در انتخابات مجلس شورای اسلامی هستند. اصلاح طلبان تاکید دارند که اقدام خاتمی در عدم مشارکت در انتخابات را باید یک فداکاری بازنمایی کرده و تصریح شود که وی برای زنده ماندن اصول اصلاحات کنشگری را اتخاذ کرده که از هر کسی در قالب یک لیدر بر نمی آمده است.
این بخش از اصلاح طلبان همچنین تصریح دارند باید این رای ندادن خاتمی هو وجه اعتراضی خود را حفظ کرده و هم نمایشی از تعهد و وفاداری به مردم به ویژه مردم معترضی باشد که دل در گروی جنبش زن، زندگی، آزادی دارند. اصلاح طلبان در گام دیگر تاکید دارند اقدام خاتمی در عدم مشارکت در انتخابات می بایست عادی سازی شده و به عنوان یک کنش سیاسی بازنمایی شده و از جانب دیگر از آن تقبیح زدایی شود.
برخی چهرههای جریان اصلاحات از دیگر سو تاکید دارند برای کاستن از فشارها علیه خاتمی لزوم حمایت اصلاح طلبان و رسانه ها از وی لازم بوده و می بایست از سوی دیگر نیز تاکید شود رای ندادن خاتمی برای جریان اصلاحات روزنه گشایی کرده نه حضور برخی از اصلاح طلبان در انتخابات!
روزنامه هممیهن پس از انتخابات همچنان مشغول تسویه حساب با رادیکالهای جبهه اصلاحات بوده و در آخرین تحلیل به مناسبت ترور حجاریان مینویسد:
تصور آنان (جبهه اصلاحات) این بود که رادیکالیسم در بیان و مواضع، میتواند زمینه احیای سرمایه اجتماعی و بازگشت پایگاه مردمی اصلاحطلبان را فراهم کند. جدایی تدریجی از صندوق رای و تقویت شعار «همراهی با مردم» از 1398 تا امروز نیز در چارچوب همین تحلیل، شکل گرفت. بااینحال، بهتدریج طیفی از نخبگان و فعالان اصلاحطلب به میدان آمدند که با ایده کنار گذاشتن صندوق موافق نبودند. اگر در انتخابات 1398 و 1400 این رویکرد، صرفاً وجهی پراتیک (در حد معرفی و حمایت از کاندیدای انتخاباتی) داشت؛ در انتخابات1402 این رویکرد وجهی تئوریک هم پیدا کرد و 110کنشگر سیاسی - فرهنگی با انتشار بیانیه «روزنهگشایی کنیم»، فراخوانی را برای بازبینی راه طیشده و تلاش برای گشودن یا شل کردن قفل توسعه کشور شکل دادند!