پنج‌شنبه 8 آذر 1403

راهکارهای تغذیه‌ای طب سنتی در هنگام آلودگی هوا / چرا نباید داروهای گیاهی را خودسرانه مصرف کنیم؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
راهکارهای تغذیه‌ای طب سنتی در هنگام آلودگی هوا / چرا نباید داروهای گیاهی را خودسرانه مصرف کنیم؟

متخصص طب سنتی ایرانی درباره راهکار تقویت سیستم ایمنی بدن در شرایط آلودگی هوا توضیحاتی داد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ حسین رضایی‌زاده در برنامه «سلام تهران» با اشاره به لزوم پیشگیری از مشکلات جسمی در شرایط آلودگی هوا، گفت: تدابیر مشترک از نظر بهداشت و درمان امروزی مانند کم کردن فعالیت‌های فیزیکی، عدم تنفس عمیق و غیره مورد توجه است. از طرف دیگر کم یا خنثی کردن اثر آلودگی هوا بر بدن بیشتر از طریق تغذیه نوین و طب ایرانی توسط مواد آنتی‌اکسیدان و ضد التهاب که وظیفه سم‌زدایی و پاک‌سازی را بر عهده دارد، صورت می‌گیرد.

این کارشناس طب سنتی با اشاره به لزوم مصرف آب و عسل و لیمو ترش، گفت: این مواد آنتی‌اکسیدان قوی برای پاک‌سازی به حساب می‌آید و می‌توان همراه با جوشاندن آب برای آب و عسل، زنجبیل نیز دم کرد که شربت عسل، زنجبیل و لیمو ترش می‌شود.

وی با بیان اینکه عناب از دیگر موارد پاک‌سازی است، افزود: برخی در خورش، برخی دمنوش و برخی به عنوان شربت از عناب استفاده می‌کنند. عناب سیستم ایمنی بدن را تعدیل و عوارض آلودگی‌های محیطی را کم می‌کند. همچنین از خوراکی‌های دیگر زیتون پرورده است که زیتون به همراه انار و گردو سرو می‌شود که خود گردو به تنهایی نیز از این ترکیبات است.

این پزشک طب ایرانی ادامه داد: انار می‌تواند به صورت‌های مختلف مانند آب و رب استفاده شود. افرادی که با انار دچار سردی می‌شوند، می‌توانند آن را با زنجبیل یا عسل مصرف کنند. نوشیدن چای سبز ساده به شرط آن که رنگ و اسانس نداشته باشد، جزء دمنوش‌های خوب است که می‌توان به آن اندکی دارچین نیز افزود.

رضایی‌زاده با بیان اینکه می‌توان آب سیب را با اندکی دارچین مصرف کرد، افزود: از دیگر موارد مفید به عنوان آنتی‌اکسیدان، لیمو شیرین، هویج و آب هویج است. چغندر و موارد دیگری که چنین رنگدانه ای دارند، و شلغم در کنار هم‌دیگر کمک‌کننده هستند.

وی درباره کارهایی که موجب بهبود شرایط بدنی هنگام آلودگی هوا می‌شود نیز تصریح کرد: کارهایی که به ما آرامش روح و روان می‌دهد، مانند خندیدن، خواندن تاریخ، لطیفه، داستان، تماشای فیلم‌ها و طنزهای فاخر به غیر از بحث تغذیه، می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. در زمان آلودگی هوا، احساس خستگی و کوفتگی ناخودآگاه پیدا می‌کنیم که گاهی ذهن را نیز خسته می‌کند، یا ذهن را نسبت به خبرها و اتفاقات ناگوار، حساس‌تر می‌کند. پس باید از آنچه برای ما هیجان منفی ایجاد می‌کند، پرهیز کرد و از آنچه هیجان مثبت ایجاد می‌کند، بهره برد.

وی در ادامه با بیان اینکه از موارد بسیار موثر در این شرایط، داشتن لینت مزاج است، اظهار داشت: بدان معنا که افراد، یبوست گوارشی نداشته باشند، که این لینت مزاج با مصرف انجیر، آلو و افزودن آلو بخارا به غذا به دست می‌آید.

پزشک متخصص طب ایرانی پیرامون تقویت بدن و راه‌های بهبود آن، عنوان کرد: سبک زندگی در تقویت بدن، بسیار اهمیت دارد؛ مثلا افراد با وجود مصرف خوراکی‌هایی مانند روغن حیوانی و غیره، فعالیت بدنی نیز داشته باشند. برخی افراد از کره استفاده می‌کنند، در حالی که فعالیت فیزیکی گذشته را ندارند. سبک زندگی، تحرک و فعالیت داشتن بسیار حائز اهمیت است.

رضایی‌زاده افزود: مصرف شیرین‌بیان، البته با احتیاط‌هایی که افراد دارای فشار خون نمی‌توانند استفاده کنند، به شیوه‌های مختلف مثل دمنوش با مقدار اندک یا فرآورده‌های استاندارد آن، قابل مصرف است.

وی با اشاره به اهمیت خواب در تقویت سیستم ایمنی بدن، گفت: از مهم‌ترین موارد تقویت سیستم ایمنی، خواب خوب، به اندازه و به موقع است که فضای مجازی موجب اختلال آن می‌شود. افراد باید سعی کنند از ساعت 9 شب تلفن همراه را کنار گذاشته و در کنار خانواده باشند، تا بتوانند ساعت 11 شب بخواند.

متخصص طب ایرانی درباره اثرات داروهای طب سنتی نیز بیان داشت: تفکر اشتباهی وجود دارد که می‌گوید اگر داروهای گیاهی خاصیتی نداشته باشد، پس ضرر هم ندارد. اما به واقع به چیزی دارو گفته می‌شود که به ازای اثرات مثبتی که می‌گذارد، عوارض حتی کم یا زیاد نیز دارد.

وی با بیان اینکه وقتی واژه دارو به ماده‌ای اطلاق می‌شود، احتمال بروز عوارض در پی مصرف آن وجود دارد، ادامه داد: گاهی افراد دمنوشی را به یکدیگر تعارف می‌کنند و در نهایت می‌گویند ضرر که ندارد، در حالی که این تصور اشتباه است. از طرفی در مورد داروهای گیاهی علاوه بر احتمال وجود عوارض در خود آن ماده، تداخلاتی ممکن است داشته باشد. مثلا ممکن است فردی که به دلایل مختلف از برخی داروهای شیمیایی استفاده می‌کند، در صورت مصرف داروی گیاهی تداخل اثر ایجاد شود و عوارض آن را تشدید کرده یا خواص آن را از بین ببرد، و یا حتی پاسخ‌های آزمایش فرد را مختل کند.

این پزشک با بیان اینکه داروی شیمیایی، یک ماده یا مولکول موثر مشخص دارد، و اگر مسمومیتی به وسیله آن به وجود آید، درمان مورد نیاز نیز مشخص است؛ گفت: یک گیاه، سرشار از انواع مولکول است و وقتی مسمومیتی ایجاد کند، برای اصلاح آن کادر پزشکی و بخش مسمومیت‌ها درمانده می‌شوند.

آمار کرونا در ایران | فوت 32 نفر در شبانه‌روز گذشته در روزهای آلودگی هوا چه غذاها و میوه‌هایی مصرف کنیم؟