رایزنی آمریکا با اسراییل درباره پیشنهاد توافقی موقت با ایران
منابع مطلع آمریکایی و اسراییلی می گویند، مشاور امنیت ملی آمریکا اخیرا با مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی گفت و گویی درباره توافقی موقتی با ایران به منظور ایجاد فرصت بیشتر برای مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین انجام داده و با مخالفت همتای اسراییلی مواجه شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه صهیونیستی تایمز آو اسرائیل، طبق گزارشی در روز چهارشنبه، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا با ایال هولاتا مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی درباره توافقی موقت با ایران به منظور ایجاد فرصتی بیشتر برای مذاکرات احیای توافق هسته ای در وین، گفت و گو کرده است.
پایگاه خبری آمریکایی اکسیوس گزارش داده است، دو منبع مطلع آمریکایی گفته اند، سالیوان و هولاتا صرفا داشتند «ایده هایشان را مطرح می کردند» و این پیشنهاد در اصل از طرف یک متحد اروپایی نام برده نشده آمریکا مطرح شده است.
این منابع مطلع گفته اند، بر اساس پیشنهاد مطرح شده، ایران باید فعالیت های غیرمجاز هسته ای اش، از جمله غنی سازی 60 درصدی را در ازای آزادسازی بخشی از پول های بلوکه شده اش از طرف آمریکا و متحدانش یا اعمال معافیت از تحریم ها برای کالاهای بشردوستانه، متوقف کند.
اکسیوس به نقل از یک مقام رسمی اسراییلی آورده است، هولاتا به سالیوا گفته مخالف این ایده است و اسراییل نگران این است که هرگونه توافق موقتی، دائمی شود و به ایران اجازه دهد زیرساخت هسته ای و ذخایر اورانیومی را که انباشته است، حفظ کند. هولاتا مخالفت خود را با این پیشنهاد به اطلاع رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز رسانده است.
به گزارش ایسنا، رایزنی دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی در این باره در حالی است که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیش تر در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات پیش رو در وین در هشتم آذرماه بین ایران و گروه 1+4 در ارتباط با رفع تحریمها و اجرای برجام اظهار کرد: بررسیهای ما به جمعبندی رسید و آنچه که در فرایند بررسیها به آن رسیدیم این بود که این گفتوگوها برای رفع تحریمها ادامه پیدا کند. در همین چارچوب در مورد تاریخ گفتوگوها با اعضای 1+4 نیز رایزنی کردیم و به توافق رسیدیم.
وی با بیان اینکه تمرکز در این گفتوگوها رفع موثر و یک جای تحریمهایی است که از سال 2017 به صورت ظالمانه علیه ایران تحمیل شده است، ادامه داد: ما تأکید بر این داریم که همه این تحریمها باید لغو شود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: طبیعی است که برخی از نکات اختلافی در شش دور قبلی مذاکرات وین بوده که مذاکرات به نتیجه نرسیده است. تمرکز ما در وین رفع همه تحریمهایی است که به صورت غیرقانونی توسط آمریکا علیه ایران اعمال شده است. آنچه که برای ما مهم است رفع تحریمها، اطمینان از لغو آنها و اخذ تضمینهای ضروری برای اینکه اتفاقات گذشته تکرار نشود و ما در گفتوگوها بر این مسائل تأکید خواهیم داشت.
مذاکرات احیای توافق هستهای در وین که شش دور آن میان ایران و کشورهای عضو توافق هستهای و با حضور هیات آمریکا در محل مذاکرات تا ماه ژوئن [خرداد] برگزار شده بود، پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران به تعویق افتاد.
دولت جدید ایران اخیرا پس از بررسی نتایج شش دور قبلی مذاکرات، اعلام کرده که دور هفتم مذاکرات 29 نوامبر [8 آذر] از سرگرفته خواهد شد. ایران تاکید کرده است هدف آن از این مذاکرات لغو تحریمهای آمریکا است.
دولت آمریکا نیز گفته است مسیر دیپلماتیک با ایران را برای حلوفصل موضوع هستهای آن ترجیح میدهد و آماده است با «حسن نیت» و در راستای بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای، به مذاکرات وین بازگردد.
آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال 2018 از توافق خارج شد و ضمن بازگرداندن تحریمهای لغو شده، تحریمهای جدیدی نیز بر ایران اعمال کرد.
انتهای پیام