یک‌شنبه 4 آذر 1403

رشد 6.4 درصدی تعاونی‌ها در دولت سیزدهم | این بانک از زیان خارج شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
رشد 6.4 درصدی تعاونی‌ها در دولت سیزدهم | این بانک از زیان خارج شد

ویس کرمی اظهار کرد که در طول سه سال دولت سیزدهم، 6600 تعاونی جدید ثبت شده است که این تعداد 6 درصد بیشتر از کل دوره هشت ساله قبلی است.

امروز صبح، در ساختمان شماره دو وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نشست خبری با حضور اصحاب رسانه و دو مقام برجسته این وزارتخانه، یعنی حامد ویس کریمی (معاون تعاون وزارت کار) و محمد شیخ حسینی (مدیرعامل بانک توسعه تعاون) برگزار شد به منظور بررسی کارنامه حوزه امور تعاون.

در ابتدای این نشست حامد ویس کرمی با تبریک حضور مردم در انتخابات و انتخاب مسعود پزشکیان به‌عنوان ریاست جمهور درباره حوزه اظهار کرد: اقتصاد ایران دارای سه رکن است که رکن دوم آن تعاون است. تعاون یک شرکت نیست بلکه یک بخش اقتصادی منعطف است که در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات و در کل کشور پراکنده است.

وی افزود: از نظر مبنایی هم‌افزایی به جای رقابت، اصل راهبردی حوزه تعاون است. توسعه این بخش نیز برای اقتصاد ایران ناگزیر است. در حوزه مشارکت مردم در اقتصاد، در همه نظامات اقتصادی دنیا، هیچ بخشی بجز تعاون چهار اصل مشارکتی، (مالکیت، مدیریت، نظارت و عاملیت) را با هم ندارند.

ویس کرمی گفت: هیچ بخشی مثل تعاون از انباشت و تمرکز قدرت و ثروت، توزیع عادلانه ثروت، تجمیع سرمایه‌های خرد مردم، کاهش هزینه‌های کار و تولید و ریسک، کاهش هزینه‌های دولت را در پی ندارد و از این جهت توسعه آن باتوجه به اصل مولدسازی و برون سپاری و کوچک‌سازی دولت، ضروری است. تعاون بستر اساسی رشد اقتصادی زنان نیز محسوب می‌شود.

معاون وزیر کار تاکید کرد: 104 هزار تعاونی با 2 میلیون نفر شاغل و 330 هزار میلیارد تومان سرمایه در کشور فعال هستند. در دولت سیزدهم، 6600 تعاونی جدید ایجاد شده که رشد 6.4 درصدی نسبت به هشت سال دولت قبل داشته است. 170 هزار فرصت شغلی از پی این رشد در حوزه تعاون را طی سه سال جدید داشتیم و رشد 8.6 اعضای تعاونی‌ها را نیز در همین سه سال داشتیم.

وی تصریح کرد: در حوزه روستایی 24 هزار شغل در حوزه تعاون روستا نیز در همین دولت ایجاد شد. تعداد تعاونی‌های بانوان ما نیز رشد اندازه 24 درصدی نیز داشتیم. در حوزه پرداخت تسهیلات بانکی در همه حوزه‌ها، بالغ بر 81 هزار میلیارد تومان در این دولت به تعاونی‌ها داده شده است. بانک توسعه تعاون نیز 8 هزار میلیارد تومان فقط در سال جاری اختصاص یافته و تسهیلات لازم برای احداث مسکن کارگری نیز به شکل ارزان قیمت اختصاص دادیم. همچنین تسهیلاتی برای تامین نقدینگی اولیه کارگران برای تعاونی‌های مسکن کارگری در نظر گرفته‌ایم.

معاون تعاون وزارت کار اضافه کرد: ما در حوزه تضمین سرمایه‌گذاری تعاون، قدرت این تضمین را نیز به نحوی افزایش دادیم که رقبت به ورود به این بخش را افزایش داد. عمده محصولات صادراتی تعاونی‌ها در حوزه کشاورزی و مصالح و مواد پتروشیمی، بوده که به عراق، امارات، چین، روسیه و قطر و.. صادر شده است.

کرم ویسی ادامه داد: 1600 مسکن تعاونی در سال گذشته در سیستان و بلوچستان تحویل داده شده است. اختصاص 38 هزار مسکن کارگری نیز تفاهم‌نامه‌اش منعقد شده است. ما سند توسعه بخش تعاون تا 25 درصد از سهم کل اقتصاد کشور را نیز در همین دولت تدوین کردیم.

وی اظهار کرد: تدوین دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های تشکیل مجامع عمومی تعاونی‌ها، دستورالعمل انتخابات تعاونی‌ها و اتاق تعاون و.. نیز در این دوره انجام گرفته است. ما نیاز به تغییر رویکرد در حوزه تعاون داریم. ما قبل از این فقط به توسعه کمی بخش تعاون را داشتیم. گسترش اجتماعی و عمق و بهره‌وری نیز به توسعه کمی تعاونی‌ها افزوده شده است. ایجاد تعاونی بزرگ مقیاس و ایجاد بحث تعاون به عنوان یک راه حل، از جمله اقدامات مربوطه است که در کنار توسعه کمی پیش بردیم.

ویس کرمی با اشاره به ضرورت واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش تعاون، اظهار کرد: ضرورت واگذاری و از بین بردن فقر مطلق این را ایجاب می‌کرد که ما از سه دهک اول جامعه شروع به سهم تعاونی ایجاد کردن کردیم. ما هم در بخش انرژی تجدیدپذیر و هم غیرتجدیدپذیر در حوزه برق وارد شدیم. ایجاد مزارع نیروگاهی و با ایجاد منابع انرژی در منازل، با کمک بانک توسعه تعاون این امر را به صورت آزمایشی پیش برده است.

معاون وزیر تعاون با بیان اهمیت اقتصاد در حوزه دریا گفت: ما برای ایجاد زنجیره ارزش و تولید نیاز به توسعه بخش تعاون در حوزه دریا به ویژه در بخش حمل و نقل و گردشگری دریا در جنوب کشور هستیم. ایجاد توسعه پایدار محلی از اهداف ما در رشد تعاونی‌ها است. ایجاد شهرک‌های تعاونی نیز در همین چهارچوب اندیشیده شده است.

ویس کریمی با تاکید بر تجمیع سرمایه مردم در حوزه مالی تعاون گفت: با ایجاد صندوق‌های سرمایه گذاری بخش مسکن در اداره کل سرمایه‌گذاری ما طرح اجرای آن را تکمیل کرده و در دوره بعدی آمادگی اجرای آن وجود دارد. ما ایجاد 124 هزار زنجیره ارزش را در این دوره شروع کرده‌ایم.

وی در پایان با اشاره به حوزه اقتصاد پلتفرمی گفت: در حوزه تعاون نیازمند توسعه فناوری اطلاعات و سکوهای اینترنتی در حوزه تعاون هستیم‌. رشد سکوهای پلتفرمی اینترنتی باعث می‌شود افراد در تعاونی‌ها و کاربران، در سطح وسیعی امکان افزایش سرمایه و کمک به فعالیت تعاونی را از اقصی نقاط کشور داشته باشند که یک انقلاب را می‌تواند در عرصه اقتصاد تعاون موجب شود.

در ادامه این نشست محمد شیخ حسینی (مدیرعامل بانک توسعه تعاون) اظهار کرد: بانک توسعه تعاون بدون اضافه برداشت از بانک مرکزی و بدون شرکت زیرمجموعه و بدون آنکه خلق نقدینگی زائد تورم زا داشته باشد، کار خود را به پیش برده و کار آن در کسب و کارهای خرد و متوسط خدمتگذار تعاون‌گران و مشاغل خرد و شاغلین خود اشتغال نهادهای حمایتی بوده است.

وی افزود: این بانک یک بانک متمایز و مردمی تاکنون عمل کرده است‌. بانک توسعه تعاون شش شرکت ابزاری و بانکی مثل شرکت صرافی بانک، شرکت کارگزاری بیمه پوشش، شرکت سمات در حوزه انفورماتیک از جمله این شرکت‌ها محسوب می‌شود.

شیخ حسینی درباره سه سال اخیر گفت: منابع بانک توسعه تعاون منابع ما در این سه سال 2.5 برابر رشد داشته است. مصارف و تسهیلات پرداختی ما نیز به‌همین شتاب رشد داشته است که سهم بالای بخش خصوصی و تعاونی در آن مشهود است. منابع ارزان قیمت ما رشد سه برابری داشته که کاهش هزینه را موجب شده است. افزایش درآمد مشاع و غیر مشاع ما باعث شد که دوره ده ساله زیان را پشت سر گذاشتیم و در سال 1402 شروع به پرداخت زیان انباشته و توقف کامل زیان کردیم و سال 1403 به سوددهی رسیدیم.

مدیرعامل بانک توسعه تعاون اظهار کرد: ما یک رکورد در شبکه بانکی زدیم که در حوزه سلامت تخصیص بانکی بوده است. ما در این شاخص از منفی 26 درصد در این شاخص به مثبت 6 درصد در کیفیت و سلامت تخصیص تسهیلات رسیدیم که بسیار اقدام مهمی است. در حوزه افزایش سود 1500 درصد سود داشتیم. تخلفات فردی کارکنان ما نیز با اقدامات اداری 57 درصد کاهش یافته است. به‌همین نحو 50 درصد کاهش شکایات را نیز داشتیم.

شیخ حسینی گفت: در بین دستگاه‌های شفاف فساد ستیز در زیر مجموعه وزارت کار، ما رتبه 100 از 100 را کسب و رتبه 1 را داریم. منابع جذب شده ما و تسهیلات پرداختی نیز در این دوره سه ساله دولت سیزدهم، بیش از 60 درصد منابع کل بانک از ابتدای تأسیس آن بوده است. همین امر بانک را بعد از ده سال از زیان خارج کرده است.

وی با اشاره به موضوع ناترازی‌ها در بانک در حوزه نقدینگی قبل از دوره شهید رئیسی، گفت: ما تراز نقدینگی خود را مثبت کردیم و از همه مهمتر به تکالیف بانک در حوزه تسهیلات تخصصی تکلیفی حوزه اشتغال روستایی و تبصره 18 و صنعت به‌خوبی رشد داشته‌اند. نرخ سود دریافتی از بخش تعاون را 2 درصد با نگاه حمایت از بخش تعاون کاهش دادیم که از منظر حجم تسهیلات، باعث رشد شد. ما رتبه دوم را در حوزه رضایت از شیوه پرداخت تسهیلات را داشتیم. تکالیف در حوزه تسهیلات ازدواج نیز بطور کامل انجام شده است. این درحالی است که اموال مازاد بانک ما نزدیک به صفر است و بنگاه‌داری نمی‌کند.

رشد 6.4 درصدی تعاونی‌ها در دولت سیزدهم | این بانک از زیان خارج شد 2