رفع بیکاری و خنثیسازی تحریمها در گروی حمایت از شرکتهای دانشبنیان / 354 شرکت دانشبنیان در خراسان رضوی فعال هستند
اقتصاد دانش بنیان رویکردی بر مدار دانش بومی و تبدیل نتایج پژوهشها به محصول است که میتوان با تکیه بر ظرفیتها و آشتی بین پژوهش و صنعت، جهش خوبی در تولید و خنثیسازی تحریمها ایجاد کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس، خنثیسازی تحریم و سمتگیری به سوی جهش تولید مستلزم بسترسازی مناسب برای رشد شرکتهای دانش بنیان و به دست آوردن بازار منطقهای است که به روی کالای ایرانی گشوده باشد و همزمان مراودات اقتصادی و فرهنگی با همسایگان را جهشوار ارتقا دهد. در همین راستا، احداث شرکتهای نوآوری و فضای اشتراکی کسبوکار نقش به سزایی در فراهم سازی عناصر لازمه جهش تولید در کشور دارد.
رضا رضوانی، سرارزیاب شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خراسان رضوی در گفتوگو با صبح توس، اظهار کرد: در حال حاضر در استان خراسان رضوی تعداد کل شرکت هایی که به تایید کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت های دانش بنیان رسیدهاند 354 شرکت است که از این میان 44 شرکت دارای مجوز نوع 1 دانشبنیان (شامل نوپا و تولیدی) هستند.
مراحل ثبت و نظارت بر شرکتهای دانش بنیان
وی با بیان اینکه به طور کلی شرکت متقاضی دریافت مجوز، ابتدا باید در سامانه reg.daneshbonyan.ir ثبت نام کند، افزود: دبیرخانه کارگروه اسناد و مدارک اولیه شرکت را بررسی نموده و پس از آن از طریق کارگزاران ارزیابی، به منظور کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص محصولات ارائه شده توسط شرکت، به صورت غیرحضوری در تعامل خواهد بود.
رضوانی تصریح کرد: در مرحله بعد و در صورت نیاز، بازدید حضوری از شرکت صورت میگیرد و مجموعه ادعاها و فعالیتهای صورت گرفته توسط کارگزار مورد بررسی و مستندسازی تخصصی قرار داده شده و در قالب یک گزارش به دبیرخانه کارگروه ارسال میشود؛ در نهایت قضاوت و تصمیمگیری لازم توسط کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانشبنیان انجام شده و نتیجه ارزیابی از طریق همان کارتابل به شرکت متقاضی اعلام خواهد شد.
معافیتها و حمایتهای مالیاتی و صادراتی در انتظار شرکتهای دانشبینان
سرارزیاب شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یادآور شد: شرکت هایی که به تایید کارگروه میرسند قادر خواهند بود از حمایتهای ذیل قانون مانند معافیتها و حمایتهای مالیاتی، معافیتها و تسهیلات گمرکی، حمایت از صادرات، خدمات توانمندسازی و... متناسب با آییننامههای مصوب استفاده کنند و شرکت های تایید نشده نیز میتوانند برای محصولاتی که سطح فناوری آن تایید شده است از حمایت دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره برداری استفاده کنند.
چه شرکت هایی دانش بنیان محسوب می شوند
وی در پاسخ به این سوال که شاخصه های نظارت بر شرکت های دانش بنیان ها چیست و چه شرکتی دانش بنیان محسوب می شود، گفت: متناسب با آیین نامه ارزیابی مصوب 02/ 11/ 1400، شرکت ها باید معیارهای کالاها و خدمات دانشبنیان را داشته باشند؛ بدین مفهوم که کالاها و خدمات تولید شده توسط این شرکت ها باید در حوزه فناوریهای بالا (سطح فناوری 1) یا متوسط به بالا (سطح فناوری 2) باشند.
رضوانی خاطر نشان کرد: همچنین شرکت باید طراحی اساسی و قابل توجهی مبتنی بر فعالیتهای تحقیق و توسعه برای هر یک از محصولات خود داشته باشد (برخی از این معیارها به تفکیک هر کدام از حوزههای فناوری در سامانه www.daneshbonyan.ir بخش ثبت نام و ارزیابی> معیارهای تفصیلی، موجود است.) لازم به ذکر است کالاهای ارایه شده باید حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و خدمات، باید دارای اسناد فروش باشند.
نماینده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خراسان رضوی افزود: شرکت هایی که معیارهای کالاها و خدمات دانشبنیان را داشته باشند بر این اساس که دارای درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته بوده باشند یا فاقد درآمد عملیاتی (یا فاقد اظهارنامه مالیاتی) باشند؛ به ترتیب به دو دسته کلی تولیدی و نوپا تقسیم میشوند که در دسته تولیدی در صورتی که حداقل 25 درصد از درآمد عملیاتی، ناشی از فروش کالاها یا خدمات با فناوری در سطح فناوری 1 باشد، در دسته شرکت "تولیدی نوع 1" تایید می شوند؛ در غیر این صورت در دسته "تولیدی نوع 2" قابل تایید خواهند بود.
وی تاکید کرد: در مورد شرکت های نوپا نیز، در صورتی که محصول ارائه شده توسط شرکت یک "کالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیز تولید" با فناوری در سطح بالا باشد در دسته شرکت "نوپا نوع 1" و در غیر این صورت در دسته "نوپا نوع 2" قرار خواهد گرفت از این رو شرکت های مستعدی که حائز معیارهای آییننامه نباشند ولی در صورت ارائه فرصت و حمایت، امکان کسب آن ها را داشته باشند، در صورتی که معیارهای ارزیابی ذکر شده در پیوست -2 آییننامه ارزیابی را داشته باشند، بصورت شرکت "مستعد دانشبنیان یا نوع 3" تایید میشوند.
رضوانی ادامه داد: تشریح این معیارها در سامانه www.daneshbonyan.ir بخش ثبت نام و ارزیابی> آییننامه ارزیابی شرکتها، موجود است؛ در مورد حمایت معافیت مالیاتی این نکته لازم به ذکر است، تمامی محصولات شرکتهای دانشبنیان نوع 2 و مستعد دانشبنیان (نوع 3) و نیز محصولات با سطح فناوری 2 در شرکتهای نوع 1، مشمول استفاده از معافیت مالیاتی نیستند.
نماینده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که این شرکت ها در رفع مشکل بیکاری و تحریم ها چه نقشی می توانند ایفا کنند؟، گفت: پیادهسازی راهبرد اقتصاد مقاومتی نیازمند تامین بهینه نیازهای اساسی و حیاتی با تکیه بر دانش و تولید داخلی است و تامین این نیازها نیز در گرو حل مسائل و چالشهای فناورانه است لذا با توجه به تعریف ارائه شده، مشخصه اصلی شرکتهای دانشبنیان فعالیت در حوزه فناوریهای بالا و با ارزش افزوده فراوان است بنابراین این شرکت ها با حل مسائل و چالشهای حوزه فناوری به عنوان یک متغیر اهرمی در زیست بوم فناوری و اقتصادی ایفای نقش نموده و قادر خواهند بود آثار نامطلوب ناشی از تحریمها را مرتفع سازند.
رفع بیکاری و خنثیسازی تحریمها در گروی حمایت از شرکتهای دانشبنیان
وی ضمن اشاره به اینکه شرکت های دانش بنیان نقش اساسی در رفع مشکل بیکاری و خنثی سازی تحریم های دشمن دارند، خاطر نشان شد: طبیعتا حرکت شرکت ها در چنین فضایی نیازمند سرمایهگذاری و ریسکپذیری بالایی است در صورتی یک شرکت قادر خواهد بود بر مسائل و چالشهای این حوزه فایق آید و به طور پایدار در این مسیر حرکت کند که زیر ساخت مدیریتی قوی و پویا در لایههای دانشی، نیروی انسانی، راهبردی، مالی، و.. ایجاد نموده و توسعه دهد که البته نقش دولت در سیاستگذاری و توانمندسازی شرکتها کاملا بدیهی است.
انتهای پیام /