دوشنبه 15 بهمن 1403

روایت سیزدهم | همتی وارد می شود! / رقبای رییسی خود را گرم می کنند / اثر انگشت در رای گیری، ممنوع!

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
روایت سیزدهم | همتی وارد می شود! / رقبای رییسی خود را گرم می کنند / اثر انگشت در رای گیری، ممنوع!

فرایند سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هر روز با حاشیه های زیادی در فضای مجازی و واقعی همراه است. در «روایت سیزدهم»، هر روز مروری خواهیم داشت بر مهمترین اخبار و حاشیه های انتخاباتی.

------------------------------------------------------- تغییر در زمان پخش مناظره ها برنامه تلویزیونی مناظرات انتخاباتی که قرار بود از روز دوشنبه 17 خردادماه ساعت آغاز شود به دلیل همزمانی با مسابقات تیم ملی فوتبال تغییر کرد. به گفته سخنگوی ستاد انتخابات کشور زمان برگزاری مناظره‌ها به روز‌های 16، 20 و 24 یا 18، 22 و 26 خرداد منتقل می‌شود. اثر انگشت در رای گیری، ممنوع! براساس پروتکل بهداشتی برگزاری انتخابات سال 1400، اخذ اثر انگشت در روز رای گیری ممنوع است. همچنین تاکید شده است رای دهندگان حتی الامکان از خودکار شخصی استفاده نمایند.

بر اساس اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت در پروتکل بهداشتی برگزاری انتخابات سال 1400 موارد دیگری زیر نیز باید رعایت شود:

- چیدمان مناسب میزها و صندلی ها برای رأی دهندگان و عوامل شعب به صورتی که فاصله 2 متری حفظ شود (اختصاص 8 متر مربع برای هر نفر و استفاده از حداکثر 30 درصد ظرفیت محل برای حضور افراد)

- برنامه ریزی برگزاری رأی گیری با اولویت در اماکن و فضاهای روباز با رعایت فاصله گذاری (از هر طرف حداقل دو متر)، فضای 8 متر مربع برای هر نفر و استفاده از حداکثر 30 درصد ظرفیت محل اخذ رأی

- قبل و بعد از رأی دادن، دست ها ضدعفونی و یا با صابون مایع شستشو شود

- اخذ رأی با استفاده از صندوق های سیار برای بیماران قطعی مبتلا به کووید - 19 با تجهیزات کامل حفاظتی انجام گیرد.

- نامزدهای پیروز و هواداران ایشان، از برگزاری هرگونه تجمع در خیابان‌ها، میادین شهر و نظایر آن خودداری نمایند.

- نامزدهای معترض به نتایج انتخابات و هواداران ایشان از هرگونه تجمع خودداری نموده و شکایات خود را به فرمانداری یا هیات نظارت ارائه نمایند.

همتی وارد می شود! پس از پخش برنامه های رسانه ای همتی او ظاهرا توانسته است نظر نسبی برخی چهره ها و محافل اصلاح طلب را به خود جلب کند تا به وی به عنوان گزینه مورد حمایت خود در انتخابات پیش رو بیندیشد. گویا حضور همسر همتی به عنوان نماینده وی در یکی از برنامه های تلویزیونی و تاکیدات خودش بر ضرورت حضور یک اقتصاددان در راس قوه مجریه و البته بی حاشیه بودن و تکنوکرات مابی اش به مذاق برخی چهره های مشهور اصلاح طلب خوش آمده است. محمود علیزاده طباطبایی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران، در گفت و گو با برنا در رابطه با "حمایت حزب کارگزاران از عبدالناصر همتی" گفته است: حزب کارگزان از ابتدای انتخابات بنا را بر این گذاشته بود تا تصمیم نهاد اجماع ساز را مورد حمایت قرار دهد و تاکید بر این بود حتی اگر همه کاندیداهای اصلاح طلب رد صلاحیت شوند باز هم در انتخابات شرکت خواهیم کرد. او در خصوص نظر خاتمی در مورد مهرعلیزاده و همتی تصریح کرده است: قطعا آقای خاتمی از جمع بندی نهاد اجماع ساز حمایت می کند و پیش بینی من این است که جمع بندی بر سر آقای همتی خواهد بود زیرا تجربه موفق تری دارد. به گفته وی حتی اگر نهاد اجماع ساز اصلاحات از آقای همتی حمایت نکند حزب کارگزاران از او حمایت خواهد کرد. با این حال همتی راه بسیار سختی در پیش دارد چرا که رکورد افزایش قیمت دلار در دوره مسوولیت او به وقوع پیوسته و به نظر می رسد همتی از این لحاظ انگیزه شخصی بالایی برای حضور در انتخابات و مناظرات انتخاباتی جهت پاسخگویی و بیان دلایل این امر داشته باشد.

برخی اخبار تایید نشده و غیر رسمی حتی از حمایت قریب الوقوع ظریف از همتی حکایت دارد. نکته جالب دیگر درباره همتی این است که به گفته همسرش او به صورت حرفه ای ورزش کاراته را دنبال کرده و دارای کمربند مشکی دان 6 این رشته است. رقبای رئیسی با توجه به حضور ابراهیم رییسی در این دوره از انتخابات، اینکه چه کسانی به عنوان رقیبان اصلی او در رقابت ها ظاهر خواهند شد در محافل رسانه ای و سیاسی مطرح است. جدا از مهر علیزاده که هنوز نتوانسته نظر جریان سیاسی اصلاحات و بدنه رای دهنده این جریان سیاسی را به خود جلب کند مابقی نامزدها فارغ از نتایج نظرسنجی ها تا کنون رقیب بالقوه او به شمار می آیند و مشغول گرم کردن خود برای حضور در مناظره ها هستند. حتی سعید جلیلی که رابطه خوبی با رییسی دارد تا این لحظه خبری از انصرافش به نفع رییسی منتشر نشده و حامیانش نیز بر ادامه حضورش در اصرار می ورزند. با این حال برخی تحلیلگران به این نکته اشاره کرده اند که رای مردم به یک نامزد با اینکه آنان تصور می کنند چه کسی پیروز انتخابات است بسیار متفاوت است و در تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی نیز این اتفاق رخ داده که در روزهای پایانی دقیقا به دلیل گسترش تصور منفی از پیروز انتخابات، با تحریک رای دهندگان، رای مردم به فرد دیگری تعلق گرفته است و همین امر نیز پاشنه آشیل ستاد انتخاباتی رییسی است و بنابراین حامیان رییسی نباید به موقعیت خود مغرور باشند چرا که هر کدام از حاضران در انتخابات تمام تلاش خود را برای رقابت با او انجام خواهد داد و بسته به شرایط و توانایی فردی در مناظره ها، قادر خواهد بود خود را به عنوان رقیب اصلی او مطرح کند. البته برخی دیگر از تحلیلگران نیز به زمینه های اجتماعی و سیاسی متفاوت با دوره انتخاباتی مذکور یعنی خرداد 76 اشاره دارند و معتقدند ناکارآمدی گسترده و عمیق دولت روحانی اساسا از پیش برگ برنده مهمی برای نامزد مخالف او محسوب می شود و در میان نامزدهای کنونی نیز کمتر کسی در اندازه های رییسی قدرت جلب رای دارد به خصوص اینکه او در مدت کوتاه حضور در قوه قضاییه عملکرد قابل قبولی از خود ارایه داده است. در هر حال رییسی ظاهرا حضور میدانی فعال تری نسبت به رقبای خود دارد و تقریبا هر روز از بازدید او از مراکز تولیدی یا حضورش در میان مردم خبری منتشر می شود. او روز گذشته نیز در شهرک صنعتی عباس‌آباد حضور یافت و به گفتگو با کارگران و تولیدکنندگان پرداخت و گفت: دولت من ائتلافی خواهد بود، ائتلاف با مردم، تولید‌کنندگان و کارگران و به سمت همه نیروهای مولد و ضدفساد دست استمداد دراز می‌کنم.

او تاکید کرده است که نیازمند یک خیزش عمومی و اجتماعی برای برپایی ایران قوی هستیم. رئیسی همچنین برای چندمین بار فهرست اموالش را اعلام کرد. این داوطلب انتخابات ریاست جمهووری اعلام کرد: منزل من 140 متر است و خودروی شخصی ندارم ولی همسرم یک خودروی ایرانی دارد.

دو فرزند دختر دارم؛ یکی دوره دکتری جامعه شناسی دانشگاه تهران و دیگری لیسانس فیزیک دانشگاه شریف و ارشد علوم قران و حدیث. هر دو دخترم در تهران ازدواج کردند و مشغول تحصیل و زندگی هستند

کنار رفتن جلیلی؟! 

علیرغم حمایت رسمی جبهه پایداری از رییسی گویا جلیلی قصد انصراف ندارد. بیژن نوباوه وطن مشاور جلیلی در مورد تحلیل‌هایی مبنی بر کناره‌گیری جلیلی به نفع رئیسی گفته است: اصلا موضوع کنار رفتن آقای جلیلی به نفع کسی مطرح نیست. آقای جلیلی سال ها کار با برنامه ریزی انجام داده است، بویژه در زمان تشکیل دولت سایه، وی مسائل و مشکلات را دیده است و طرح و برنامه دارد.

به گفته وی جلیلی در این 8سال (دولت سایه) ضعف دولت‌ها را بررسی کرده است و یکی از افرادی است که برنامه هایش می تواند برای این دوره از انتخابات راهگشا باشد. در زمانی که مناظره ها صورت می گیرد قطعا یکی از افراد موفق آقای جلیلی خواهد بود.

وی ادامه داد: مناظره های این دوره مناظره مبتنی بر ارائه برنامه است و نه مناظره هایی که با جنگ روانی همراه باشد. در مناظره ها کسانی می‌توانند پرطمطراق باشند که برنامه های بهتری دارند و یکی از افرادی که در این هفت نفر موفق خواهند بود آقای جلیلی است. معتقدم وجود وی و حضورش برای انتخابات بسیار ضروری است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: ما اگر برنامه محور حرکت کنیم می‌توانیم فرد اصلح را تشخیص دهیم و انتخاب کنیم.

وی در پاسخ به این که آیا سعید جلیلی در جامعه اصولگرایان اقبال لازم را برای رای آوری دارد، گفت: بسیاری از مسائل ساخته ذهن بعضی‌هاست یعنی سعی کرده‌اند که چیزی را بسازند.

وی ادامه داد: به غیر از یکی دو دوره که مردم شناخت خوبی نسبت به کاندیدا داشتند، مابقی روسای جمهور افرادی بودند که در رده‌های بعدی قرار داشتند و در برنامه‌ها و تبلیغات خودشان را نشان دادند. در این دوره یکی از موفق ترین کارنامه ها را آقای جلیلی دارد بویژه زمانی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند و تمام قدرت هسته ای ما در بحث غنی سازی 20درصد نیز در زمان آقای جلیلی اتفاق افتاد.

پزشکیان: دلایل احراز نشدن صلاحیتم را منتشر کنید مسعود پزشکیان در واکنش به رد صلاحیتش توسط شورای نگهبان طی نطق خود در مجلس از شورای نگهبان خواسته است به صورت شفاف عیب هایی که باعث احراز نشدن صلاحیتش شده است اعلام کند چون مردم پشت سر کسانی که رد صلاحیت می شوند حرف‌های خوبی نمی‌زنند. چه کسانی دغدغه جمهوریت نظام را دارند؟! این روزها احراز نشدن صلاحیت علی لاریجانی توسط شورای نگهبان به بحث ها و انتقادها درباره موضوع جمهوریت نظام دامن زده است. مهدی فضایلی معاون دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در توییتی در این باره نوشته است: برخی از مدعیان امروز جمهوریت کسانی هستند که در سال 88 نتیجه رقابتی ترین انتخابات و مشارکت بی سابقه بالای 84% را بر نتابیدند، چون جمهور به آنها "نه" گفت!

مصوبه مهم شورای ائتلاف نیروهای انقلاب

امیر ابراهیم رسولی سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفته است با آرای اکثریت قاطع اعضا، «تعهد به لیست ائتلاف» تصویب شد و اعضای لیست 21 نفره شورای شهر تهران متعهد می‌شوند تا در لیست دیگری حضور نداشته باشند. وی با اشاره به جلسه یکشنبه این شورا یادآور شده است: با این مصوبه آقایان چمران و سروری صرفا سرلیست ائتلاف نیروهای انقلاب خواهند بود. رعایت حق الناس و اجرای عدالت برای کاندیداهایی که در فرآیند شرکت کردند از مهمترین دلایل این مصوبه تلقی می‌شود.

رسولی افزود: همچنین در این جلسه مقرر شد تا پایان هفته مراحل مصاحبه و ارزیابی 84 کاندیدای منتخب مجمع عمومی برای تعیین لیست 21 نفره توسط هیئت انتخاب انجام شود.

گزینه‌های شهرداری تهران از نگاه مرتضی طلایی

از نظر مرتضی طلایی عضو سابق شورای شهر تهران، رستم قاسمی، سعید محمد، حسین دهقان و مهرداد بذرپاش کسانی هستند که می توانند جزء گزینه های تصدی شهرداری تهران باشند.