روزگار سیاه بیماران کرونا در سایه بازار ماسکهای تقلبی
خرم آباد - ایرنا - ماسک یک ابزار قوی و ارزان مقابله با کووید 19 است که گاهی به عاملی برای ابتلای به آن تبدیل می شود و شاید فرد بیمارهرگز نداند چرا با وجود زدن ماسک، اما کرونا او را انتخاب کرده و تجربه تلخی از این بیماری را برای همیشه با یک علامت سوال بدون پاسخ در ذهن دارد.
به گزارش ایرنا افرادی هستند که با وجود ماسک به کرونا مبتلا شده اند که این تجربه ناموفق خود در ناکامی استفاده از ماسک را به دیگران انتقال می دهند و آنها را قانع می کنند که ماسک تاثیری در پیشگیری از کووید 19 ندارد، همین ها نقش عمده ای در انتقال زنجیره کرونا بازی می کنند غافل از اینکه اشتباه در انتخاب ماسک استاندارد و بهداشتی آنها را به دامان مرگبار کرونا سوق داده است.
هرچند اوایل شیوع کرونا با ضعف کارکردی پدافند غیرعامل، تهیه ماسک به یکی از مشکلات و دل نگرانی های مردم تبدیل شده بود اما با مرور زمان این دل نگرانی، رنگ باخت و انواع ماسک تولید خانگی با نقش و نگارهای مختلف وارد بازار شد.
رفته رفته بازار ماسک، رنگین و انتخاب طرح و رنگ برای خریداران سخت شد، این بار مردم از نگرانی برای تهیه ماسک به حق انتخاب انواع ماسک رسیدند تا جاییکه انواع ماسک رنگی و مدل های مختلف طرح کودکانه با لباس و پوشش مردم ست شد.
برخی که لاکچریتر بودند ماسک های تزیینی سفارش دادند و دوربین آتلیه ها نیز عکس هایی را به یادگار این دوران با ماسک های نگین دوزی شده و شکوفه زده از تازه عروس ها ثبت کردند.
بعضی برنامه های تلویزیونی هم ماسک های مخصوص خود را تولید کردند، طرح انواع فیلم و انیمیشن های کودکانه روی ماسک ها نقش گرفت و فشن شوهای خیابانی ماسک با حضور کوچک و بزرگ شکل گرفت.
ضعف آموزش و اطلاع رسانی مسوولان و رسانه ها، شهروندان را به بازارهای غیراستاندارد ماسک سوق داد و کانال های مجازی کسب و کار فارغ از هرگونه توجهی به ملزومات بهداشتی، فروش آن را به دست گرفتند.
دستفروشان نیز از این قافله عقب نماندند و بساط رنگین ماسک بزرگسالان و کودکان را در جوار پیاده روها پهن کردند و گوی سبقت را از مجازی ها و حتی داروخانه ها ربودند، استقبال شهروندان نیز بازار ماسک غیراستاندارد را رنگین تر کرد و از طرفی با افزایش شیوع ویروس، تعداد بیماران و تجربه شرایط سخت روزگار تلخ و سیاه دوران درمان چه از نظر روحی و چه جسمی نیز بیشتر شد.
اوایل شیوع کرونا زمانی که در یکی از خیابان های اصلی خرم آباد به یک داروخانه برگ برای تهیه ماسک مراجعه می کردم، بساط پسر نوجوانی مقابل داروخانه نظرم را جلب کرد، ماسک های به اصطلاح پزشکی را در کارتن هایی با یک برند مشخص بساط کرده بود و هر بسته 50 تایی را 100 هزار تومان می فروخت.
اما به راحتی از کنارش عبور کردم و برای خرید وارد داروخانه شدم که اولین متصدی فروش گفت ماسک ندارند، از پشت شیشه به پسرک نگاه کردم که چه بازاری را در دست گرفته است درحالیکه یکی از داروخانه های بزرگ شهر ماسکی برای فروش نداشت.
این نکته که این ماسک ها از کجا به دست این پسر جوان رسیده بود جای سوال و پیگیری مفصل دارد، هرچند یکی از دوستان داروخانه ای در پاسخ به این پرسش می گوید زمانی که افراد برای خرید ماسک مراجعه می کنند هرتعدادی که بخواهند بدون محدودیت به آنها فروخته می شود و این یعنی فاجعه در نظام توزیع.
اما چرا مردمی که از هراس کرونا، الکل را به ریه خود اسپری می کنند، با حساسیت های گاها عجیب دست و رو می شویند، خود را در قرنطینه خانگی حبس کرده و دهها مدل وسواسی را برای مقابله با کرونا در پیش گرفته اند اینگونه بی توجه به بهداشتی بودن، ماسک ها را می خرند و استفاده می کنند؟
28 هزار و 269 نفر تا نیمه مهرماه در لرستان به کرونا مبتلا شده که611 نفر از این تعداد جان باخته اند اما با گذشت هشت ماه از شیوع این ویروس، همچنان ضعف اطلاعات و آگاهی در خصوص بهداشت کووید 19، به این پاندمی دامن می زند.
با هیاهوی بازارهای رنگین ماسک غیراستاندارد، تعداد بیماران هم بیشتر می شود و دوران سخت بیماری چه از نظر روحی و چه جسمانی در انتظار " ماسک بازان" خواهد بود، اتفاقی که بدون شک زندگی اطرافیان آنها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و همه را درگیر می کند.
ماسک های رنگارنگ و فریبایی که به گفته معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی لرستان به هیچ وجه استاندارد نیستند.
محسن اسدبیگی به ایرنا می گوید: مردم باید در خرید و انتخاب ماسک نهایت دقت را داشته باشند چراکه پیشگیری از ابتلای به کرونا با رعایت تمامی پروتکل ها از جمله انتخاب یک ماسک استاندارد و تایید شده میسر می شود.
وی اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشکی، ماسک های خارج از شبکه داروخانه ای در مغازه و بساط های دستفروشی را تایید نمی کند و با توجه به اینکه محدودیتی در تولید و توزیع ماسک استاندارد وجود ندارد، شهروندان نباید آن را از راه های غیرمعمول خریداری کنند.
وی ادامه داد: شاید برخی از این ماسک ها به اصطلاح استاندارد باشند اما نظارت و کنترلی بر روند تهیه و توزیع آن وجود ندارد بنابراین احتمال آلودگی نیز بیشتر است.
اسدبیگی گفت: باتوجه به بساط ماسک در کنار خیابان، احتمال آلوده شدن آن توسط عابران و حتی فرد فروشنده بسیار است بنابراین به مردم تاکید می شود خرید ماسک را از طریق داروخانه ها انجام دهند.
وی تصریح کرد: مردم باید نکاتی چون استاندارد و بهداشتی بودن را ملاک تهیه ماسک قرار دهند و با مشاهده ماسک های رنگارنگ و غیراستاندارد از خرید آنها پرهیز کنند.
اما رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز از توزیع ماسک خارج از شبکه گلایه مند است و به ایرنا می گوید: روزانه 290 هزار عدد ماسک استاندارد در استان تولید می شود و کمبودی در این زمینه وجود ندارد.
محمدرضا صفی خانی گفت: باوجود سختی هایی که برای تامین پارچه مورد نیاز ماسک وجود دارد اما تولیدکنندگان و مسوولان استان این مهم را در دستور کار قرار داده اند و عمده ماسک تولیدی استان از حالت کارگاهی خارج شده و شکل کارخانه ای گرفته است.
وی با بیان اینکه داروخانه های استان عملکرد خوبی در عرضه ماسک داشته اند ادامه داد: در حال حاضر طرح عرضه ماسک به قیمت یکهزار و 200 تومان در خرم آباد اجرایی و برای این کار چادرهای مشخصی در نقاط مختلف برپا شده است.
وی افزود: در صورت اعلام آمادگی وهمکاری فرمانداران، طرح فروش ماسک به قیمت کارخانه برای سایر شهرها نیز اجرا می شود.
رییس صمت لرستان گفت: برخورد با دستفروشان بر عهده شهرداری است اما با همکاری معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان برنامه ای برای برخورد قانونی با اصنافی که ماسک را به فروش می رسانند انجام می شود.
صفی خانی تاکید کرد: شهروندان فریب ماسک های رنگی و غیراستاندارد را نخورند و با وجودی که ماسک استاندارد به اندازه کافی و قیمت مناسبتر از نمونه های غیربهداشتی در بازار وجود دارد، خرید ماسک از مغازه ها را انجام ندهند.
اینگونه می شود که ماسک به عنوان یک ابزار قوی و ارزان مقابله با کرونا به عاملی برای ابتلای به آن تبدیل می شود و شاید فرد بیمار هرگز نداند چرا با وجود زدن ماسک، اما کرونا او را انتخاب کرده و تجربه تلخی از این بیماری را برای همیشه با یک علامت سوال بدون پاسخ در ذهن دارد.
نظارت ضربتی و مستمر صنعت، معدن و تجارت به همراه دستگاه هایی چون علوم پزشکی و شهرداری برای جمع آوری ماسک های غیراستاندارد و فریبنده ضروری است تا با حذف این کالاهای غیربهداشتی از چرخه مقابله با کرونا بتوان در راستای کاهش ابتلا و البته کاهش هزینه های سرسام آور درمان کووید 19 گام برداشت.
*س_برچسبها_س*