روز به روز بیشتر از عدالت فاصله گرفتیم / دولتها در ایران هیچ نسبتی با لیبرالیسم ندارند
کارشناس مسائل اقتصادی، در کلاب هاوس خبرآنلاین که با موضوع " ایدههای اقتصادی دولت رییسی وامدار کدام تفکر اقتصادی است " برگزار شده بود؛ گفت: به نظر بنده این موضوع که ایده اقتصادی دولت وامدار کدام تفکر اقتصادی باشد حائز اهمیت نیست بلکه آنچه حائز اهمیت است این است که ایده های اقتصادی نظام وامدار کدام تفکر اقتصادی باشد.
غلامرضا سلامی، کارشناس مسائل اقتصادی، در کلاب هاوس خبرآنلاین که با موضوع " ایدههای اقتصادی دولت رییسی وامدار کدام تفکر اقتصادی است " برگزار شده بود؛ گفت: به نظر بنده این موضوع که ایده اقتصادی دولت وامدار کدام تفکر اقتصادی باشد حائز اهمیت نیست بلکه آنچه حائز اهمیت است این است که ایده های اقتصادی نظام وامدار کدام تفکر اقتصادی باشد؛ در اوایل انقلاب کاملا تفکر چپ بر اقتصاد آن زمان حاکم بوده است و اصول 44، 43 و 45 حاکی آن است، البته با توجه به تدابیری که در مجمع تشخیص مصلحت صورت گرفت سیاست کلی اصل 44 تبیین شد که البته در پیاده شدن آن تفکرات اقتصادی نظام باز هم کار خود را کرد و سهام عدالت را پیش آورد و با وضعیت بدتری مواجه شدیم. در واقع می توان گفت اقتصاد دولتی از این وضعیت خصومتی کمی بهتر بوده است و حداقل یک مقداری بر روی آن نظارت هایی صورت می گرفت که آنها نیز از میان رفت و اقتصاد در دست یک عده خاصی افتاده است.
وی در ادامه گفت: به نظر بنده هر یک از اقتصاددانان بزرگ دنیا که تفکر اقتصادی آزاد دارند نیز اگر در کابینه اقتصادی آقای رئیسی عضو شوند و سازمان برنامه و وزارت اقتصاد و وزارت صنعت و بانک مرکزی را عهده دار شوند تا زمانی که تفکر اقتصادی که بر نظام و مملکت حاکم است اصلاح نشود وضعیت به همین منوال است؛ ما در ظاهر قضیه به دنبال عدالت هستیم ولی روز به روز با عدالت فاصله میگیریم و در ظاهر به سمت رفاه و وضعیت بهتری برای مردم می رویم اما در عمل از آن فاصله می گیریم.
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: دولت ها را متهم می کنند به اینکه لیبرال هستند در حالی که هیچ تناسبی بین دولت های ما و لیبرالیسم وجود نداشته است و اقتصاد ما یک اقتصاد رانتی - نفتی است و بنده به هیچ عنوان نمیدانم که چطور چنین اقتصاد توام با فسادی را به مکتب اقتصادی لیبرال نسبت می دهند.
سلامی در ادامه گفت: در ابتدا باید روشن شود که قصد نظام چیست و چه ایده ای را می خواهد تعقیب کند، ایده ها از نظر گفتاری زیبا هستند؛ ایده هایی از قبیل برقراری عدالت اجتماعی اما عملا هیچ راهکاری برای این ایده ها داده نشده است و اگر دولتی نیز بخواهد راهکاری را ارائه دهد آن هم نیازمند اقتصاد رقابتی و اقتصاد آزاد است.
وی در ادامه افزود: یک اقتصاد تنها در تمام دنیا داریم و اینکه اقتصاد را بر اقتصاد سوسیالیسمی، اقتصاد اسلامی و اقتصاد کمونیستی تقسیم کنیم اشتباه است؛ ما در حال حاضر یک اقتصاد داریم و آنها رقابتی است و برخی از دولت ها آمدند آن اقتصاد را ایجاد کنند که متاسفانه تفکر اقتصادی حاکم بر نظام که خیلی از آنها تفکرشان واقعا آن نیست بلکه منافعشان در آن است، مانع ایجاد آن شد.
سلامی در ادامه گفت: اگر بهترین آدم هایی که بالقوه وجود دارند نیز در تیم آقای رئیسی بیایند چیزی را نمی توانند حل کنند؛ کابینه آقای رئیسی که در حال حاضر طیف وسیعی نیز دارد و از آقای دکتر طیب نیا تا آقای داوودی در آنها حضور دارند نیز کاری از پیش نمی برند.
وی در ادامه افزود: اکثریت این افراد که نام آنها در کابینه اقتصادی آقای رئیسی برده شده است، افرادی هستند که از ابتدای این چهل و چند سال فقط به فکر تقسیم کیک موجود در بین جمعیت بودند و هیچ تلاش و تفکری برای بزرگتر کردن این کیک نداشته اند و آنچه جالب است این است که تقسیم این کیک نیز روز به روز به ضرر قشر کم درآمد و متوسط تمام خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: همچنان که میانگین درآمد سرانه عده ای از مردم در سال های اخیر به یک سوم کاهش یافته است درآمد سرانه عده ای دیگر افزایش نیز یافته است و اختلاف طبقاتی وحشتناک تر نیز شده است؛ یک مقداری باید بیشتر به تفکر اقتصادی که باید بر کل نظام حاکم باشد بپردازیم.
سلامی افزود: چند ماه است که مجلس فعلی که در حقیقت از یک درصد اندکی از مردم ایران نمایندگی می کند تصمیماتی برای اقتصاد می گیرد که وحشتناک است و تمام تلاش هایی که می شود ضد سرمایه گذاری است و افراد را بیشتر به سمت عملیات زود بازده سوق می دهد؛ به عنوان مثال بلایی که دارد سر صنعت ساختمان می آید و در آینده مشخص می کند که سرمایه گذاری چقدر کاهش پیدا خواهد کرد؛ مسکنی که موتور مولد اقتصاد ما بوده است.
وی افزود: حالا فرض کنید وزیری که بخواهد روی بخش خصوصی و اقتصاد و آزاد و رقابتی تکیه کند از این مجلس رای اعتماد خواهد گرفت یا خیر؟ این اتفاق در صورتی خواهد افتاد که در کل نظام توافقی صورت گیرد و در چنین وضعیتی آقای رئیسی ناچار می شود که از تفکر نظام پیروی کند.
223227
کد خبر 1539664