رونق گردشگری کشاورزی؛ عامل تقویت اقتصاد روستا و کشاورز / توجه به کشاورزی، مهاجرت به شهرها را کاهش میدهد
روستاهای شهرستان خلیلآباد ظرفیتها و پتانسیلهای زیادی نظیر کشاورزی و گردشگری دارد که به اعتقاد کارشناسان اگر برنامهریزی لازم در راستای استفاده از این ظرفیتها صورت گیرد، میتواند باعث افزایش اشتغال و توسعه اقتصادی روستا شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ روستاها درواقع کانون تولید هستند که متناسب با نیازها و توانمندی اقتصادی میتوان، به ایجاد سایر صنایع و خدمات مرتبط با اقتصاد روستا برای استفاده حداکثری از ظرفیت تولیدی و اشتغالزایی روستایی در آنها پرداخت.
تقویت مشاغل خانگی در حوزههای مختلف صنایعدستی، فرآوری محصولات کشاورزی و باغی، ایجاد و تقویت صنایع تبدیلی و تکمیلی در مناطق روستایی، توجه به گردشگری و کشاورزی با همکاری نهادهای ذیربط ازجمله وزارت جهاد کشاورزی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از راهکارهای توانمند کردن روستاها در تقویت تولید و ایجاد اشتغال محسوب میشود.
جمعیت روستایی کشور بر اساس سرشماری سال 45 بالغبر 20 میلیون نفر بوده و در سال 95 نیز به همین میزان ثبتشده که در شهرستان خلیلآباد بالغبر 65 درصد جمعیت شهرستان را روستائیان تشکیل میدهند ازاینجهت اقتصاد روستا بسیار حائز اهمیت است.
پایگاه خبری تحلیلی صبح توس در همین ارتباط و به خاطر شیوع گسترده ویروس کرونا میزگردی مجازی با عنوان "اشتغال و توسعه اقتصادی روستا" با حضور محمدجواد بلبلی، مدیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خلیلآباد و محمود شبان مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد برگزار کرد.
روستاها باید به مقصد بسیاری از گردشگران تبدیل شود / کشاورزی یکی از محورهای اصلی شکلگیری مفهوم روستا در خلیلآباد است
در ابتدای این میزگرد، محمدجواد بلبلی، مدیر نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خلیلآباد با اشاره به نقش میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در اشتغال و توسعه اقتصادی روستا اظهار داشت: صنعت گردشگری توسعه فراوانی در جوامع مختلف دارد و بسیاری از کشورها بهواسطه این صنعت توانستهاند به اقتصاد پایداری برسند.
وی بابیان اینکه صنعت گردشگری در کشورهای مختلف توانسته مشکلات بسیاری نظیر بیکاری، کمبود درآمد داخلی و خارجی بهبود دهد، خاطرنشان کرد: صادرات نامرئی، نامی است که بسیاری از اقتصاددانان بر روی صنعت گردشگری گذاشتهاند چون میتواند باعث توسعه اقتصادی و اجتماعی هر کشوری شود.
مدیر نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خلیلآباد همچنین در ادامه تصریح کرد: امروزه گردشگری و اقتصاد روستایی یکی از ارکان مهم توسعه اقتصادی در کشور محسوب میشود که بسیاری از دستگاهها برای آن برنامهریزی دارند تا روستاها بهعنوان مقصد بسیاری از گردشگران لحاظ شود.
وی اذعان کرد: شهرستان خلیلآباد با دارا بودن 20 اثر تاریخی معنوی و طبیعی ثبتشده و 150 اثر تاریخی ثبتنشده میتواند یکی از محورهای این توسعه اقتصادی باشد.
بلبلی با تأکید بر اینکه کشاورزی یکی از محورهای اصلی شکلگیری مفهوم روستا در شهرستان است بهطوریکه شغل بیش از 85 درصد مردم شهرستان خلیلآباد کشاورزی است، عنوان کرد: توجه به جاذبههای گردشگری کشاورزی فرصت و زمینه بسیاری مساعدی برای تقویت بخش کشاورزی و همچنین اقتصاد روستا فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه در توسعه توریسم کشاورزی، روستاهای این شهرستان میتواند عملکرد ویژهای در صنعت گردشگری داشته باشند، تشریح کرد: کوچهباغهای خلیلآباد مناظر بسیار دیدنی ایجاد کردهاند که اگر سرمایهگذاری در این بخش انجام شود مطمئنا پیشرفت قابلتوجهی در توسعه و گسترش گردشگری در نواحی روستایی شود.
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خلیلآباد بابیان اینکه یکی دیگر از ظرفیتهایی که روستاها در حوزه گردشگری دارند بحث بوم گردی است، تأکید کرد: اجرای بوم گردی میتواند علاوه بر معرفی ظرفیتهای روستا، زمینه را برای رونق اقتصادی و درآمدزایی فراهم کند و همچنین باعث جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر شود.
وی با تأکید بر اینکه اقامتگاههای بوم گردی میتوانند آداب و شیوههای زندگی اهالی هر روستا یا شهر را نشان دهند که ارتقاء این صنعت به توسعه پایدار و بهبود معیشت مردم منجر میشود، بیان کرد: ظرفیت متنوع تاریخی و طبیعی و همچنین آدابورسومی که در شهرستان خلیلآباد وجود دارد بر ضرورت ایجاد بوم گردیها میافزاید و در حال حاضر 10 بوم گردی فعال، نیمه فعال و در حال ساخت در شهرستان خلیلآباد داریم.
بلبلی با اشاره به اینکه این بوم گردیها میتواند زمینه اشتغال بسیاری از ساکنان روستاها را بهصورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم کند، ابراز کرد: تسهیلات فراوانی برای رونق اقتصاد روستاها پرداخت میشود ولی باید بدانیم که تمام مشکلات این روستاها تنها به پرداخت تسهیلات مربوط نمیشود و باید با تدوین برنامههای کاربردی اقداماتی انجام شود که منجر به ایجاد اشتغال شود.
وی همچنین افزود: در چند سال گذشته آموزشهای زیادی در خصوص صنایعدستی در روستاهای شهرستان خلیلآباد برگزار شد تا بتوانیم صنایعدستی را در این شهرستان احیا کنیم و در حال حاضر 6 کارگاه صنایعدستی فعال در حوزههای سفالگری و تنور مالی و بیش از 30 نفر در حوزه فرت بافی، گلیمبافی و... فعال هستند.
توجه به ظرفیتهای روستایی میتواند باعث افزایش درآمد روستا و مهاجرت معکوس شود
محمود شبان، مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد در ادامه این نشست، در خصوص نقش کشاورزی با اقتصاد روستا، اظهار داشت: روستاها بهعنوان قطب تولید یکی از مهمترین بخشهای تولید کشور و شهرستان خلیلآباد هستند و چنانچه سیاستگذاری درست و اصولی در روستاها انجام شود میتواند از مهاجرت به شهرها و حاشیه شهرها جلوگیری کند.
وی بابیان اینکه صدور مجوزهای مشاغل خانگی و گلخانههای کوچکمقیاس در داخل بافت روستا بدون تشریفات اداری و در کوتاهترین زمان ممکن حتی تا 72 ساعت، نقش بسزایی در اشتغال مولد در روستاها دارد، خاطرنشان کرد: نظارت فنی و مستمر در روستاها با اختصاص هر روستا یک کارشناس جهت افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی بهویژه محصولات عمده منطقه میتواند باعث افزایش درآمد روستا و در ادامه توسعه روستا شود.
مدیر جهاد کشاورزی پرداخت تسهیلات در روستاها در راستای تثبیت اشتغال مانند سرمایه در گردش، تأمین نهادههای بخش تولید مثل بذر، کود و نهادههای دامی را از عوامل ماندگاری در روستا دانست و تصریح کرد: اختصاص تسهیلات کمبهره به گیاهان دارویی متناسب با منطقه در راستای تغییر الگوی کشت و هدایت کشاورزان به گیاهان دارویی بهعنوان یک گیاه کم آب طلب و ارزآور از دیگر اقداماتی است که در جهت تقویت اقتصاد روستایی انجام میشود.
وی همچنین در ادامه اذعان کرد: اعتبارات بلاعوض در راستای طرحهای تجمیع آبیاری تحتفشار در چاههای عمیق شهرستان جهت افزایش بهرهوری آب نیز در برخی از روستاهای شهرستان اجراشده است.
شبان با اشاره به ظرفیتهایی روستاهای شهرستان خلیلآباد، عنوان کرد: شرایط حاصلخیزی خاک در روستاهای شهرستان و همچنین نیروی باتجربه در حوزه کشاورزی، کیفیت مناسب آب جهت انجام کشاورزی بهعنوان یک امتیاز ویژه ازجمله ظرفیتهای روستاهای شهرستان خلیلآباد محسوب میشود که در کنار انگیزه بالای کشاورزان در روستاها باعث میشود که زمینه و ظرفیت اشتغال با رویکرد اجرای طرحهای اشتغالزایی به سمت افزایش بهرهوری و افزایش عملکرد در واحد سطح منجر شود.
وی بابیان اینکه توجه به ظرفیتهای روستایی میتواند باعث افزایش درآمد روستاییان، افزایش تولید در واحد سطح و افزایش امنیت غذایی که وظیفه ذاتی و اصلی جهاد کشاورزی است شود، تأکید کرد: توجه به این ظرفیتها، مهاجرت به شهرها را کاهش میدهد و حتی باعث مهاجرت معکوس شود بهطوریکه در حال حاضر در روستاهایی مثل دهنو، مزده و... مهاجرت به شکل معکوس در حال انجام است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد همچنین بیان کرد: ایجاد اشتغال در هر روستا بنا به ظرفیت و شرایط و موقعیت جغرافیایی، بافت خاک، شرایط اقلیمی، میزان آب در دسترس، کیفیت آب و نیروی انسانی میتواند متفاوت باشد.
انتهای پیام /