«زشتی» ارمغان مراجعه به کلینیکهای زیرزمینی زیبایی!
معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی: بیش از 20درصد از شکایتهایی که به این سازمان ارجاع شده در حوزه اقدامات زیبایی و ترمیمی است.
به گزارش مشرق، فهرست انواع و اقسام اقدامات و عملهای زیبایی آنچنان بلند شده که نمیتوان برایش حد یقفی تصور کرد؛ اقدامات و عملهایی که پولهای کلانی را به جیب افرادی که این اعمال و اقدامات را انجام میدهند، سرازیر میکند، به همین دلیل هم از پزشک عمومی گرفته تا برخی جراحان به انجام عملهای زیبایی روی آوردهاند و در مطبهایشان پوست میکشند و بوتاکس میکنند.
بگذریم از اینکه بازار داغ این حوزه افرادی را که هیچگونه تخصص و سابقهای در حوزه پزشکی ندارند و فقط هنگام مریضی سر وکارشان به دکتر و بیمارستان افتاده را هم بر آن داشته تا ژل و بوتاکس تزریق کنند و با خریدن دستگاههای زیبایی که به وفور یافت میشوند، برای خودشان مرکز زیبایی راه بیندازند.
همه این ماجراها موجب شده است به گفته معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی بیش از 20درصد از شکایتهایی که به این سازمان ارجاع شده است، در حوزه اقدامات زیبایی و ترمیمی باشد.
جراحیهای پلاستیک حوزهای نان و آبدار است. درآمدهای نجومی این حوزه به گونهای است که حتی بر پر شدن گرایشهای دستیاری تخصص هم تأثیر گذاشته و موجب شده است در برابر رشتههایی همچون اطفال، بیهوشی و قلب که به دلایلی همچون سختی یا درآمد کم خالی میمانند، ظرفیت رشتههای پولسازی همچون جراحی زیبایی با سر و دست شکاندن داوطلبان همراه باشد.
از افرادی که با تلاش و کسب نمره به این رشته راه مییابند که بگذریم، با گروه دیگری مواجه هستیم که به خودشان زحمت تحصیل در رشته فوقتخصص جراحی پلاستیک یا لااقل گذراندن دورههای مرتبط را نمیدهند و با عنایت به استقبال عمومی از این جراحیها و خدمات، گوشهای از مطبشان را به خدماتی نظیر بوتاکس و جراحیهای افتادگی پلک و کشیدن پوست و موضوعاتی از این قبیل اختصاص میدهند.
ماجرا تا جایی شورش درآمده که برخی گزارشها از پزشکانی حکایت دارد که با وجود تخصص در رشتههایی همچون جراحی قلب، در مطبشان بوتاکس تزریق میکنند.
در کنار اینها ورود افراد غیرمتخصص مثل آرایشگرها و مراکز زیبایی زیرزمینی آسیبهای واردشده به متقاضیان زیبا و جوان شدن را بیشتر هم کرده است. این آشفتهبازار کار جراحان و متخصصان پلاستیک را هم سختتر کرده است.
سهم 20درصدی زیبایی از کل شکایتها
محمد خردمند، معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی کشور از افزایش30درصدی شکایتهای پزشکی خبر میدهد که با رسیدگی به این شکایتها 31پزشک از طبابت محروم شدند.
به گفته وی در دوران همهگیری کرونا به دلیل محدودیتهای کرونایی، مراجعه مردم و انجام اعمال زیبایی و جراحی کاهش یافته بود، به همین دلیل موارد شکایتها از این اعمال کمتر بوده اما در سال گذشته شکایتها روند افزایشی داشته است.
خردمند با بیان اینکه در جهت شکایت از اعمال پزشکی و زیبایی، پلمب مطبها و مراکز پزشکی را نداشتیم، میافزاید: «46درصد پرونده در دادسراها تشکیل و کیفرخواست برای آنها ثبت شده و بیش از 10هزار پرونده نیز در هیئتهای انتظامی ثبت شده است. 50درصد از محرومیتهای پزشکی در هیئتهای بدوی سازمان نظام پزشکی صادر شده و 31مورد محرومیت از طبابت داشتیم که یک مورد آن محرومیت مادامالعمر بود.»
معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی کشور قصور در اعمال و جراحی زیبایی، مسائل اخلاقی و غیره را از عمده شکایتها برمیشمرد و میگوید: «انجام جراحیهای زیبایی بیشتر در تهران است و متأسفانه بسیاری از جامعه پزشکی از جمله پزشک و دندانپزشک وارد انجام اعمال زیبایی شدهاند و 20درصد شکایتها مربوط به آن است.»
دلایل رشد شکایات در حوزه پزشکی
آنطور که بابک سلحشور، مدیرکل امور کمیسیونهای سازمان پزشکی قانونی کشور میگوید، آرایشگرها به هیچ وجه اجازه ارائه خدمات پزشکی درحوزه زیبایی را ندارند و چنانچه به فردی آسیبی وارد کنند، علاوه بر لزوم جبران خسارت، مرتکب جرم نیز شدهاند.
وی با ابراز تأسف از اینکه طی سالهای اخیر شاهد افزایش ارائه خدمات پزشکی به ویژه در حوزه زیبایی توسط افراد غیرمتخصص و فاقد صلاحیت هستیم، تأکید میکند: «همین امر میزان آسیب و در پی آن شکایات مطرحشده در کمیسیونها را افزایش داده است.»
وی به آمار موجود، بر اساس پروندههای ارجاعی به کمیسیونهای پزشکی قانونی در کل کشور رجوع میکند و اینگونه توضیح میدهد: «موضوع جراحی پلاستیک و ترمیمی با هزارو 25 شکایت پس از دندانپزشکی، جراحی عمومی و جراحی زنان و زایمان، در رتبه چهارم میزان قصور و شکایات در هشت ماهه سال جاری قرار گرفته است.»
دخالت در امر پزشکی
سلحشور با اشاره به اینکه از این میزان شکایت 459 مورد منجر به محکومیت و 567 مورد نیز به تبرئه انجامیده است، میافزاید: «اگرچه حجم خدمات مختلف بهداشتی و درمانی که روزانه در کشور ارائه میشود، بسیار بالاست و مجموع شکایات در این بخش در مقایسه با کل خدمات ارائهشده از نظر آماری قابل توجه نیست اما باید توجه داشت که هر شکایت در این بخش به معنای درگیر شدن یک بیمار با عوارض و مشکلات ناشی از مداخلات درمانی است و طبعاً یکیک این موارد حائز اهمیت و نیازمند توجه جدی هستند.»
به گفته وی گاهی آرایشگران در حیطه وظایف خود و هر آنچه مربوط به حرفه و حوزه کاری خودشان است، آسیبی را به فردی وارد میکنند که منجر به شکایت و ارجاع پرونده به واحد معاینات پزشکی قانونی میشود، اینگونه پروندهها در همان واحد معاینات بررسی و دیه و ارش آن تعیین میشود و ارتباطی به موضوع قصور پزشکی ندارد، اما گاهی شاهد آن هستیم که آرایشگران پا را فراتر میگذارند و به ارائه خدماتی روی میآورند که در حیطه وظایف خودشان نیست.
سلحشور گفت: تزریق ژل، بوتاکس و لیزر باید توسط پزشک ارائه شود و ارائه آن در آرایشگاهها مجاز نیست.
مدیرکل امور کمیسیونهای سازمان پزشکی قانونی کشور ادامه میدهد: در صورتی که آرایشگر حین ارائه خدمات پزشکی در حوزه زیبایی به فردی آسیب وارد کند، مجرم محسوب میشود و جرم او دخالت در امور پزشکی است، ضمن آنکه باید خسارت آسیب وارده را که شامل دیه و ارش میشود نیز جبران کند.
سلحشور خواستار تعیین حدود صلاحیت حرفهای پزشکان از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میشود و میافزاید: «در صورتی که وزارت بهداشت به صورت شفاف و دقیق صلاحیت حرفهای پزشکان در رشتههای مختلف به ویژه رشتههایی را که به نوعی خدمات موازی دارند، تعیین و اعلام کند، ضمن آنکه میزان ارائه خدمات توسط افراد غیرمتخصص کاهش مییابد، بررسی شکایت و قضاوت در این مورد نیز دقیقتر انجام میشود.»
تزریق ژل، بوتاکس، لیزر و غیره جزو امور پزشکی است و دخالت غیر پزشکان در این امور مصداق دخالت در امور پزشکی است
بابک نیکو مرام رئیس انجمن جراحان زیبایی و پلاستیک ایران نیز در این زمینه گفت: بیمار حق دارد بداند کسی که وی را درمان می کند تبحر لازم را داشته، آموزش کافی را در آن عمل دیده و مدارک آموزشی خود را از منابع معتبر وزارت بهداشت دریافت کرده باشد. از طرف دیگر گزارش هایی داریم که بیمار در حین جراحی زیبایی پزشک خود را نمی بیند و تنها پس از ایجاد عارضه و شکایت بیمار متوجه می شود که جراح وی، فرد دیگری بوده و یا اینکه اصلا عمل ایشان توسط فرد غیر پزشک انجام شده است.
وی تاکید کرد: فرهنگ سازی در این زمینه و آگاهی رساندن به بیماران بایستی از وظایف ارگانهای مربوطه باشد. توصیه می شود مردم فریب تبلیغات دروغین و حتی قیمت های پایین در این حوزه را نخورند و آگاهانه اقدام به انجام این اعمال کنند و از دانش و تخصص جراح معالج خود از سازمان نظام پزشکی استعلام بگیرد. نیکومرام تاکید کرد: تزریق ژل، بوتاکس، لیزر و غیره جزو امور پزشکی است و دخالت غیر پزشکان در این امور مصداق دخالت در امور پزشکی است.
با توجه به اینکه افراد زیادی از خارج برای انجام اعمال زیبایی به کشورمان می آیند ضرورت دارد دستورالعمل انجام اعمال زیبایی از سوی وزارت بهداشت تدوین و قوانین بازدارنده و کنترلی قوی نیز داشته باشد تا افتخارات و خوشنامی که توسط زحمات و فعالیت پزشکان ایرانی در بعد منطقه ای و جهانی در اینخصوص ایجاد شده است با دخالت افراد غیر حرفه ای در این حوزه، مخدوش نشود.
وی با اشاره به اینکه اعمال جراحی زیبایی بر خلاف اعمال جراحی درمانی عمدتا بعنوان اعمال جراحی غیرضروری است، تاکید کرد: افرادی که برای انجام این اعمال به ما مراجعه می کنند، حتی الامکان سعی داریم آنها را از غیر ضروری بودن عمل زیبایی مطلع کنیم و بخوبی بیمار را از روشهای مختلف انجام آن اعمال آگاه نموده و مشاوره های لازم قبل از عمل را برای وی انجام دهیم. افرادی که سلامت کافی برای انجام عمل زیبایی ندارند و یا از نظر انجام عمل و بیهوشی پر خطر است، کاندید مناسبی برای انجام عمل زیبایی نیستند.