زلزله تهران و خطری که جدی گرفته نشد! / آیا بمب ساعتی تهران آماده انفجاراست؟
تهران در هفته گذشته بار دیگر لرزید تا حاکمیت و مردم را نسبت به خطر پیش رو آگاه سازد. خطری که ممکن است به قیمت تخریب سهمگین و جان دهها هزار نفر تمام شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران در گزارش خود از زمین لرزه های ایران در سال 98، تعداد 1320 عدد را ثبت کرده که در ایران و نواحی مرزی به وقوع پیوسته اند. که در ماه اسفند 98 تعداد 24 زمینلرزه با بزرگی بیش از 4.0 در داخل کشور توسط مرکز لرزهنگاری کشوری به ثبت رسیده است. بزرگترین زمی نلرزه در داخل کشور در تاریخ 4 اسفند با بزرگی 5.9 حوالی قطور واقع در استان آذربایجانغربی، رخ داد.
در ماه نخست سال 99 تعداد 18 زمین لرزه بالای 4 ریشتر در ایران و مناطق مرزی رخ داده که از قضا یک مورد آن مربوط به پایتخت با بزرگی 5 و یک دهم ریشتر است. تهران در یک هفته گذشته 6 زمین لرزه سه تا 5 ریشتر را تجربه کرده است.
متاسفانه خطراتی که قریب الوقع هستند، از سوی مسئولین و حتی مردم جدی گرفته نمی شوند. تهران بیشترین بافت ناکارآمد (فرسوده) کشور را دارد. بیش از 4هزار و 400هکتار از پایتخت را بافت ناکارآمد (فرسوده) تشکیل میدهد. بافت های فرسوده تهران بیشتر در مناطق قدیمی شهر و در برخی از مناطق حاشیه ای پایتخت وجود دارند.
بعد از زلزله بم مجلس قانونی را تصویب کرد که سالانه 10 درصد از بافت های فرسوده توسط دولت و شهرداری ها بازسازی و نوسازی شود و همه دستگاه های اجرایی در نوسازی محلات فرسوده مسئولیت دارند. طبق پژوهشی که در تهران انجام شد و به تصویب هیات دولت نیز رسید 32 دستگاه اجرایی در نوسازی بافت فرسوده مسئولیت دارند.
در استان ها، استانداران مسئول نوسازی بافت های فرسوده هستند و در تهران نیز سازمان نوسازی و شهرداری این مسئولیت را برعهده دارد. اگر تعهدات توسط دولت انجام شده بود می بایست در پایان برنامه پنجم نوسازی به طور کامل انجام می شد که این اقدام صورت نپذیرفت و از برنامه ها عقب است. از سهم مدیریت شهری از بودجه 400میلیاردی نوسازی بافتهای فرسوده در کشور، تاکنون حتی یک ریال به پایتخت پرداخت نشده است.
بافت های فرسوده در تهران به مانند بمب های ساعتی هستندکه هر آن امکان دارد با یک زمین لرزه بالای 6 ریشتر فروریخته و نه تنها در آن منطقه خاص خسارت ایجاد کند بلکه برای کمک و امدادرسانی به سایر مناطق تهران موانع ایجاد شود. در طول برنامه چهارو پنجم توسعه به طور کلی 13.7 درصد عملکرد نوسازی بافت های فرسوده در کل کشور بوده و در تهران 34 درصد بافت فرسوده نوسازی شده است. این آمار نشان می دهد که نزدیک به 70 درصد از بافت فرسوده تهران حادثه خیز هستند.
به طور کلی روند نوسازی بافت های فرسوده نیز با اما و اگرهای فراوانی همراه است. نظارت بر ساخت و استحکام بنا ها جدی گرفته نشده و ساختمان های جدید، محلی از تردید در برابر زلزله هستند.
متاسفانه شبیه سازی زلزله تهران و نرم افزارهای پیشرفته برای این کار تهیه نشده و کارها در حد مطالعات یک شرکت ژاپنی در سال های قبل باقی مانده است. تهران در چند دهه گذشته با رشد غیراصولیجمعیت و بافت مسکونی روبه رو بوده و به خاطر مشکلاتی چون آلودگی، نشست زمین، ترافیک و تراکم، جای مناسبی برای زندگی نبوده و نیست ولی بازهم شاهد افزایش جمعیت این کلانشهر و سرازیر شدن نزدیک به 60 درصد از ثروت کشور به این شهری هستیم که همچون بمب ساعتی عمل می کند.
پیش بینی زلزله در سال ها و شاید هفته و ها و ماه های آینده، این نگرانی را ایجاد کرده که آیا دولتمردان و مسئولین در انتظار زلزله و عواقب آن هستند یا آنکه می بایست در حال حاضر برای پیشگیری از تلفات مالی و جانی آن به سرعت برنامه ریزی و اقدام کنند.
انتهای پیام / ا