زلفیگل: آموزش ریشه فناوری و نوآوری است
به گزارشگروه دانشگاه خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم در آئین تکریم و معارفه رؤسای پیشین و جدید دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول که در تالار اجتماعات این دانشگاه برگزار شد، اظهار کرد: امروزه کشور در حوزههای مختلف پیشرفتهای چشمگیری به دست آورده و در هر استان کشور چندین دانشگاه مشاهده میشود.
وی افزود: با وجود همه تحریمهای ظالمانه دشمنان اما فرزندان ملت ایران خدمات گستردهای را در حوزههای مختلف از جمله نفت، گاز، پتروشیمی به کشور ارائه کردهاند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به افزایش چشمگیر تعداد دانشجویان کشور نسبت به قبل از انقلاب، تصریح کرد: در آن زمان رشتههای دانشگاهی بسیار محدود بود و حتی در برخی رشتههای دکتری امکان تحصیلات عالی فراهم نبود.
زلفی گل با اشاره به پیشرفتهای ایران در عرصههای سلامت، پزشکی، تجهیزاتی نانو، بایو و سلولهای بنیادی گفت: در اوج تحریمها توانستهایم کشور را به خوبی اداره کرده و انرژیمورد نیاز را تأمین کنیم که این امر مرهون تلاشهای جهادی و شبانه روزی خدمتگزاران و نخبگان علمی این مملکت است.
وی بیان کرد: امروزه محصولات دانش بنیان و فناوری ایران صادر میشوند و کمتر روستایی در کشور وجود دارد که از گاز، برق و آب بی بهره باشد که همه این اقدامات در طول دوره انقلاب به دست آمده است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر لزوم پاسداشت داشتههای کشور، گفت: اگر رهبر معظم انقلاب اسلامی بر جهاد تبیین تاکید میکند به این معناست که ضمن جبران نداشتهها نیز قدردان داشتهها باشیم.
زلفی گل با بیان اینکه امروزه دانشگاهها سراسر پیشرفت شدهاند، افزود: عدهای در این شرایط به دنبال سیاه نمایی و القای ناامیدی در بین جامعه هستند گویی هیچ اتفاق مثبت و خوشایندی در مملکت رخ نداده است، برخی اعتراضات نیز ناشی از این تبلیغات منفی و نادرست است که در قالب جنگ نرم و از طریق فضای مجازی و ماهواره اجرا میشود.
* لزوم توسعه شرکتهای دانش بنیان
وی با بیان اینکه اقلیم سیاسی دنیا تغییر کرده است، بزرگترین خدمت مسئولان را امیدآفرینی برشمرد و گفت: باید به دنبال خنثی کردن توطئههای دشمن از طریق جهاد تبیین باشیم و توسعه فناوری و ایجاد هستههای فناور و شرکتهای دانش بنیان در دستور کار قرار بگیرد.
زلفی گل، راه اندازی مرکز نوآوری در دانشگاه جندی شاپور دزفول را یک ایده ارزشمند برشمرد و ادامه داد: باید برای افراد دارای ایده، شرایط و فضایی فراهم شود تا بتوانند ایده خود را به محصول تبدیل کنند. ما باید خلاقیت را ارج بنهیم و در زمینه آموزش عالی هزینه کنیم و اگر اینگونه نشود باید برای جای دیگر هزینه کنیم.
وی اضافه کرد: یک رئیس دانشگاه زمانی موفق است که کار فرهنگی و فعالیتهای انجمنها، تشکلها، شوراهای صنفی، کانونها، هیئتهای مذهبی و سمنها را جدی بگیرد.
* لزوم هزینه کرد در حوزه فناوری نرم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر لزوم هزینه کرد در حوزه فناوری نرم، گفت: رؤسای دانشگاهها ساختمان بسازند اما به مقوله فرهنگی بیشتر توجه کنند چرا که برای اصلاح نگاه و نوع تفکر و همچنین مراقبت از شخصیت جامعه باید هزینه کرد.
زلفی گل تاکید کرد: باید برنامهریزیها به گونهای باشد که از علوم انسانی فناوری تولید شود، برخی دانشگاهها خود را به سمت پژوهش سوق دادهاند که ارزشمند است اما مقوله آموزش باید بیشتر از پژوهش مورد توجه قرار بگیرد چرا که آموزش بی شک ریشه علم، فناوری و نوآوری است و این آموزش خوب است که موجب ایجاد فناوری و نوآوری خوب میشود.
وی بیان کرد: در دانشگاهها، رئیس باید شرایطی را ایجاد کند که نگهبان دانشگاه، راننده، نیروی خدماتی و کارشناسان دانشگاه همگی احساس کنند که معلم هستند و با برخورد مناسب خود با دانشجو نقش تربیتی را اعمال کنند. رئیس دانشگاه باید کلاس و کارگاههای آموزشی را برای منابع انسانی خود برگزار کند تا همه آنها بدانند بخاطر حضور در دانشگاه معلم محسوب میشوند و باید با شیوه برخورد با دانشجو به آنها درس دهند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: وظیفه ما در دانشگاهها این است که نسل عالم تر، با ایمان تر و پاسخگوتر از خودمان به جامعه تحویل دهیم. اقلیم آموزشی دنیا تغییر کرده است.
زلفیگل با بیان اینکه شیوه آموزش اساتید در سرنوشت دانشجو تأثیر دارد، افزود: اساتید و رؤسای دانشگاه خود را ملزم به پاسخگویی به دانشجویان کنند و از این وظیفه مهم طفره نروند، همه قوانین مربوط به تدریس اعم از سرفصلها، آزمونهای نیم ترم، حضور و غیاب باید رعایت شود تا دانشجو نیز بداند که باید قانون را رعایت کند.
وی با بیان اینکه شخصیت علمی یک دانشگاه و دانشجو باید متوازن باشد نه کاریکاتوری، یادآور شد: اقلیم آموزشی دنیا تغییر کرده و این امر در کشور نیز در حال رخ دادن است. تجربه دوران کرونا نیز نشان داد که شیوه دیگری برای آموزش وجود دارد؛ بنابراین باید به گونهای برنامهریزی کنیم که یک استاد علاوه بر تدریس حضوری نیز تدریس مجازی داشته باشد و بتواند محتویات آموزش خود را در اینترنت قرار دهد.
زلفیگل افزود: انجمنهای علمی باید محتویات تدریس اساتید نامدار و خوش بیان را ضبط و در اینترنت بارگذاری کنند تا همه دانشجویان در نقاط مختلف کشور در هر زمانی که بخواهند از این محتویات استفاده کنند؛ بنابراین توجه به تدریس تلفیقی یک ضرورت است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی در ادامه بیان کرد: ما باید بدانیم در دنیای جدیدی قرار گرفتهایم و باید خودمان را با دنیا و شرایط جدید وفق دهیم اگر این چنین نشود حتماً قافیه را باختهایم، استادی که خود را با شرایط جدید وفق ندهد بی شک اثر گذاریاش بشدت کاهش مییابد چرا که امروزه عملکرد و رفتار انسانها در مقیاس محلی نیست بلکه در همه حوزهها به فرامحلی تبدیل شده است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: امروزه دانشگاه و رئیس دانشگاهی میتواند اثربخش و موفق باشد که واقعیتهای میدانی را به خوبی درک کند و تلاش کند ارکان مهم آموزش شامل استاد، دانشجو و محتوا را روزآمد کند چرا که اگر بنا باشد با دیدگاه سنتی عمل کنیم بازدهی آموزش عالی را نخواهیم داشت.
زلفی گل با قدردانی از یک دهه مدیریت دانشگاه جندی شاپور توسط محمدرضا عصاری، افزود: وی در روزهای اخیر به سمت معاون اداری مالی دانشگاه الزهرا منصوب شده و در ادامه مسیر نیز مسئولیت سنگینی بر عهده دارد.
وی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس دزفول، عنوان کرد: شهر دزفول نزد ما شهر اسطوره، مقاومت، گذشت و ایثار است. فرزندان شهر دزفول امروز در جای جای ایران افتخار آفرین هستند و در مناصب مهم و تأثیرگذار مدیریت کشور حضور دارند که از جمله آنها میتوان به محمد مخبر معاون اول ریاست جمهوری اشاره کرد که مدیریت کم نظیر، جهادی، خلاقانه و هوشمندانه وی شایسته تقدیر است.
* بازدید وزیر علوم از مرکز کارآفرینی و نوآوری دانشگاه جندی شاپور دزفول
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه حضور در دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، از مرکز کارآفرینی و نوآوری این دانشگاه بازدید کرد.
محمدعلی آخوندعلی رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز و رئیس پارک علم و فناوری استان خوزستان، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را در این بازدید همراهی کردند.
عملکرد دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول در حوزه فناوری و نوآوری شامل برگزاری همایشهای ملی در حوزه کارآفرینی، دورههای مهارت افزایی در حوزه فناوری و نوآوری، تاسیس مرکز کارآفرینی و نوآوری، فراخوان رویداد ایده تا محصول، بسترسازی راه اندازی مرکز رشد اقماری با همکاری پارک علم و فناوری خوزستان و پیگیری تاسیس پردیس علم و فناوری شامل اختصاص زمین، اخذ مجوز هیات امنا برای وزیر علوم تشریح و مقرر شد شورای شهر دزفول زمین مورد نیاز برای پردیس علم و فناوری را تامین کند.
پایان پیام /