زمان پرداخت معوقات پرستاران اعلام شد
رییس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به کمبود 100هزار پرستار در کشور و با بیان اینکه 70 درصد پستهای سازمانی وزارت بهداشت خالی است و اگر مجوزی از سازمان امور استخدامی داشته باشد، میتواند برای تبدیل وضعیت پرستاران اقدام کند، گفت: این خواهش را از دانشگاههای علوم پزشکی داریم که با این جوانان مراعات کنند تا مجوزهای استخدامی بیاید.
محمدمیرزابیگی در نشستی خبری به مناسبت روز جهانی پرستار، گفت: کشور ما از جهاتی پرستاری پیشرفتهتری نسبت به سایر کشورها دارد؛ این حرف ما نیست بلکه سایر متخصصین هم به این امر اشاره دارند. درسها و سرفصلهای درسی و دانشکدهها، رشته مقاطع و... به لحاظ تکنولوژی آموزش و مهارت هنگام فارغ التحصیلی در کنار بهترین کشورها قرار میگیرد اما اینکه چرا این موضوع در بیمارستانها به بهترین کیفیت اجرا نمیشود به دلیل عدم رعایت استانداردهای نیروی انسانی است که نتوانستیم به عدد قابل قبولی برسیم.
200 شهید مدافع سلامت در گروه پرستاری
او با اشاره به زحمات پرستاران در طول دوره شیوع کووید19، اظهار کرد: زمانی که همه از هم فرار میکردند تا سلامت بمانند، پرستاران در دل میدان جنگ گاها چند هفته تا چند ماه از خانواده خود دور میماندند تا خدمت کنند و امروز نزدیک به 200 شهید مدافع سلامت در خانواده گروه پرستاری داریم و این در حالی است که تعدادی هم دچار آسیبهای متعدد ناشی از کرونا شدند.
پرستاران ایرانی، سرآمد در دنیا
وی با تاکید بر اینکه پرستاران ایرانی سرآمد بسیاری از کشورهای دنیا هستند، تصریح کرد: سرمایه گذاری در پرستاری و احترام به حقوق او برای تامین سلامت جهانی شعار امسال روز جهانی پرستاری است که این امر از تاکیدات مقام معظم رهبری در ادوار مختلف بوده است. ایشان پرستاری را یک عنصر حیات بخش در نظام سلامت میدانند و همواره بر تقویت نیروی پرستاری تاکید داشتند. پرستاران ایرانی سرآمد بسیاری از کشورهای دنیا هستند. ICN (شورای بینالمللی پرستاری) رنکینگ و آیتمهای متعددی در بررسی کشورها دارد که ما همیشه بالاتر از رتبه 14 در اکثر موارد پرستاری بودهایم.
او ادامه داد: در دوره پنجم، سازمان نظام پرستاری از روز اول خدمت، تلاش کرد در عمل به شعارها صادق باشد و عملگرایی و نتیجهگرایی داشته و به دور از حواشی کار کند. ما تلاش کردیم بر اساس نیاز مردم عمل کنیم، خدمت ما بدون توجه به منطقه جغرافیایی، رنگ پوست، زبان و... بوده است. میثاق ما با دستگاههای اجرایی، دولت، مجلس و... بر سر سلامت مردم و مصالح حرفه پرستاری است. اگر بخواهیم سلامت مردم تامین شود باید پرستاری قوی و شسته رفتهای داشته باشیم که در همه ابعاد توانمند باشد. قبل از اینکه موظف به پیگیری مشکل پرستاران باشیم معتقدیم فعل مراقبتهای پرستاری در کشور باید عین فعل درمان، بهداشت و... مرجع و مصداق خود را پیدا کند تا مردم از فعل مراقبت به درستی استفاده کنند.
پیگیری استخدام پرستاران از مجلس و دولت
میرزابیگی تصریح کرد: بر اساس یک برنامهای از ابتدا شروع کردیم و با توجه به اینکه معاونت پرستاری هم در وزارتخانه وجود دارد و اعتقاد داریم با این معاونت باید تقسیم کار کنیم؛ این اتفاق رخ داد و مکمل یکدیگر بودیم و رقابت و دخالت در کار همدیگر وجود نداشت. بحث تعریف استاندارد کار دستگاه حاکمیتی است، اما پیگیری تحقق آن کار ما بود و اولین نگاه قابل پیگیری ما چه در کوتاه مدت و چه بلند مدت بحث نیل به استانداردهای نیروی انسانی بر اساس استانداردها است که چندین آیتم دارد. بر اساس جامعه هر 1000 نفر در کشور باید از 4 پرستار برخوردار باشند که این رقم در کشورهایی بالاتر است. به ازای هر تخت بیمارستانی در خیلی از کشورها حداقل 6 پرستار دارند ولی ما به اعلام عدد 2.5 اکتفا کردیم درحالی که این عدد اکنون 1 یا 1.2 پرستار به تخت است. تا نیل به استانداردها از دولت و مجلس پیگیر هستیم. همین روزها گفتوگوهای زیادی با سازمان امور استخدامی، دفتر ریاست جمهوری و... و. داشتم واز 29 مکاتبه ما با ریاست جمهوری بیش از 19 مکاتبه درباره استخدام نیروی انسانی بوده است.
برای رفع کمبود نیروی پرستاری تلاش شود
وی با اشاره به کمبود 100هزار پرستار در کشور افزود: قاعدتا باید در روند معقولی مجوزهایی به وزارت بهداشت برای استخدامها داده شود. اگرچه در اواخر دولت قبل هم مجوزهایی برای استخدام گرفته شد اما تمام مجوزها صرف تختهایی شد که به ناوگان سلامت اضافه شده بودند. 30 هزار تخت در دولت قبل اضافه شد که بیش از 60 درصد آنها تخت ویژه بود که آمار 2.5 پرستار به تخت برای تخت معمولی است و برای تختهای ویژه میبایست این عدد بالاتر از 4 یا 5 برود. ما عملا برای رفع کمبود نیروی پرستاری باید همچنان تلاش کنیم. در بازدید اخیرم دیدم که در بخش اطفال یک پرستار مراقب 11 بیمار بود، خب چه کسی اینجا ضرر میکند؟ قطعا مردم از کمبود نیرو ضرر میکنند.
70درصد پستهای سازمانی وزارت بهداشت خالی است
دانشگاهها با پرستاران مراعات کنند تا مجوزهای استخدامی بیاید
او تاکید کرد: نقدی به برخی دانشگاههای علوم پزشکی وارد میشود که رفتاری داشتند که صراحتا بر خلاف قانون و فرمایشات مقام معظم رهبری بوده است. ظرف سه ماه گذشته تعداد زیادی نیروی پرستاری که در دوره کرونا فعال بودند و دانشگاه تمدید طرح کرده بود را تسویه کردند. در این شرایط اقتصادی این برخورد با پرستاران جوان که در دوره اوج کرونا خدمت کردند، صحیح و انسانی نیست. الان به لحاط استاندارد نیروی انسانی دچار مشکل و کمبود هستیم. 70 درصد پستهای سازمانی وزارت بهداشت خالی است و این یعنی تعداد زیادی از نیروها شرکتی، طرحی و غیررسمی است و میتواند اگر مجوزی از سازمان امور استخدامی داشته باشد، این افراد را تبدیل وضعیت کند و با پرستاران مانند کارگر فصلی برخورد نکنند. لذا خیلی محکم این خواهش را از دانشگاههای علوم پزشکی داریم که با این جوانان مراعات کنند تا مجوزهای استخدامی بیاید.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به اینکه قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری هنوز کامل اجرایی نشده است، ادامه داد: 4 مرحله که سختترین مراحل بود و مشکل اساسی در تامین منابع بود در اواخر دولت قبل تصویب شد و در دولت فعلی با فرمایشات مقام معظم رهبری، بالاخره منابع مالی تامین شد و اکنون بازتوزیع آن مانده است. فکر نمیکنم بیش از یک ماه تا اجرایی شدن کامل این قانون مانده باشد، درحال حاضر HISهای بیمارستانی میبایست شرایط ثبت را به وجود آورد و فعلا دیگر در دولت و شورای عالی بیمه کاری نداریم.
محاسبه معوقات تعرفههای پرستاران از دی ماه
وی افزود: چون ارزش نسبی و K به شکل دقیق مشخص نشده بود مبلغ اختصاص داده شده به قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری که از دی ماه 1400 تخصیص یافته، ذخیره شده تا به شکل معوقه به پرستاران پرداخت شود. برآورد مبلغ تعرفهها توسط سازمان نظام پرستاری، وزارت بهداشت و وزارت رفاه انجام میشود. مراقبتهای پرستاری به عنوان مراقبتهای پرستاری یک ردیف مستقل در 3 جا درج میشود، اول در صورتحساب بیمار، دوم صورتحساب بیمارستان و سوم در سرانه کل و این از محل درآمد خود تعرفه پرستاری است.