چهارشنبه 30 آبان 1403

سازه‌های آبخیزداری در خراسان جنوبی سبب احیای قنوات شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سازه‌های آبخیزداری در خراسان جنوبی سبب احیای قنوات شد

بیرجند - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: اجرای سازه‌های آبخیزداری در این استان سبب احیای قنوات شده و در برخی نقاط مهاجرت معکوس به روستاها را در پی داشته است.

به گزارش خبرنگار ایرنا علیرضا نصرآبادی روز سه‌شنبه در نشست شورای مدیران و هفدهمین جلسه ستاد سامانه‌های نوین آبیاری استان که با حضور معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد افزود: به عنوان نمونه قنات خانیک فردوس بعد از 20 سال خشکسالی و قنات درخت توت مشوکی سربیشه مجدد زنده شد.

وی با اشاره به ثبات و افزایش آبدهی قنوات تا 10 درصد گفت: یکی از مشکلات اصلی قنوات در زمان سیل، نفوذ و جمع شدن گل و لای در مسیر قنوات بود که هزینه برداشت آن سنگین می‌شد لذا با اجرای طرح‌های آبخیزداری از این مشکل جلوگیری می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان‌جنوبی اضافه کرد: نگاه دولت سیزدهم به سمت و سوی اجرای سازه‌های آبخیزداری است که در این زمینه طرح های آبخیزداری در سطح 20 میلیون هکتار عرصه‌های کشور تا سال آینده اجرا خواهد شد.

وی گفت: در سفر استانی رئیس جمهور 200 میلیارد تومان طی سه سال برای اجرای سازه‌های آبخیزداری در استان مصوب شد که تاکنون 15 میلیارد تومان آن تخصیص یافته است.

نصرآبادی از سطح بیش از 15 میلیون هکتار از عرصه‌های استان، حداقل 50 درصد حوزه آبخیز است.

وی با بیان اینکه در این عرصه به‌طور متوسط 700 میلیون مترمکعب حداقل هدررفت داریم، گفت: در این عرصه حدود 2 میلیون هکتار مطالعه شده که نصف آن اجرا شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان‌جنوبی اظهار داشت: با توجه به اینکه قنوات استان تحت تاثیر روان‌آب‌ها قرار می‌گیرند لذا شاخص اصلی مکان‌سنجی سازه‌ها برای جلوگیری از بروز سیل و مدیریت روان‌آب‌ها را در بالادست قنوات قرار داده‌ایم.

نصرآبادی تصریح کرد: همه ساله لیست قنوات تحت تاثیر توسط سازمان جهاد کشاورزی در اختیار ما قرار می‌گیرد و بعد از اجرای مطالعات مربوطه، سازه‌ها در بالادست قنوات اجرا می‌شود.

وی یادآور شد: شروع پیگیری‌ها برای اجرای سازه‌های آبخیزداری از استان خراسان جنوبی کلید خورد که مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفت و اجازه برداشت از منابع صندوق توسعه ملی صادر شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: از سال 97 تا 99 از محل صندوق توسعه ملی 75 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای سازه‌های آبخیزداری به استان تخصیص یافت که منجر به اجرای بیش از 330 سازه شد.

وی افزود: همچنین سال 99 مطالعه‌ای به سازمان مرکز ارسال کردیم که در قالب اقدام ملی محرومیت‌زدایی این اعتبار به 102 میلیارد تومان افزایش یافت.

نصرآبادی بیان کرد: سال 1400 با مجموع اعتبار استانی این رقم به 160 میلیارد تومان رسید و منجر به اجرای 200 سازه آبخیزداری در سطح استان شد.

وی با تاکید بر اینکه خراسان جنوبی سال گذشته رتبه نخست کشور در اجرای طرح های آبخیزداری را کسب کرد گفت: در مجموع 2 هزار و 200 سازه آبخیزداری موجود در استان حدود سه هزار قنات را تحت تاثیر قرار داده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان‌جنوبی با اشاره به اجرای طرح آبخیز تا جالیز در استان اظهار داشت: این طرح را برای نخستین بار در کشور از قنات بلده فردوس آغاز کردیم که در سطح کشور الگو شد.

وی بیان کرد: همکاری با قرارگاه شهید ناصری سپاه در نقاط صفر مرزی و اجرای 18 سازه آبخیزداری در این نقاط منجر به مهاجرت معکوس شد.

برچسب‌ها

پرونده خبری