پنج‌شنبه 19 مهر 1403

ساعی: دهه 90 دهه خوبی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود / چه کنیم تا شورا بیشتر با فرهنگ عمومی درگیر شود؟ + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
ساعی: دهه 90 دهه خوبی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود / چه کنیم تا شورا بیشتر با فرهنگ عمومی درگیر شود؟ + فیلم

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان امام خمینی (ره) گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو با دکتر محمدحسین ساعی، رئیس دانشگاه سوره و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفتگو کرد. در این گفتگو که با موضوع «نقد و بررسی شورای عالی انقلاب فرهنگی» برگزار شد، به ارزیابی عملکرد این شورا و همچنین ارائه راهکار ایجابی پرداخته شد. دکتر ساعی، رئیس...

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرمان امام خمینی (ره) گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو با دکتر محمدحسین ساعی، رئیس دانشگاه سوره و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفتگو کرد. در این گفتگو که با موضوع «نقد و بررسی شورای عالی انقلاب فرهنگی» برگزار شد، به ارزیابی عملکرد این شورا و همچنین ارائه راهکار ایجابی پرداخته شد.

دکتر ساعی، رئیس دانشگاه سوره در ارزیابی عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی از ابتدای تأسیس آن بیان کرد: قبل از انقلاب اسلامی، دانشگاه بیش از آن که یک مرکز تولید علم یا حل مشکلات کشور باشد، نهادی برای انتقال نوعی از فرهنگ غربی بود. تحصیلات تکمیلی و تعداد دانشجوها کم بود. مشکلات کشور را حل نمی‌کرد و مشکلات کسان دیگری را حل می‌کرد. عملاً قبل از انقلاب ما دانشگاهی نداشتیم. بعد از انقلاب هم به دلیل حضور گروهک‌های مسلح در دانشگاه‌ها و موارد دیگر چاره‌ای جز این نبود که دانشگاه تعطیل شود تا بازسازی دانشگاه صورت بگیرد. این بازسازی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی رخ داد.

او برخی دستاورد‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی را این چنین برشمرد: پس از انقلاب ما توانستیم منابع انسانی قدرتمندی ایجاد کنیم. این که صحبت از مهاجرت نخبگان می‌شود، دلیلش همین است که خروجی‌های دانشگاهی قوی داریم. یک استاد دانشگاه آمریکایی می‌گفت که ایران بهترین مهندس‌های مقطع کارشناسی را تربیت می‌کند. این خروجی‌های قوی، پیشرفت در نانو، جهاد دانشگاهی و... همه مولود شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین در خصوص دستاوردهای این شورا در زمینه هنر اضافه کرد: قبل از انقلاب عملاً سینمایی هم وجود نداشت اما الان ایران یکی از 10 سینمای قدرتمند جهان است. در حوزه هنرهای تجسمی هم خیلی پیشرفت کرده‌ایم. چندصد گالری فقط در شهر تهران داریم؛ در صورتی که قبل از انقلاب شاید حدود 10 گالری داشتیم. این فقط یک تغییر کمی نیست، بلکه یک تغییر کیفی را هم نشان می‌دهد.

محمدحسین ساعی معتقد است که با توجه به این موارد بیان شده تا حد متوسطی شورای عالی انقلاب فرهنگی موفق بوده است.

او در پاسخ به این سوال که «برخی از متخصصین برای شورای عالی انقلاب فرهنگی جایگاه ستادی قائل‌اند و می‌گویند قوه عاقله فرهنگی کشور باید در این شورا شکل بگیرد و شأن عملی ندارد. چه موانعی وجود داشته که شورا را تا حدی از این جایگاه ستادی دور کرده است؟ و چگونه می‌توان به آن شأن قوه عاقله ستادی نزدیک شد؟» گفت: تجربه حکمرانی ما خیلی تجربه‌ی زیادی نیست. الان خیلی‌ها اعتقاد دارند که باید در برخی زوایای حقوق اساسی بازسازی صورت بگیرد تا از یک مدل نیمه‌ریاستی - نیمه‌پارلمانی به مدل پارلمانی تبدیل شویم. البته نمی‌توان این نظرات را قطعی بیان کرد. شورای عالی انقلاب فرهنگی هم همینطور است. از سویی کمتر مورد مشابه این شورا در کشورهای دیگر داریم که بتوان از آن‌ها کسب تجربه کرد. درباره نهادی مثل پارلمان، موارد متعدد در کشورهای مختلف هست که می‌توان از تجربه آن‌ها استفاده کرد اما شورای عالی انقلاب فرهنگی تقریباً منحصر به فرد است. این شورا در این دهه‌ها در حال تجربه‌کردن است و باید از خلال تجربه به مدل بومی خود برسد.

ساعی شوراهای عالی را در مقام جبران خلأ مجلس دوم می‌داند. مجلسی که در بعضی کشورها به مجلس سنا شناخته می‌شود و امکان یک استمرار را برخلاف مجلس نمایندگان فراهم می‌کند.

رئیس دانشگاه سوره با اشاره به حکم اخیر مقام معظم رهبری برای اعضای شورا، با تأکید بر کلیدواژه تحول در آن حکم بیان کرد: تحول یعنی تجربه را در نظر بگیریم و در مسیر اصلاح حرکت کنیم. اعضای شورا حدود 25 جلسه فقط درباره همین تحول داشته‌اند. یعنی چیزی بیش از دو برابر تعداد کل جلساتی که در دولت قبل در یک سال برگزار می‌شد.