چهارشنبه 7 آذر 1403

سامانه یکپارچه فروش خودرو تعطیل می شود؟ در انتظار مسیر جدید فروش

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
سامانه یکپارچه فروش خودرو تعطیل می شود؟ در انتظار مسیر جدید فروش

فروش خودروهای سواری از مسیر بورس کالا در حال حاضر متوقف است اما تلاش هایی از سوی مدیران ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار در جریان است تا بار دیگر امکان فروش خودروهای سواری از مسیر بورس کالا امکان پذیر شود.

فروش خودرو با مکانیزم نوبت دهی و از مسیر سامانه یکپارچه فروش تا کنون دو مرحله انجام شده، متقاضیان منتظر مرحله سوم هستند اما به نظر می رسد پیش از برگزاری مرحله سوم تغییراتی در ساز و کار فروش محصولات تولیدی شرکت های خودروساز ایجاد شود.

فروش خودرو از مسیر سامانه یکپارچه با مکانیزم قرعه کشی به پایان راه نزدیک می شود و شرکت های خودروسازان چشم انتظار هستند تا مدیران صمت مسیر جدیدی را برای عرضه محصولات پیش پای آنها قرار دهند.

بررسی آخرین فراخوان سایپا برای تکمیل وجه نشان می دهد این خودروساز برای تامین منابع مالی به چالش خورده و از آنجایی که اجازه ندارد تا محصولات خود را از مسیری غیر از سامانه یکپارچه به متقاضیان عرضه کند مجبور شده تا پیش پرداخت شاهین را از متقاضیان این خودرو دریافت کند اما خودرو را یکسال آینده به خریداران تحویل دهد. این در شرایطی است که پیش تر خودروسازان محصولاتی را که پیش فروش می کردند حدود سه تا پنج ماه بعد از واریز وجه به خریداران تحویل می دادند.

اما خودروسازی سایپا در اطلاعیه خود به ثبت نام کنندگان شاهین که موعد تحویل خودروی آنها تابستان 1403 است طی پیامکی اعلام کرده می توانند با مراجعه به سایت سایپا و ثبت نام در آن نسبت به واریز مبلغ پیش پرداخت در نظر گرفته شده برای شاهین اقدام کرده و خودروی خود را در بازه خرداد تا شهریور 1403 تحویل گیرند. این در حالیست که بسیاری از متقاضیان آمادگی برای واریز رقم اعلامی از سوی سایپا را ندارد. اتفاق دیگری که ثبت نام کنندگان شاهین را تهدید می کند افزایش قیمت خودروی مورد نظر آنها طی بازه پیش رو تا زمان تحویل است. شرکت های خودروساز بر اساس قانون الباقی مبلغ محصولات پیش فروش شده را در زمان تحویل بر اساس قیمت روز از متقاضیان دریافت می کنند.

فراموش نکنیم چندی پیش خبری به نقل از یکی از مدیران صمت منتشر شد و در آن اعلام شد حدود 50 درصد متقاضیانی که برای محصولات خودروسازی سایپا در سامانه یکپارچه فروش ثبت نام کرده اند، در زمان واریز مبلغ پیش پرداخت انصراف داده اند. این اتفاق به آن معناست که 50 درصد ظرفیت فروش خودروسازی سایپا خالی مانده و آنها نتوانسته اند برای محصولات تولیدی خود، مشتری پیدا کنند.

به نظر می رسد سیاست گذار که اصرار بر فروش خودرو از مسیر سامانه یکپارچه و ساز و کار نوبت دهی دارد باید فکری به حال خودرویی که ثبت نام کنندگان از واریز وجه و تحویل آنها امتناع کرده اند، بکند. شرکت های خودروساز در حال حاضر از ناحیه سیاست قیمت گذاری دستوری با چالش جدی روبرو هستند و به نوعی حیات آنها تهدید می شود چنانچه آنها نتوانند محصولات خود ر بفروشند بیش از پیش دچار چالش می شوند.

این احتمال وجود دارد که سیاست گذار خودرویی به فکر راه جدیدی برای عرضه محصولات تولیدی خودروسازان به بازار باشد. چنانچه تغییر مسیری در فروش محصولات شرکت های خودروساز اتفاق بیفتد این به معنای عقب نشینی سیاست گذار از سیاستی است به رغم مخالفت کارشناسان از همان ابتدا، بسیار بر آن اصرار داشت.

فروش خودروهای سواری از مسیر بورس کالا نیز در حال حاضر متوقف است اما تلاش هایی از سوی مدیران ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار در جریان است تا بار دیگر امکان فروش خودروهای سواری از مسیر بورس کالا امکان پذیر شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از پیگیری های سازمان تحت مدیریتش برای بازگشت خودروهای سواری به بورس کالا خبر داد.

آن طور که مجید عشقی گفت این تلاش ها برای حفظ حقوق سهامداران و خروج شرکت های خودروساز از زیان دهی در دستورکار قرار گرفته است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار معتقد است فروش خودرو از مسیر بروس کالا علاوه بر مواهبی که برای طرف تقاضا دارد به طرف عرضه نیز کمک شایانی می کند.

مجید عشقی تاکید کرد با عرضه خودرو در بورس کالا مصرف کنندگان می تواند خودروهای مورد نظر خود را با قیمت هایی که مورد رضایت آنهاست خریداری کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد فروش خودروها به قیمت های کشف شده در بورس کالا کمک می کند تا افزایش تولید و کیفیت را در سمت عرضه داشته باشیم.

به اعتقاد عشقی این امکان نیز وجود دارد که خودروسازان با فروش محصولات خود به قیمت هایی غیر دستوری، تولید را باز هم افزایش داده و به موازات آن کیفیت محصولات خود را ارتقا دهند.

این مدیر ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار تامین هزینه‌های تحقیق و توسعه شرکت های خودروساز را نیز از دیگر مواهب بازگشت خودروهای سواری به تابلوی بورس کالا عنوان می کند.

فروش خودرو در بورس کالا با دستورالعمل تنظیم بازار خودروهای سواری در بهمن سال گذشته که از سوی شورای رقابت مصوب شد، به کما رفت.

شورای عالی بورس تلاش هایی را برای حفظ خودروی سواری روی تابلوی بورس کالا انجام داد اما این تلاش ها به ثمر نرسید. با توجه به اظهارات رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به نظر می رسد دور جدید تلاش ها برای بازگشت خودروهای سواری به بورس کالا در دستورکار قرار گرفته است.

شرکت های خودروساز هم چندان بی میل نیستند تا محصولات خود را به کمک اهرم بورس کالا بفروشند تا به کمک این اهرم بتوانند سیاست قیمت گذاری دستوری را دور زده و زیانی را از فروش محصولات تولیدی خود در صورت های مالی ثبت نکنند. اگر این تلاش ها به نتیجه برسد باید گفت سامانه یکپارچه فروش خودرو به پایان خط رسیده و متقاضیان خودرو برای خرید خودرو باید راه بروس کالا را در پیش گیرند.

آخرین دور فروش خودرو در سامانه یکپارچه فروش، اواخر خرداد سال جاری تعیین تکلیف شد و از ان زمان تا کنون خبری از دور جدید فروش خودرو در این سامانه نیست و همه چیز برای فروش دور جدید در حد گمانه زنی است

منبع: اکو ایران هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

سامانه یکپارچه فروش خودرو تعطیل می شود؟ در انتظار مسیر جدید فروش 2