سایه های تردید بر تالار شیشه ای بورس / درخواست رییسی از سخنگوی اقتصادی برای تبیین چشم انداز بورس در دولت سیزدهم
به گفته ناظران بازار سهام، قابل کتمان نیست که پس از برخی اشتباهات انجام گرفته از سوی سیاستگذار در دولت قبلی، اعتماد عمومی و ارکان اقتصاد آسیب دیده است و بازار سرمایه نیز از این آسیب بی بهره نمانده است. افت 27 هزار پله ای بورس و ورود بازار به کانال یک میلیون و 348 هزار واحدی، رخداد چندان امیدبخشی برای فعالان بازار نبود.
هر چند بر اساس نسبتهای P بر E، بسیاری از سهمهای بازار در قیمتهای معقول و مناسبی قرار دارند، اما این روزها شایعات غیر موثق و گاه هدفمند مبنی بر اینکه سیاست های دولت در راستای تامین کسری بودجه از طریق اعمال قدرت در بازار سرمایه خواهد بود، سایه ای از تردید بر تالار شیشه ای انداخته است.
با این همه مجید عشقی رئیس بازار بورس و سرمایه به سهامداران دلگرمی داد که سیاست های آتی در راستای رونق بازار سهام خواهد بود و نه چیز دیگر.
به نظر می رسد که حقوقی های بازار، اقدامات خود را برای حمایت از سهام موکول کرده اند به شفاف تر شدن انتصابات مدیریتی و سیاست های دولت جدید. آیتالله سید ابراهیم رییسی بعد از ظهر یکشنبه در جلسه هیات دولت با اشاره به وضع شاخص بازار بورس در روزهای اخیر گفت که باید تدبیری اندیشید تا آرامش بر این بازار حاکم شود و مردم و سرمایه گذاران خرد دچار نگرانی و تردید نشوند.
رییس جمهوری از سخنگوی اقتصادی دولت خواست در این زمینه با مردم و سهامداران سخن بگوید تا منطق بازار بورس و چشم اندازآینده بهتر تببین شود.
سعید درخشانی کارشناس بازار سرمایه در اینباره به جامعه خبری تحلیلی الف گفت: باید پذیرفت که شرایط حال حاضر کشور، شرایط خاصی است و طبیعتا سیاستگذاری در بازار سرمایه و نوع تعامل با بورس، تحت تاثیر این شرایط خاص قرار خواهد گرفت. فعالان بازار سرمایه نیز از این شرایط مطلع هستند. اما در همین شرایط تحریمی نیز دولت جدید، می تواند از طریق سیاست گذاری های هوشمندانه و با راهبردهای مدیریتی هدفمند، کاری کند که بورس کشور رونق یابد و اشتباهات دولت گذشته نیز تکرار نشود.
درخشانی در ادامه افزود: متاسفانه دولت قبل در نوع برخورد با بورس، اشتباهات متعددی مرتکب شد که در نهایت سهامداران و فعالان بازار از این سوء مدیریت ها متضرر شدند. زمانی که شاخص از 2.100 میلیون عبور کرد، مشخص بود که این قیمت ها دارای حباب است. برخی عرضه های دولتی ناچارا باید انجام می گرفت، اما عرضه این سهام می توانست خیلی زودتر و در فروردین ماه انجام گیرد، نه آنکه با تاخیر در عرضه سهام، فعالان بازار تا بدین حد متضرر شوند. هیجانی کردن بازار، بدون آنکه استراتژی مشخصی پشت آن باشد، همان خطای راهبردی بود که دولت قبل انجام داد و امیدوار هستیم که در دولت جدید به هیچ عنوان تکرار نشود.
اتخاذ یک استراتژی درست
وی با اشاره به لزوم اتخاذ یک استراتژی درست در بازار سرمایه از سوی دولت جدید، بیان کرد: بازار سرمایه متشکل از بازار بدهی و بازار سهام است و هر دوی اینها، نیازمند یک برنامه مبتنی بر استراتژی از سوی سیاستگذار دولتی هستند. توسعه نهادهای مالی در بازار بدهی و اصلاح سیاست ها در این حوزه می تواند، این بازار را به یک بازوی کمکی موثر برای دولت تبدیل کند. همچنین حذف مجوزهای دست و پاگیر، رشد نهادهای مالی در بازار سهام و سامانبخشی به مسئله عرضه اولیه، از دیگر سیاست های مثبتی است که حتما تاثیر ایجابی در بازار سهام خواهد داشت و به آن رونق می بخشد. اینکه یک مدت بدون برنامه تعداد زیادی عرضه اولیه داشته باشیم و بعدا یک مدتی اصلا عرضه اولیه نداشته باشیم، منطقی و درست نیست.
این کارشناس بازار سرمایه با یادآوری لزوم اعتماد به نهاد بازار، عنوان کرد: دولت نباید خودش هم تولید کننده باشد، هم قیمت گذار و هم عرضه کننده، دولت باید اجازه دهد، مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار کار کند و خود بازار قیمت نهایی را تعیین کند. در حال حاضر شرایط بازار برعکس آن زمان که شاخص از 2 میلیون گذشت، به منطق نزدیک تر است. ما از P/E 30 تا 40 رسیده ایم به P/E 3 تا 4 و این تغییر قابل توجه است. این شرایط متفاوت باعث شده که سهام ارزنده شوند. اکنون زمانی است که دولت با سیاست های اصلاحی وارد شود. ظاهرا برای خرید سهام برای صندوق های با درآمد ثابت، یک محدودیت وجود دارد، دولت اجازه دهد که این صندوق ها و دیگر بازیگران مهم بازار در نقش خریدار سهام ظاهر شوند و سهم بخرند.
درخشانی اظهار کرد: باید تسهیلات نظامند و تحت کنترل به این خریداران حقیقی و حقوقی پرداخت شود تا از طریق خرید سهام به رشد و تنظیم بازار کمک کنند. دومین کار دولت برای آرمش دادن به بازار شفاف سازی سیاست هایش در مورد نرخ بهره و همچنین مفاهیم اقتصادی مانند عدد «تورم هدف» است. به هر حال امسال باید یک عددی را برای تورم هدف اعلام کنند تا به فعالان بازار قدرت پیش بینی داده شود.
وی با اشاره به مشکل حاد کمبود نقدینگی در بازار سرمایه، گفت: عمده مشکل بازار در حال حاضر کمبود نقدینگی است. دولت، می تواند با تزریق نقدینگی از طریق سهامداران عمده و دیگر نهادها، یک رونق مناسب و موزون در بازار ایجاد کنند. اگر بانک ها در حال حاضر 5 هزار میلیارد تومان سرمایه به بازار سهام تزریق کنند، کل مشکلات جاری بازار تا حدودی حل می شود و قطار در مسیر صحیح خود قرار می گیرد.