چهارشنبه 3 بهمن 1403

ستاری: اقتصاد دانش‌بنیان، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پژوهش است

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ستاری: اقتصاد دانش‌بنیان، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پژوهش است

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: مزیت‌های قزوین، پایه‌ی حرکت اقتصاد دانش‌بنیان در این استان است. کشاورزی دشت قزوین مزیت بارزی است که همه باید برای تعالی آن تلاش کنند اما با تحقیقات بخش دولتی نمی‌توان کشاورزی دانش‌بنیان را شکوفا کرد و حضور بخش خصوصی ضروری است و اقتصاد دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پژوهش است.

سورنا ستاری در جلسه ستاد دانش‌بنیان استان قزوین که عصر شنبه پنجم شهریور در استانداری قزوین برگزار شد اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری تمرکز جدی بر اجرایی‌سازی «قانون جهش تولید دانش بنیان» دارد که این قانون بسیاری از زیر ساخت‌های فکری ما در حوزه اقتصادی را تغییر خواهد داد.

وی گفت: چون این آیین‌نامه‌ها طرح اولی است، بحث‌های جدی حقوقی در آن‌ها مطرح است و تاکنون سه مورد از آیین‌نامه‌های این قانون در دولت مصوب شده است و چهار مورد دیگر آن در مرحله نهایی شدن قرار دارد که تا اواسط شهریورماه 90 درصد آیین‌نامه‌ها تدوین خواهد شد.

معاون علمی رئیس جمهور خطاب به مسئولین گفت: این قانون را به دقت مطالعه کنید چرا که بسیاری از ساختارهای اقتصادی را تغییر داده و امکانات بسیاری را در اختیار شما قرار خواهد داد. در ارتباط با پارک‌های علم و فناوری، صنایع‌، بورس، سرمایه‌گذاری در بانک‌ها، شرکت‌های دانش بنیان و استقرار در منازل مسکونی برای فعالیت شرکت‌های فناور راهکارهای مناسبی را تدوین کرده است.

وی تصریح کرد: پس از 60 سال ماهیت واردات ماشین‌آلات تغییر کرده و این کار ویژه‌ای است که در بحث اقتصاد دانش بنیان صورت پذیرفته است. مالیات ویژه بر موارد صادرات کالاهای خام و انرژی‌های تجدید پذیر از ماده قانون‌های مفصلی است که اجرایی‌سازی آن از بحث‌های جدی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است.

ستاری افزود: این روند همیشگی بوده که برای تصویب قانون انرژی زیادی صرف می‌شود اما در مرحله‌ی اجرا دیگر توانی برای افراد باقی نمی‌ماند. بالغ بر 95 درصد قانون دانش‌بنیان سال 87 به مرحله اجرا در آمده زیرا برای اجرایی شدن آن جدیت بسیاری در کار بود.

وی خاطرنشان کرد: قانون جهش تولید دانش‌بنیان جدید، حاصل تلاش سه ساله معاونت علمی و نمایندگان مجلس است که نقشه راه بیست ساله آینده کشور در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان را ترسیم می‌کند.

رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: مزیت‌های قزوین، پایه‌ی حرکت اقتصاد دانش‌بنیان در این استان است. کشاورزی دشت قزوین مزیت بارزی است که همه باید برای تعالی آن تلاش کنند اما با تحقیقات بخش دولتی نمی‌توان کشاورزی دانش‌بنیان را شکوفا کرد و حضور بخش خصوصی ضروری است و اقتصاد دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پژوهش است.

راه را برای ورود جوانان خلاق باز کنیم

وی عنوان کرد: می‌توان هزاران بودجه و سرمایه در بخش دولتی برای پژوهش صرف کرد بدون آنکه خروجی خاصی داشته باشد و محصولی از آن تولید شود. اگر می‌خواهیم در بخش تحقیقات کشاورزی به محصولی دست پیدا کنیم باید هنرستان کشاورزی را به پارک تحقیقاتی کشاورزی بدل کنیم. باید چارچوب‌ها و حراست‌ها برداشته شود تا راه برای ورود جوانان خلاق باز شود. اگر در فکر تولید محصول هستیم باید این زیرساخت‌ها در مراکز تحقیقاتی ایجاد شود.

ستاری با بیان اینکه اگر هنوز به‌دنبال نوشتن مقاله و توسعه آزمایشگاه هستیم پول دولت تنها برای آموزش صرف خواهد شد، تأکید کرد: ایجاد محصول در پژوهش مستلزم آن است که بخش خصوصی برای تحقیقات سرمایه‌گذاری کند. تمامی زیرساخت‌ها همچون پارک‌های علم و فناوری، مراکز علمی و پژوهشی، کارخانه‌های فناورانه با مشارکت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی به شکوفایی خواهد رسید.

وی خاطرنشان کرد: قزوین استان مستعد در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان است. اگرچه از نظر مساحت از بسیاری از استان‌ها کوچکتر است اما از لحاظ ظرفیت نیروی انسانی و ژئوپولوتیک و پتانسیل‌های خوب استانی از وضعیت خوبی برخوردار است. شرکت‌های بسیاری در استان قزوین وجود دارد که باید دفاتر، مراکز تحقیقاتی، پژوهشی و نخبگانی خود را به درون استان منتقل کنند. باید نخبگانی را که در خارج از استان یا خارج از کشور به سر می‌برند به سمت قزوین جذب کرده و مراکزی را برای اشتغال و فعالیت تحقیقاتی آن‌ها مهیا کرد.

این مسئول اظهار کرد: اتفاقات علمی خوبی در گذشته استان رقم خورده است همچون تأسیس پارک علم و فناوری و دانشگاه آزاد اسلامی که به‌حق از دانشگاه‌های نمونه کشور در حوزه فناوری و رباتیک محسوب می‌شود. با توجه به پشتکاری که از نمایندگان قزوین در مجلس شورای اسلامی و مسئولین استان در حوزه علم و فناوری سراغ داریم پیشرفت علمی و اقتصادی خوبی در انتظار استان قزوین است.

معاون علمی رئیس جمهور در پایان گفت: تقویت صندوق پژوهش و فناوری استان بسیار حائز اهمیت است. صندوقی که پنج میلیارد تومان سپرده داشته باشد دردی از نخبگانش حل نخواهد کرد. در قانون جدید اختیارات بسیاری هم پایه با اختیارات بانکداری به این صندوق‌ها داده شده است. صندوق استان است که می‌تواند نخبگان را در استان نگه داشته و آنان را برای فعالیت‌های پژوهشی ذخیره کند.