سند تحول آموزش و پرورش هنوز در شعارها و وعدهها باقی مانده است
مجید عابدی کارشناس آموزش در گفت وگو با خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس اظهار کرد: مدتهاست بسیاری از فرهیختگان، نخبگان و دلسوزان نظام آموزشی دغدغههای خود را نسبت به کم توجهی و کم تحرکی نظام آموزشی در اجرا و تحقق و بهروزرسانی سند تحول بنیادین بیان داشتهاند و برخی در سکوت سازمانی به عدم پیشبرد آن به نظاره نشستهاند.
وی افزود: در این سالها گاه آنچنان قداستی برای آن ساخته شد که جای نقد و گفتوگو و پیشنهاد تکامل را سخت میکرد؛ گاه به دلیل نداشتن نقشه راه، برنامه عمل، شاخصها و تدوین معیارهای کمی و کیفی، در ابهام و تفاوت برداشت و سنگینی در حرکت باقی ماند و گاه در قفسههای تعلل و غفلت مسؤولان وقت نظام آموزشی خاک خورد.
عابدی با بیان اینکه سندی که قرار بود چشمانداز نظام آموزشی باشد و مسیر حیات طیبه باشد، همواره در شعارها، وعدهها، تمجیدها و کمیتهها باقی ماند، ادامه داد: مقوله سند تحول بنیادین و تحقق بخشی آن، یکی از مطالبات و انتظارات جدی راهبردی نظام آموزشی باقی مانده است و همچنان همه منتظر اجرایی شدن سند و ظهور تحول هستند. با این حال هیچگاه به عنوان برنامه راهبردی، مورد التفات برنامهریزی عملیاتی و تخصیص بودجه قرار نگرفت و یا میزان تحقق آن ملاک ارزشیابی دستگاه و سازمانهای تابعه و اقماری آن قرار نگرفت.
این کارشناس آموزش تصریح کرد: در این سالها، مسؤول مستقیمی، عهده دار پایش و پاسخگویی به میزان تحقق بخشی سند تحول نبود و در نتیجه علی رغم شعارها و وعدهها میزان عملیاتی سازی آن خیره کننده و راضی کننده نبوده است.
وی اضافه کرد: وابستگی و ارتباط فراسازمانی تحقق سند تحول بنیادین، ایجاب میکرد که همه دستگاهها و سازمانهای مرتبط، همراهی و حمایت لازم را مبذول کنند؛ یک مصداق ساده آنجاست که وقتی برنامههای تحولی و بنیادین دستگاه اصلی آموزش، پیادهسازی سند تحول، و تمهیدات سازوکارهای آن، در گرداب اتاقها و راهروها و طبقات سازمان برنامه و بودجه گرفتار بی نتیجگی و ضعف ترجیح شود، پس برای هر برنامه عمل و اقدام عملی، باید همچنان نگران تشخیص اولویتها در سازمان دیگری به جز آموزش و پرورش باقی ماند.
عابدی افزود: تحول را همه مطالبه میکنند اما باور به تمهیدات و امکانات و نیازهای اقتصادی آن ندارند؛ گرچه این برخوردهای شعاری و روزمرگی در موضوعات دیگر و سازمانهای دیگر نیز قابل مثال و مصداق است.
وی ادامه داد: عدم اولویت بخشی به برنامههای تحولی نظام آموزشی، از خطای شناختی برخی مدیران دولت و مجلس و عدم عارضهیابی و آسیبشناسی مشکلات دیگر کشور و درک وجود ریشههای آن در عدم اهمیت بخشی به دستگاه فرهنگسازی و حوزه یادگیری است.
این کارشناس آموزش افزود: گذشت بیش از یک دهه از تصویب سند تحول بنیادین و تحولات چشمگیر فناوریها، نوآوریها، نیازها و ضرورتها، درک تجربیات موفق و ناموفق، تغییر نسلها و اقتضائات، التزام بازنگری و بهبود و تکامل آن را به یقین میرساند و این در حالی است که برونداد حمایتهای برون سازمانی دولت و دستگاههای اقتصادی، گویای میزان حمایت کافی و اولویت بخشی مورد انتظار نیست.
وی ادامه داد: عدم تدوین شاخصها و معیارهای کمی در وقوع هر یک از اهداف مورد انتظار سند تحول، نیاز قطعی برنامهریزی و تحقق بخشی آن بوده و هست؛ در واقع هنوز نمیدانیم دقیقا در کجای مسیر پیادهسازی و تحقق سند تحول بنیادین هستیم؛ حتی اگر تا امروز این سنجه ها تدوین شده باشد، هنوز معیار ارزیابی واقعی صف تا ستاد نیست.
عابدی گفت: سخنان مقام معظم رهبری در جمع معلمان در 12 اردیبهشت 1402 در خصوص سند تحول بنیادین، بسیار گویا و کامل و موجز بود؛ این بیانات که باید چراغ راه اجرایی شدن سند تحول باشد، لازم است مورد توجه و فصل الخطاب همه مسؤولین نظام آموزشی، سازمانها و دستگاههای اقتصادی و دولت قرار گیرد؛ تمکین به این رهنمودها، انتظاری است که خیلی زود، شاخصی برای کارنامه دولت از منظر فرهنگیان خواهد شد. رهبر معظم انقلاب، ساده و با صراحت به مواردی اشاره کردند که شاید فرد دیگری نمیتوانست این توجه و تحلیل را با صراحت ارائه دهد و مطالبه کند و شایسته و بایسته است ارکان نظام و دولت، در این خصوص تمکین و التزام عملی را مدنظر قرار دهند.
وی با تأکید بر اینکه تمکین و التزام عملی به بیانات و تأکیدات مقام معظم رهبری از دولتی مردمی و انقلابی، به طور قطع و یقین و بدون توجیه و تفسیر موازی، مورد توقع و انتظار است، اظهار کرد: بدیهی است تداوم بیانات شعارگونه و تفاسیر و اولویتسازیهای موازی و بی توجهی نسبت به تمهیدات مورد نیاز اجرایی سازی سند تحول، در مسیر تحقق مراتب عالیه نظام آموزشی، حیات طیبه، و توفیقات جامعه پرداز و تمدن ساز، مورد انتظار گام دوم انقلاب نخواهد بود و روزی بر میز قضاوت آحاد جامعه و به خصوص فرهنگیان، مطالبه صریح و پاسخگویی خواهد شد.
این کارشناس آموزش تصریح کرد: امید است آنچنان که شایسته و از دولت انقلابی و ارکان نظام آموزشی ولایی مورد توقع است نقشآفرینی دستگاه آموزش در هویت آینده، توفیقات آینده و تمدنأسازی آینده در باور و درک مدیریت کلان بروز کرده و اهتمام عالی و اقدامات موثر صورت پذیرد و تمهیدات و ملزومات و ملاحظات آن در اولویت های نظام جمهوری اسلامی قرار گیرد.
پایان پیام /