جمعه 9 آذر 1403

سهامداران در بهت

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

در معاملات روز سه‌شنبه، 19اردیبهشت 1402، شاخص بورس تهران 8‌هزار و 568واحد نسبت به‌روز کاری گذشته کاهش داشت و تا سطح 2‌میلیون و 306‌هزار واحد پایین آمد. ریزش بازار سرمایه در سه روز بیش از 9‌درصد بوده‌است؛ این در حالی است که دلیل ریزش بورس در سه روز گذشته برای فعالان بازار سهام همچنان مبهم است، با این‌وجود ورود شرکت‌های حقوقی به صف های فروش و سپس حذف سفارش‌های خود در معاملات روز‌های گذشته...

کارشناسان بازار سهام معتقدند، ترسی که ریزش سال‌99 در سهامداران ایجاد‌کرده، شبیه خاطره ای هولناک است که به این راحتی از ذهن مردم پاک نخواهد شد. فروش حجم عظیمی از برگه های سهم در صف خرید نماد های شاخص‌ساز مانند یک ماشه عمل کرده و هراس جمعی در سرمایه گذاران خرد ایجاد‌کرده‌است. در این میان رضا گلستانی کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: بعد از رشد تقریبا 800‌هزار‌واحدی بورس، بازار مستعد چنین اصلاحی بود و مسیری طولانی را بدون استراحت طی کرده بود. گلستانی تصریح می‌کند: سهامداران باید صبور باشند، زیرا اکثر نماد ها در صف‌فروش قرار دارند و هر لحظه ممکن است جهت عوض شود و سهامداران باید همان سهام را با قیمت بالاتر خریداری کنند. در این میان بعضی از کارشناسان ریزش سنگین روز‌های نماگر اصلی بازار سرمایه را به‌عنوان نقطه پایان رشد سهام و شروع روند نزولی عنوان کردند؛ این در حالی است که بدون‌توجه به متغیرهای بنیادی نمی‌توان چنین نتیجه ای گرفت، آن‌هم در شرایطی که پس از یک روند صعودی و ثبت رشدهای بی‌وقفه، بازار به یک استراحت و توقف نیز نیاز دارد. در دو ماه اخیر شاخص‌کل بورس رشد بیش از 40‌درصدی را تجربه کرد و نماگر هم وزن حتی حدود 65‌درصد افزایش ارتفاع گرفت، بااین‌حال الگوی رفتار گله ای، این استراحت ها را به ریزشی شدید با تسری به همه صنایع تبدیل می‌کند که همین موضوع نیز موجب ترس سهامداران از پایان روند صعودی قیمت‌ها می‌شود. همچنین در این بین بعضی از کارشناسان با وجود ریزش‌های چند روز گذشته همچنان به روز‌های آینده خوشبین هستند و در انتظار آغاز رالی دیگری هستند. بحث افت کم‌سابقه نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در چند روز گذشته جزو بحث‌های داغ شبکه‌های اجتماعی به‌خصوص توییتر بوده‌است.

به‌طوری کاربری به‌نام سید‌حامد عامل اصلی ریزش‌های اخیر بازار سرمایه را شورای‌رقابت عنوان می‌کند؛ در واقع دلیل این اقدام را در مخالفت با عرضه خودرو در بورس عنوان می‌کند که البته نمی‌توان تنها این عامل را دلیل ریزش‌های اخیر دانست. در این میان علی سعدوندی نیز با این توییت که بورس آخرین خاکریز در‌برابر ابرتورم بود که از دست رفت، به ریزش‌های غیرمنتظره اخیر واکنش نشان داد. همچنین کاربری به نام سعید از احتمال رنج زدن چند‌روزه بورس گفت و افزود ریزش‌های اخیر تنفسی بود و نباید در این بازار هیجانی عمل کرد. در مورد این موضوع مهدی رباطی، فعال بازار سرمایه معتقد است که بحرانی اتفاق نیفتاده است. بورس دوماهی رشد عالی کرد، طبیعی است چند روز استراحت کند و تا پایان هفته روند متعادلی را در پیش خواهد گرفت. بازار در ابتدای روند صعودی دوساله است و هر فروشنده ای، حتی حقوقی خودش متضرر است. همچنین در توییت دیگری افزود: حداکثر اصلاح بازار 8 تا 10‌درصد دیگر خواهد بود و پس از اندکی استراحت وارد فاز بعدی صعود می‌شود، فعلا فروش توجیهی ندارد مگر برای نوسان‌گیران بسیار کوتاه‌مدت، اغلب سهام بنیادی بازار ریسک اندکی دارند و رشد قابل‌توجهی هم نداشته‌اند و اعداد بسیار بالاتری را امسال رویت می‌کنند. برزو حق‌شناس، تحلیلگر و فعال بازار سرمایه نیز معتقد است: «اگر روزی عقل رو خرید و فروش کنند همه ما به خیال اینکه زیاد داریم فروشنده‌ایم.»

--> اخبار مرتبط