شنبه 22 شهریور 1404

سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟

درآمد سالیانه‌ی حاصل از فروش فیلترشکن در ایران از حدود 100 میلیارد تومان در سال 92 به 600 میلیارد تومان در سال‌های اخیر رسیده است و آخرین گردش مالی این بازار تا 1000 میلیارد تومان در سال هم تخمین زده می‌شود

با گذشت چند سال از فیلترینگ تلگرام، داده‌های پژوهشی و آماری نشان می‌دهد که تلگرام کماکان یکی از محبوب‌ترین پیام‌رسان‌ها در میان کاربران ایرانی است که همچنان بالغ بر 40 میلیون کاربر دارد، ولذا فیلترینگ تلگرام تنها این پیام‌رسان را از پیشخوان به پستو منتقل کرد و باعث رونق بیشتر بازار فروش فیلترشکن‌ها شد؛ تجارتی که از گردش مالی سالیانه‌ی 100 میلیارد تومانی در سال 92 به 600 تا 1000 میلیارد تومان در سال‌های اخیر رسیده است.

به گزارش سیتنا، اکنون که چندین سال از تصمیم فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام می‌گذرد، با در نظر داشتن ملاحظات اعمال این محدودیت، مشخص است که این محدودیت نتوانست تلگرام را از سبد مصرفی کاربران ایرانی حذف کند و به بیان بهتر فیلترینگ تلگرام فقط این پیام رسان را از پیشخوان بازار به پستوی فیلترشکن‌ها برد و از سوی دیگر به بازار فروش فیلترشکن‌ها رونق بیشتری داد.

بعد از چندین سال که تلگرام سهم جدی در میان کاربران ایرانی پیدا کرده بود و جایگزین پیامک، پست الکترونیک و حتی فضای ذخیر سازی فایل های کاربران ایرانی شده بود، تصمیم فیلتر کردن این پیام رسان اجرایی شد، تا در کنار مدیریت پهنای باند مصرفی این پیام‌رسان، هم زمینه‌ی جایگزینی پیام رسان های داخلی با تلگرام میسر شده و هم بستر ارتباطی در فضای شبکه ملی اطلاعات محقق شود.

تلگرام تا پیش از فیلتر شدن، محبوب‌ترین پیام‌رسان بین ایرانیان بود. به‌گونه‌ای که در سال 1396 بالغ بر 62 درصد ایرانیان عضو آن بوده‌اند. سال 1396 برای مدت کوتاهی این شبکه‌ی اجتماعی در ایران فیلتر شد و در 10 اردیبهشت ماه 97 مجدداً به دستور قضایی به طور کامل از دسترسی کاربران خارج شد.

در ابتدا استفاده‌ی کاربران از این پلت‌فرم کاهش جدی یافت، اما با معرفی فیلترشکن های مختلف و همچنین دو نسخه غیررسمی تلگرام یعنی طلاگرام (تلگرام طلایی) و هاتگرام که دارای فیلترشکن داخلی بودند، بسیاری از کاربران مجددا به تلگرام بازگشتند و فروش و راه‌اندازی فیلترشکن‌ها به یکی از خدمات درآمدزا تبدیل شد.

به استناد گزارش تحلیلی سال گذشته‌ی مرکز پژوهشی «بتا» که به تحلیل داده‌های محتوای فارسی شبکه‌های اجتماعی و انتشار گزارش‌هایی از این دست می‌پردازد، تلگرام کماکان یکی از محبوب‌ترین پیام‌رسان‌ها در میان کاربران ایرانی بوده است که 49 میلیون کاربر دارد. در این پلت‌فرم 2.8 میلیون کانال وجود دارد که 900 میلیون پست در آنها طی یک سال قبل‌تر ارسال شده است.

مقایسه آمار تلگرام در سال 99 و 1400 توسط مرکز پژوهشی بتا نشان می‌دهد تعداد کاربران تلگرام در طی یک سال گذشته تغییری نکرد. با این حال تعداد گروه‌های فعال از 2 میلیون گروه به 5/2 میلیون گروه و تعداد کانال از 2 میلیون کانال به 8/2 میلیون کانال افزایش یافت.

مرکز پژوهشی بتا در گزارش سال 1400، شبکه‌ی اجتماعی اینستاگرام را پلت‌فرمی پرطرفدار در میان ایرانیان دانسته است که 48 میلیون کاربر دارد و کاربران فارسی زبان اینستاگرام در سال 99 یک میلیارد پست منتشر کرده‌اند.

به اذعان کارشناسان و به استناد آمار غیر رسمی، درآمد سالیانه‌ی حاصل از فروش فیلترشکن در ایران از حدود 100 میلیارد تومان در سال 92 به 600 میلیارد تومان در سال‌های اخیر رسیده است و آخرین گردش مالی این بازار تا 1000 میلیارد تومان در سال هم تخمین زده می‌شود، لذا می‌توان گفت اعمال محدودیت به پیام‌رسان پرمخاطبی همچون تلگرام نه تنها باعث ریزش کاربران این پلت‌فرم نشد، بلکه به عاملی برای رونق بیشتر به تجارت پرسود فروش وی پی ان در ایران منجر شد.

تماشاخانه

آموزش و پرورش در ایران تا کنون به آموزش غیرمستقیم فکر کرده‌است؟ جای بهترین سیستم‌های آموزشی در ایران خیلی خالیست (فیلم)

ببینید | آذری جهرمی: برخی برای اینترنت استارلینک آقای ماسک بازاریابی می‌کنند

فیلم های دیگر کانال عصر ایران در تلگرام
سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟ 2
سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟ 3
سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟ 4
سود 1000 میلیارد تومانی دلالان از فروش فیلترشکن در ایران؛ آیا فیلترینگ مانع حضور کاربران در تلگرام شد؟ 5