چهارشنبه 7 آذر 1403

سکوت مرکز پژوهش‌های مجلس درباره پیش بینی نادرست خود از کسری بودجه 1401

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
سکوت مرکز پژوهش‌های مجلس درباره پیش بینی نادرست خود از کسری بودجه 1401

در حالی گزارش آذر ماه مرکز پژوهش‌های مجلس حکایت از پیش‌بینی کسری 300 هزار میلیارد تومانی بودجه سال 1401 داشت که در عمل چنین اتفاقی را شاهد نبودیم و لازم است این مرکز جهت شفاف‌سازی علل عدم تحقق پیش‌بینی خود شفاف‌سازی کند.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، براساس بخشی از گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص آسیب‌شناسی نظام بودجه‌ریزی که در آذر ماه سال گذشته منتشر شد، پیش‌بینی از کسری بودجه حدود 300 هزار میلیارد تومانی بودجه تا پایان سال 1401 وجود داشت.

در این گزارش پیش‌بینی شده بود که از مجموع هزار و 394 هزار میلیارد تومان منابع دولت در سال گذشته هزار و 91 هزار میلیارد تومان محقق شود که به معنای کسری حدود 300 هزار میلیارد تومانی بودجه بود. در این گزارش بیشترین درصد پیش‌بینی عدم تحقق منابع مربوط به واگذاری شرکت‌های دولتی و سایر واگذاری‌ها، درآمدهای گمرکی و منابع حاصل از نفت، گاز و میعانات است.

چرا پیش‌بینی مرکز پژوهش‌ها از کسری بودجه 300 هزار میلیاردی غلط از آب درآمد؟

با وجود این گزارش اما اعلام شد که دولت برای اولین بار در سال‌های اخیر کسری بودجه نداشته و حتی از تنخواه بانک مرکزی نیز استفاده نکرده است. در این بین باید به این نکته نیز اشاره کرد که در سال گذشته 70 همت بار مالی بیشتر به دلیل افزایش 10 درصدی حقوق کارکنان دولت به بودجه اضافه شد که این رقم از مسیر کاهش 10 درصدی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی تامین شد.

تحقق 105 درصدی بودجه عمرانی در عین سیاست‌های انقباضی

نکته دیگری که در این بین وجود دارد این است که سازمان برنامه و بودجه در سال گذشته تا حد ممکن سیاست انقباضی خود را ادامه داد و حاضر نشد احکام خارج از بودجه را تخصیص دهد. بحث بعدی مربوط به بودجه عمرانی است؛ معمولا اولین محلی که در شرایط کنترل هزینه‌ها و کسری بودجه، تخصیص ردیف‌های آنها کاهش پیدا می‌کند همین بخش است.

با این وجود براساس آمارها شاهد رشد 94.2 درصدی پرداخت های عمرانی در یک سال نسبت به سال قبل بودیم. هم‌چنین در طول دو دهه اخیر هیچ گاه معادل 100 درصد پیش‌بینی بودجه عمرانی، پرداخت نشده اما در سال 1401 معادل 105.2 درصد بودجه مصوب عمرانی، از محل خزانه داری کل کشور، توانست این مهم را محقق کند.