سیاست برزخی اروپا درباره لغو تحریمهای تسلیحاتی
تهران - ایرنا - روزنامه آرمان ملی نوشت: مطابق قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد برجام کلیه اقدامات تحریمی بینالمللی اعمال شده توسط شورای امنیت سازمان ملل از سال 2006 لغو شد و در عین حال، این سند ممنوعیت تحویل تجهیزات نظامی سنگین به ایران را برای مدت 5 سال و سلاحهای موشکی و فناوری موشکی به مدت هشت سال حفظ کرد.
روزنامه آرمان ملی چهارشنبه 23 مهر، یادداشتی به قلم احمد دستمالچیان سفیر پیشین ایران در لبنان منتشر کرد که در ادامه می خوانیم: ایالاتمتحده که به قطعنامه 2231 رای موافق داد، حق دارد این موضوع را برای بحث در شورای امنیت در چارچوب یک قطعنامه جدید مطرح کند اما در میان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، روسیه و چین با پیشنهاد آمریکا مخالف هستند و میتوانند به حق وتو متوسل شوند. این دو کشور پس از برداشته شدن تحریم تسلیحاتی، میتوانند شرکای اصلی ایران در همکاریهای نظامی و فنی شوند.
در مورد چین باید گفت این راستا در برنامه جامع همکاری بین ایران و چین برای 25 سال مسجل شده است که اکنون برای امضا آماده میشود. روسیه شریک اولویتدار برای ایران است. ما با روسیه در مورد آنچه برای تقویت توان دفاعی خود نیاز داریم، احتمالا مشورت خواهیم کرد. در این میان آنچه مشخص است این است که موضع روسیه نیز همچون چین در خصوص لغو تحریمهای تسلیحاتی مشخص و واضح است و بههیچوجه با آمریکا همکاری نمیکند.
در این میان اروپا به علت روابطی که با آمریکا دارد و در برخی منافع مشترک هستند و از سوی دیگر به علت اینکه علاقهمند است که برجام حفظ شود به احتمال زیاد یک سیاست برزخی را در پیش خواهد گرفت؛ به شکلی که نه با ایران مبادله تسلیحاتی داشته باشد و برای ایران نیز مانعتراشی نخواهد کرد. بهطورکلی ملغی کردن لغو تحریمهای تسلیحاتی در شورای امنیت از سوی آمریکا مورد حمایت هیچ کشوری قرار نگرفت زیرا نه منطقی بود و نه جنبه قانونی داشت. این مساله بارها از سوی کشورهای مختلف رد شد و این نشان میدهد جامعه جهانی مانعتراشی نخواهد کرد، هرچند اگر از روی ترس از آمریکا تمایلی به همکاری نظامی با ایران داشته باشد.
آنچه اهمیت دارد این است که منع قانونی برداشته میشود و این برمیگردد به منافع کشورها که چه اقداماتی انجام دهند. چین و روسیه در گذشته همکاریهای نظامی خود را به علت همین قطعنامهها با ایران به حداقل رسانده بودند اما از چند روز آینده دیگر عامل محدودکننده بینالمللی وجود ندارد و در همین راستا شاید همکاریهای نظامی افزایش یابد. در همین راستا وزیرخارجه کشورمان در چند وقت اخیر سفرهایی به روسیه و چین داشت و با توجه به اینکه بارها تاکید شده است که رابطه ایران با این دو کشور استراتژیک باشد شاید این دو کشور اولین همکاران ایران در عرصه نظامی پس از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران باشند.
منبع: روزنامه آرمان امروز *س_برچسبها_س*