پنج‌شنبه 8 آذر 1403

سیره اخلاقی، علمی و سیاسی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»/ اعمال روز چهارم ماه شعبان

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
سیره اخلاقی، علمی و سیاسی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»/ اعمال روز چهارم ماه شعبان

یک کارشناس علوم قرآنی گفت: عشق حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» به پرودگار بود که ایشان را نامدار و جاودانه کرد، کسانی که دوست دارند همانند حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از خود نامی جاودانه داشته باشند باید بنده و عبد خدا باشند این شرط بندگی است.

حجت الاسلام و المسلمین سید محمدتقی حسین‌زاده کارشناس علوم قرآنی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، پیرامون سیره رفتاری حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» گفت: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» فرزندی بودند که شجاعت و سلحشوری را از پدر به ارث بردند، کرامت، بزرگواری، عزت نفس، جاذبه سیما و رفتار، یادگاری از همه عظمت‌ها و جاذبه‌های قمر بنی‌هاشم است. ایشان مبارزی بودند خدا دوست و سلحشوری همچنین آشنا با راز و نیاز‌های شبانه که بیانگر جایگاهشان می‌شد.

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه مطالب و گفت‌وگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

***جایگاه حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از نگاه «ائمه معصومین (ع)»

وی به توصیف حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از زبان «امام صادق (ع)» پرداخت و بیان کرد: «امام صادق (ع)» که زیارتنامه حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» را بیان کرده‌اند در توصیف حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» فرمودند: «السلام علیک أیها العبد الصالح، سلام بر تو ای بنده صالح»، این بیان نشان می‌دهد ایشان تا چه میزان عبادت می‌کردند از این رو می‌توان نتیجه گرفت اگر نام حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» در تاریخ ماندگار شده است نه بخاطر اینکه برادر «امام حسین (ع)» و یا فرزند «امیرالمومنین (ع)» بودند بلکه بخاطر ایمان ایشان به خداوند متعال بوده است.

حسین زاده پیرامون جایگاه حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از زبان «ائمه معصومین (ع)» اظهار کرد: جایگاه حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» در بین «ائمه معصومین (ع)» قابل توجه بود به حدی که «امام صادق (ع)» در وصف ایشان می‌فرمایند: «کان عمنا العباس نافذ البصیر، صلب الأیمان جاهد مع أبی عبدالله (ع) وأبلی بلاء حسنا ومضی شهید، عموی ما عباس دارای بینشی ژرف و ایمانی راسخ بود، همراه با «امام حسین علیه السلام» جهاد کرد و نیک آزمایش داد و به شهادت رسید».

***عشق «قمر بنی هاشم» به پروردگار عالم

وی پیرامون عشق «قمر بنی هاشم» به پروردگار عالم تاکید کرد: عشق حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» به پرودگار بود که ایشان را نامدار و جاودانه کرد، کسانی که دوست دارند همانند حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از خود نامی جاودانه داشته باشند باید بنده و عبد خدا باشند این شرط بندگی است و متعهد شدن به آن سعادت دنیا و آخرت را به همراه خواهد داشت.

حسین زاده با اشاره به سیره رفتاری حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» تصریح کرد: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» سجده‌های طولانی داشتند، ایشان فردی با ادب نسبت به بزرگ‌تر‌های خود خصوصا مقام ولایت بودند، در عین حال ایشان فردی مهربان و از همه مهمتر ولایتمدار محسوب می‌شدند. *** ولایتمداری «ابوالفضل عباس (ع)» وی خصیصه ولایتمداری حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» را مورد برسی قرار داد و اظهار کرد: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» فردی ولایتمدار بودند، تاسی ایشان به امام و رهبر زمانشان خصوصا در حادثه کربلا نام ایشان را در کنار «امام حسین (ع)» ثبت کرد، این نکته است که جامعه امروز باید به آن توجه بسیار ویژه‌ای داشته باشد. حسین زاده اهمیت ولایتمداری و الگوپذیری از حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: ولایت پذیری و الگوبرداری از حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از کودکی باید نهادینه شود، همانگونه که ولایت پدر بر کودک، ولایت مدیر در مدرسه برای کودکان و نوجوانان و ولایت امام جماعت در صف نماز جماعت برای افراد با اهمیت است، در نماز جماعت ولایت امام جماعت بر افرادی که در نماز هستند بسیار واضح است و نمازگزاران حق ندارند زودتر از امام جماعت حرکت کنند.

***فضایل علمی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» وی به علم حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» اشاره و اظهار کرد: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» تنها به عنوان یک قهرمان رشید و علمدار شجاع مطرح نبودند، فضایل علمی و تقوایی ایشان و سطح رفیع دانش این حضرت که از خردسالی از سرچشمه علوم الهی سیراب و اشباع شده بودند درخور توجه است. جمله و یا تعبیر «زق العلم زقا» که در برخی نقل‌ها به آن اشاره شده به این حقیقت باز می گردد که تغذیه علمی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» از همان کودکی آغاز شده بود.

حسین زاده حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» را فردی شجاع خواند و خاطرنشان کرد: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» به عنوان پسر حضرت «ام‌البنین (س)» که زنی شجاع و با ایمان شناخته می‌شد، این موضوع باعث شد تا فرزندان وی نیز پسرانی شجاع باشند این خصیصه در حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» به خوبی نمایان بود و در برخورد ایشان در حساس‌ترین زمان زندگیشان که به زمان ارسال امان نامه از سوی دایی ایشان بود مشهود است، حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» نامه شمر را رد کردند و پشت برادر بزرگوارشان را خالی نکردند.

***نماز توسل به حضرت «ابوالفضل (ع)»

احمد طاهری کارشناس علوم قرآنی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، پیرامون اعمال سالروز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» گفت: حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» یکی از افراد سخاوتمند و بخشنده در زمان حیات خود و یار وفادار «امام حسین (ع)» بودند، نماز توسل به حضرت «ابوالفضل (ع)» از جمله اعمال مجرب در سالروز ولادت ایشان است، این نماز به عنوان نماز «کن فیکون» نیز مشهور است.

***طریقه خواندن نماز حضرت «ابوالفضل (ع)»

وی با اشاره به طریقه بجا آوردن نماز حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» بیان کرد: در هر رکعت بعد از سوره حمد صد مرتبه «یا حی یاقیوم»، بعد از سلام تسبیحات حضرت «زهرا (س)»، سپس صد مرتبه صلوات بر حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»، بعد با انگشت سبابه دست راست به جانب قبله اشاره کرده و صد مرتبه میگویی: السلام علیک یا «ابوالفضل عباس (ع)» سپس سر بر سجده گذاشته و دو دست بالای سر آمده و 25 مرتبه میگویی» الهی به دو دست بریده «ابوالفضل عباس (ع)» سپس حاجت خود را از حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» بخواهید.

وی پیرامون نماز حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» تاکید کرد: افراد می‌توانند سه نماز نذر حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» کرده که دو بار از نماز‌ها را ادا کرده اما یکی از نماز‌ها را نگه می‌داریم تا بعد از اجابت حاجت ادا کنیم، این نمازی است که بیان شده و سفارش شده از سوی «امام رضا (ع)» است.

***اعمال سالروز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»

طاهری در مورد ذکر سالروز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» بیان کرد: سفارش شده است درسالروز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» 133 مرتبه بخوانیم «یا کاشف الکرب عن وجه الحسین اکشف کربی بحق اخیک الحسین» که می‌تواند در شرایط فعلی و شیوع بیماری کرونا به منظور دعا برای شفای بیماران بیان شود.

این کارشناس علوم قرآنی به اعمال بیان شده در روز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» اشاره و ابراز کرد: یک از اعمال سالروز ولادت حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» گرفتن روزه است، روزه به عنوان یکی از اعمال ارزشمند محسوب می‌شود که برکات ویژه‌ای را در این روز با خود به همراه دارد.

***خواندن دعای روز چهارم شعبان

طاهری خواندن دعای روز چهارم شعبان را عملی ارزشمند دانست و بیان کرد: «امام صادق (ع)» در دعایی که به راز و نیاز با پروردگار پرداخته شده است و فضیلتی عظیم را برای مناجات کننده به همراه دارد سفارش زیادی کرده‌اند.

وی پیرامون دیگر ذکر‌های روز چهارم ماه شعبان اظهار کرد: بیان هفتاد مرتبه «أستغفر الله و أسأله التوب» و هفتاد مرتبه «أستغفر الله الذی لا اله الا هو الرحمن الرحیم الحی القیوم و أتوب الیه» از جمله ذکر‌های این روز است، همچنین بیان استغفار بسیار مورد تاکید قرار دارد و ذکر صلوات در هر روز ماه شعبان که از «امام سجاد (ع)» روایت شده نیز ارزشمند و پر فضیلت است.

***نماز مشترک روز‌های ماه شعبان

طاهری در مورد نماز مشترک روز‌های ماه شعبان خاطرنشان کرد: بجا آوردن نماز ماه شعبان نیز فضیلت فراوانی را با خود به همراه دارد، طریقه بجا آوردن نماز ماه شعبان نیز به این صورت است که دو رکعت نماز که در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد و یازده مرتبه سوره توحید ثوابی فراوان و فضیلتی ارزشمند با خود به همراه می‌آورد، پرداخت صدقه در روزهای ماه شعبان نیز جزو اعمال پسندیده است.

سیره اخلاقی، علمی و سیاسی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»/ اعمال روز چهارم ماه شعبان 2
سیره اخلاقی، علمی و سیاسی حضرت «ابوالفضل عباس (ع)»/ اعمال روز چهارم ماه شعبان 3