سیزده بدر؛ جشن بهار در دامان طبیعت
یکی از آئین های ایام نوروز، سیزده بدر است که خانواده ها در این روز به دامان طبیعت می روند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، یکی از آداب و رسوم ایرانیان در طول سال، برگزاری مراسم نوروز است که از مدتها قبل از رسیدن فصل بهار آئین هایی خاصی در گوشه و کنار شهرهای کشور برگزار می شود تا همه با شور و نشاط به استقبال فصل شکفتن بهار بروند.
از مدتها قبل نوروز نظافت منزل و خانه تکانی، خریدهای نوروزی، بردن عیدی برای نوعروسان، برگزاری مراسم شاد و سنتی، چهارشنبه سوری انجام می شود و سپس با آغاز سال جدید، دید و بازدیدهای نوروز و عیدی دادن و عیدی گرفتن به اوج خود می رسد.
از اول نوروز تا 12 فروردین دید و بازدیدهای نوروز رونق زیادی دارد و با رسیدن سیزده بدر، مراسم و آئین های نوروز به پایان می رسد، در آخرین روز از تعطیلات نوروز خانواده های ایرانی به دل طبیعت رفته و چند ساعتی را کنار هم به گفتگو و بازی های محلی و بومی می پردازند و روز خوشی را در تقویم خاطرات ذهنشان ثبت می کنند.
سیزده بدر یکی از مراسم سنتی در ایران است که مهمترین هدف از برگزاری آن روز همانطور که از نامش پیداست این است که در دامان طبیعت سپری شود، اگرچه گاهی از این روز به عنوان نحس بودن گفته می شود اما در واقع هدف روز طبیعتاین است که با چند ساعت حضور در دل طبیعت که نعمت خدادادی است بتوانیم بیشتر قدردان آن باشیم و در حفاظت از آن بکوشیم.
در این روز بازی های بومی محلی بسیار زیادی در دامان طبیعت برگزار می شود، غذاهایی از جمله کباب برای نهار و آش رشته برای عصرانه تهیه و در کنار هم روزی پُر از لحظه های سبز را سپری می کنند.
با رویش گیاهان خوراکی، برخی از بانوان نیز در دل طبیعت این گیاهان خوراکی را کنده و دست چین می کنند تا از آن غذاها و آش هایی خوشمزه تهیه کنند.
اما روز سیزده بدر روزی به نام طبیعت است که بیشتر هوای طبیعت را داشته باشیم، طی سال های اخیر به دلیل استفاده بی اندازه از ظروف یکبار مصرف، نبض طبیعت به شماره افتاده، ظروفی رنگارنگ تنها برای راحت شدن از شستن ظرفها سبب می شود تا رفته رفته طبیعت را از دست بدهیم و به جای سرسبزی و بوی طبیعت، سالها بعد با کوهی از زباله های پلاستیکی همراه شویم.
رها کردن ظروف یکبار مصرف در طبیعت، ریختن زباله در آب رودخانه ها و چشمه ها، بریدن شاخه های درخت برای روشن کردن آتش، بستن طناب به درختان و سایر اقدامات دیگر می تواند طبیعت را تخریب کند در حالی که امروز وظیفه حفاظت از طبیعت بر عهده ماست.
براستی اگر طبیعت زبان باز می کرد، از این همه کم لطفی انسان هایی که با حضور در طبیعت، چنگی به دل آن می زنند قطعا ناله ها و فریادهای زیادی سر می داد.
آمادگی37 اکیپ در راستای حفاظت از عرصه های طبیعی
شیرزاد نجفی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان با اشاره به 13 فروردین روز طبیعت اظهار داشت: اقدامات حفاظتی از عرصه های منابع طبیعی استان لرستان در روز طبیعت تشدید و در صورت مشاهده هرگونه تخریب و تجاوز به اراضی ملی برخورد می شود.
وی افزود: در همین راستا 37 اکیپ سیار در سطح مرکز استان و شهرستان ها در پارک های جنگلی، تفرجگاه ها، مناطق جنگلی و مناطق گردشگری استان حضور دارند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان لرستان تصریح کرد: ضروری است که شهروندان از قطع و بریدن سرشاخه درختان جدا خود داری نمایند و شهروندان در صورت مشاهده قطع اشجار جنگلی توسط افراد متخلف، مراتب را با شماره تلفن های 1504 و 139 یگان حفاظت منابع طبیعی استان گزارش دهند تا در کمترین زمان ممکن با آن افراد برخورد شود.
وی بیان کرد: از همه مردم انتظار می رود از برافروختن آتش از نزدیک تنه درختان جنگلی جدا خودداری کنند و با افراد سود جو و فرصت طلب که در ایام تعطیلات اقدام به تخریب و تصرف اراضی ملی، تهیه ذغال و قاچاق چوب می کنند برخورد قانونی می شود.
توزیع کیسه زباله در خروجی شهرها
علی سالاروند سرپرست اداره کل محیط زیست لرستان اظهار داشت: شهروندان از رهاسازی ماهی های قرمز در رودخانه ها خودداری کنند و لازم است که شهرداری ها محل های مناسبی برای ماهی قرمز در نظر بگیرند.
وی افزود: همچنین در این روز توزیع کیسه زباله در مبادی خروجی شهرها و جمع آوری و انتقال پسماندها به محل های دفن پسماندهای شهری و جلوگیری از قطع اشجار، بوته کنی و تعرض به عرصه های طبیعی باید در دستور کار می باشد.
سرپرست اداره کل محیط زیست لرستان تصریح کرد: شهرداری های استان نسبت به تهیه کیسه زباله اقدام و ادارات کل محیط زیست، منابع طبیعی و میراث فرهنگی در توزیع کیسه های زباله در مبادی خروجی شهرها با شهرداری های استان همکاری نماید.
انتهای پیام /