شرایط فاجعه بار منابع آبهای زیرزمینی / اراضی کشاورزی در محاصره کمبود آب هستند
کاهش نزولات آسمانی و افزایش دما و تبع آن کاهش منابع آبهای زیرزمینی طی سالهای اخیر در استان کردستان باعث شده بیشتر کشاورزان با معضل و کمبود آب مواجه شوند که در این صورت مدیریت صحیح از سوی مسئولان و کارشناسان مربوطه میتواند تا حدودی از افزایش این بحران جلوگیری کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، شرق استان کردستان با مساحتی بالغ بر 13 هزار کیلومتر مربع 46 درصد از مساحت استان را دربر می گیرد، استانی که هفت درصد از آبهای جاری کشور را به خود اختصاص داده است و میزان بارش در این استان بیش از میانگین کشوری است اما متاسفانه طی چند سال اخیر زنگ خطر بی آبی در این استان به صدا درآمده است که ادامه این روند باعث بروز مشکلات بیشتری در این حوزه شده است.
در سال های اخیر احداث سد توسط مسئولین به عنوان یک اولویت در راستای جلوگیری ازهدر رفت آب های جاری در این مناطق در دستور کار قرار گرفت اما آنچه در این باره مشهود است این است که این روزها سطح آبهای زیرزمینی استان با کمبود منابع آبی در حال دست و پنجه نرم کردن است.
و این در حالی است که 86 درصد دشتهای استان در بخش شرقی قرار دارد و این بخش به عنوان قطب کشاورزی استان مطرح بوده و بیشتر راهکارها و قابلیتهای توسعه متوجه این منطقه است اما متاسفانه کمبود آب در این منطقه برای کشاورزان به یک معضل و مشکل جدی و اساسی تبدیل شده است.
برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی در سالهای اخیر یکی از مواردی است که باعث افت شدید سطح آب های زیر زمینی در مناطق مختلف در استان شده است برای نمونه دشت دهگلان به عنوان بزرگترین دشت استان یکی از دشت های است که به واسطه کندن چاه های غیرمجاز توسط کشاورزان برای مصارف کشاورزی، باعث خطر نشست زمین برا اثر برداشت های بی رویه شده است.
افت آبهای زیرزمینی در دشتهای شرقی کردستان صدای کشاورزان را در آورده است
در این باره مولود احمدی یکی از کشاورزان قروه ای در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: کمبود بارش ها و به طبع آن کمبود آب در سال های اخیر کاهش آب های زیر زمینی را در بر داشته است و این روند همچنان ادامه دارد و همین امر به بزرگترین مشکلات کشاورزان در سال های اخیر تبدیل شده است.
وی افزود: بسیاری از کشاورزان در مناطق قروه و دهگلان طی سال های اخیر مجبور به تغییر نوع کشت محصولات خود شده اند چرا که آب چاهی که ما از آن استفاده می کردیم این روزها به شدت کاهش پیدا کرده است.
احمدی بیان داشت: خشک شدن سفرهای آب زیر زمینی باعث شده برخی از کشاورزان چاه عمیق حفر کنند که آن هم هیچ فایده ای ندارد زیرا به دلیل خشک بودن زمین بعد از یک مدت چاه نیز خشک می شود و همین امر باعث شده تا بسیاری از کشاورزان زمین های کشاورزی خود را به فروش برسانند.
هشت هزار حلقه چاه آب غیرمجاز در کردستان وجود دارد
در ادامه عرفان مومن پور معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای کردستان در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: بر اساس آخرین آمار به دست آمده، در حال حاضر هشت هزار حلقه چاه غیرمجاز آب در مناطق مختلف استان وجود دارد.
وی تعداد چاههای مجاز در استان را 14 هزار حلقه اعلام کرد و اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از 250 حلقه چاه آب غیرمجاز در نقاط مختلف استان مسدود شده است.
مومن پور اضافه کرد: در حال حاضر در بعضی از محدودههای مطالعاتی استان به تناسب وضعیت آبخوان و یا منابع آبی مجوز حفر چاه در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی صادر می شود اما در شرق استان در مناطق ممنوعه مجوزی داده نمیشود.
وی با بیان اینکه نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای مجاز به منظور ممانعت از برداشت اضافه آب انجام میشود، ادامه داد: اولویت نصب کنتورهای هوشمند حجمی در استان تا پایان برنامه ششم توسعه، بر روی چاههای کشاورزی دارای دبی سه لیتر بر ثانیه تعیین شده است.
آب زیر زمینی دشتهای شرقی استان با افت زیادی مواجه شده است
در ادامه آرش آریانژاد مدیرعامل شرکت آب منطقه کردستان در خصوص کاهش آبهای زیرزمینی در دشتهای شرقی استان، اظهار داشت: متأسفانه ما در دشتهای شرقی استان از جمله دشتهای قروه و دهگلان با افت زیادی مواجه شده اند.
وی با بیان اینکه این افت آبهای زیرزمینی ما را با چالشهای جدی مواجه کرده است، یادآور شد: انتظار میرود که با اجرایی کردن طرحهای کوتاه مدت و بلندمدت بتوانیم نسبت به مصرف بهینه آب در استان کردستان در بخشهای خانگی، صنعت و کشاورزی اقدام کنیم.
آریا نژاد در پایان گفت: همکاری و مشارکت اقشار مختلف مردم و همچنین کمک سایر ادارات و سازمانهای دولتی در این راستا یکی از نیازهای لازم و ضروری است و به همین دلیل باید از ظرفیتهای در اختیار برای نیل به این هدف بهره برداری شود.
سال پرتنشی پیش رو داریم و باید کشاورزان محصولات خود را بیمه کنند شرایط خشکسالی در استان کردستان به نحوی است که روز گذشته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان گفته بود سال پرتنشی پیش رو داریم و باید کشاورزان محصولات خود را بیمه کنند.
محمدفرید سپری با بیان اینکه تنش های آب و هوایی چند سال اخیر و شیوع بیماری ها و آفات گیاهی خسارات زیادی را به بخش کشاورزی متحمل کرده گفت: کشاورزان استان برای جلوگیری از خسارتهای احتمالی و حمایت های مالی نسبت به بیمه مزارع و باغات خود اقدام کنند.
انتهای پیام /