شرایط ویژه ایرانخودرو برای خریداران | هر خودرو چقدر سود دارد؟

اختلاف قیمت خودرو از درب کارخانه تا بازار آزاد موجب می شود تا به جای مصرف کنندگان واقعی دلالان به این بازار ورود کنند.
- فهرست محتوا
- قیمت کارخانه ای محصولات ایران خودرو چقدر است؟
- زیان انباشته خودروسازان همچنان افزایشی است
ایران خودرو درآخرین طرح جدید ویژه مادران نسبت به فروش برخی از خودروهای خود اقدام کرد که اگرچه از لحاظ تفاوت قیمت با بازار آزاد یک مزیت برای مادران محسوب میشود، اما مشکلاتی را هم پیش پای متقاضیان قرار میدهد.
براساس اطلاعیه جدید ایران خودرو متقاضیان میتوانند نسبت به خرید خودروهایی نظیر پژو 207، تارا و سورن اقدام کنند که شرایط فروش هر خودرو و قیمت آن ارائه شده است و زمان تحویل خودروها معمولاً بین 4 تا 11 ماه پس از ثبتنام است و قیمت نهایی خودرو بر اساس قیمت زمان تحویل در قرارداد محاسبه میشود.
این طرح که با هدف حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و برای مادرانی که فرزند دوم یا بیشتر آنها از تاریخ 24 آبان 1400 به بعد متولد شده باشد اجرا میشود و محدودیتهای رایج مانند داشتن گواهینامه یا عدم خرید خودرو در 48 ماه گذشته برای این طرح اعمال نمیشود.
قیمت کارخانه ای محصولات ایران خودرو چقدر است؟
قیمتهای اعلامی ایران خودرو در طرح ویژه مادران اینگونه اعلام شده است: پژو 207 اتوماتیک سقف فلزی 479 میلیون تومان، پژو 207 اتوماتیک سقف شیشهای 495 میلیون تومان، تارا اتوماتیک 550 میلیون تومان، سورن XUP بنزینی 362 میلیون تومان و قیمت سورن دوگانهسوز 411 میلیون تومان اعلام شده است که مقایسه با بازار آزاد تفاوت قابل توجهی وجود دارد.
سورن پلاس موتور XU7P مدل 1404 در بازار آزاد 755 میلیون تومان دارد؛ این درحالی است که سورن XUP بنزینی در طرح ویژه مادران 362 میلیون تومان و سورن دوگانهسوز 411 میلیون تومان عرضه میشود که نشاندهنده اختلاف قیمتی حدود 2 تا 1.8 برابری است.
پژو 207 موتور TU3 پانوراما مدل 1404 در بازار آزاد 760 میلیون تومان است؛ درحالیکه قیمت پژو 207 اتوماتیک سقف شیشهای در طرح مادران 495 میلیون تومان است که باز هم اختلاف قابل ملاحظهای را نشان میدهد. همچنین رانا پلاس در بازار آزاد حدود 643 میلیون تومان خرید و فروش میشود درحالیکه قیمت کارخانه آن 370 میلیون تومان است.
طرحهای پیش فروش پی درپی که توسط دو خودروساز اعلام میشود در شرایطی است که انحصار کامل بازار خودرو را فراگرفته و فقدان رقابت و نبود رقیب جدی باعث شده تا ایران خودرو و سایپا کمترین انگیزهای برای افزایش کیفیت، تنوع محصول و کاهش قیمتها نداشته باشند و در عمل نتیجهای جز عرضه خودروهای بیکیفیت با قیمتهایی که روز به روز گرانتر می شود نداشته باشد.
زیان انباشته خودروسازان همچنان افزایشی است
به گفته کارشناسان کمبود قطعات، کاهش تیراژ تولید و افزایش هزینهها علاوه برآنکه رضایت مشتری را به طرز چشمگیری کاهش داده است، بلکه منجر به افزایش قیمت در بازار آزاد نیز شده است؛ این درحالی است که زیان انباشته تلفیقی خودروسازان داخلی تا پایان سال 1403 به 305 هزار میلیارد تومان رسیده است و طرحهای پیش فروش نیز کمک چندانی به خودروسازان نکرده است.
بررسی ها نشان می دهد اختلاف شدید قیمت کارخانه و بازار آزاد باعث شده خودرو به جای آن که کالای مصرفی در نظر گرفته شود بیشتر تبدیل به کالای سرمایهای و برای کسب سود شود و در نهایت اختلاف قیمت کارخانه با بازار آزاد، تقاضای سوداگرانه را افزایش داده و در بهم ریختگی بازار خودرو نقش مهمی دارد.
ازسویی دیگر، آمارها نشان میدهد که تولید خودرو در سهماهه اول سال 1404 حدود 16.9 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است که این کاهش تولید به تشدید عدم تعادل عرضه و تقاضا و افزایش قیمتها در بازار آزاد منجر شده است.
به گزارش تابناک، گرچه طرح ویژه فروش ایران خودرو برای مادران فرصتی استثنایی برای خرید خودرو با قیمتی بسیار پایینتر از بازار آزاد فراهم میکند، اما بازار خودرو ایران همچنان با مشکلات ریشهای از جمله انحصار، تحریمها، سیاستگذاریهای نادرست و بیثباتی اقتصادی دست و پنجه نرم میکند که این بازار را به محیطی پرنوسان و غیرقابل پیشبینی تبدیل کرده است.
