یک‌شنبه 16 آذر 1404

شرط مهم عراقچی برای از سرگیری مذاکرات با آمریکا / مذاکره با دیکته کردن متفاوت است، فعلا قانع نشده ایم / تهران آماده مذاکره است اگر...

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
شرط مهم عراقچی برای از سرگیری مذاکرات با آمریکا / مذاکره با دیکته کردن متفاوت است، فعلا قانع نشده ایم / تهران آماده مذاکره است اگر...

وزیر امور خارجه ایران گفت: تهران آمادگی دارد محدودیت‌هایی را در «سطوح غنی‌سازی» و انواع سانتریفیوژها بپذیرد و تصریح کرد که مذاکرات می‌تواند به‌سرعت پیش برود اگر آمریکا رویکردی متقابل اتخاذ کند، برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را بپذیرد و تحریم‌ها را لغو کند.

«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه خواستار آن شد که ژاپن با توجه به تجربیات خود در مواجهه با حوادث هسته‌ای گذشته، دانش و مهارتش را در اختیار تهران قرار دهد تا ایران بتواند تأسیسات هسته‌ای را که در حملات اخیر اسرائیل و آمریکا آسیب دیده‌اند، ایمن‌سازی کند.

حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بزرگ‌ترین نقض قوانین بین‌المللی بود

عراقچی در گفت‌وگو با خبرگزاری ژاپنی کیودو گفت که تأسیسات هسته‌ای ایران «بمباران، تخریب و به‌شدت آسیب‌دیده» و این حملات «شاید بزرگ‌ترین نقض قوانین بین‌المللی» علیه یک تأسیسات هسته‌ایِ تحت پادمان و نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده است.

گفت‌وگوی منصفانه و متوازن، شرط مذاکره با آمریکا

او در اشاره به چشم‌انداز مذاکرات متوقف‌شده هسته‌ای میان ایران و آمریکا تأکید کرد که تهران همچنان به دیپلماسی «باز» است اما تنها در شرایطی که نتیجه گفت‌وگوها «منصفانه و متوازن» باشد. او افزود: «این مسئله بستگی به آمریکا دارد.»

عراقچی با اشاره به تجربه ژاپن در مدیریت پیامدهای بحران‌های هسته‌ای گفت: «هیچ تردیدی ندارم که ژاپن دانش ارزشمندی درباره ارتقای ایمنی تأسیسات هسته‌ای دارد و این دانش می‌تواند با ایران به اشتراک گذاشته شود.» او به تجربیات ژاپن در زمینه اقدامات زیست‌محیطی، پزشکی و فنی پس از بمباران‌های هسته‌ای و حادثه نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما اشاره کرد.

ژاپن تجربه بمباران اتمی هیروشیما و ناگاساکی در سال 1945 توسط آمریکا و همچنین حادثه نیروگاه فوکوشیما در سال 2011 را پشت سر گذاشته است.

همکاری احتمالی ایران و ژاپن در زمینه ایمنی فنی

عراقچی تأکید کرد که همکاری احتمالی ایران و ژاپن صرفاً مربوط به «ایمنی فنی» خواهد بود و نه بازرسی‌ها؛ زیرا بازرسی‌ها کاملاً در حوزه مسئولیت آژانس است. او افزود: «در بُعد فنی این چالش‌های ایمنی، همکاری با ژاپن بسیار مفید خواهد بود.»

به گفته او، ایران اکنون با ترکیبی پیچیده از تهدیدات امنیتی و ایمنی روبه‌روست که مشابه آن را هرگز تجربه نکرده است؛ از جمله تخریب ساختاری و احتمال نشت مواد پرتوزا پس از حملات ماه ژوئن.

بمباران تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران بی‌سابقه است

عراقچی گفت که «هیچ سابقه‌ای از بمباران یک تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز» وجود ندارد و این حملات نشان داد که در رویه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره نحوه بازرسی و ارزیابی چنین تأسیساتی یک خلأ مهم وجود دارد.

او توضیح داد که ایران و آژانس اوایل امسال در مذاکرات قاهره به یک چارچوب همکاری دست یافته‌اند تا سازوکاری عملی برای بازرسی و تثبیت تأسیسات آسیب‌دیده بر اثر حملات نظامی تعریف شود. با این حال، به گفته عراقچی، این توافق زمانی تضعیف شد که آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام در تلاش برای بازگرداندن تحریم‌های گذشته شورای امنیت سازمان ملل متحد برآمدند.

قانع نشده‌ایم که آمریکا آماده مذاکره جدی است

در مورد آینده مذاکرات هسته‌ای با آمریکا، وزیر خارجه ایران گفت که تهران به دلیل خروج واشنگتن از توافق هسته‌ای 2015 و حمایت آن از حملات اخیر اسرائیل به ایران، نسبت به نتایج گفت‌وگوها تردید دارد. او افزود: «اگر رویکردشان را تغییر دهند و برای مذاکره‌ای منصفانه و دوجانبه آماده باشند، ما نیز آمادگی داریم. اما مذاکره با دیکته کردن متفاوت است. فعلاً قانع نشده‌ایم که آنها آماده یک مذاکره واقعی و جدی باشند.»

عراقچی گفت اختلاف اصلی همچنان بر سر امتناع واشنگتن از پذیرش «حق ایران برای داشتن فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز»، از جمله غنی‌سازی اورانیوم، تحت معاهده «ان‌پی‌تی» است؛ معاهده‌ای که ژاپن نیز عضو آن است اما رژیم صهیونیستی هنوز از عضویت در این پیمان خودداری می‌کند.

او افزود که تهران آمادگی دارد محدودیت‌هایی را در «سطوح غنی‌سازی» و انواع سانتریفیوژها بپذیرد و تصریح کرد که مذاکرات می‌تواند به‌سرعت پیش برود اگر آمریکا رویکردی متقابل اتخاذ کند، برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را بپذیرد و تحریم‌ها را لغو کند.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.