پنج‌شنبه 8 آذر 1403

شلیک پهپادهای انصارالله به قلب ابوظبی / آیا امارات به سرنوشت عربستان دچار می‌شود؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
شلیک پهپادهای انصارالله به قلب ابوظبی / آیا امارات به سرنوشت عربستان دچار می‌شود؟

عملیات پهپادی انصارالله در عمق خاک امارات سرآغاز مرحله‌ای خطرناک و نگران‌کننده برای ابوظبی در جنگ یمن است.

به گزارش الف، امارات متحده عربی که هم‌پیمان اصلی عربستان سعودی در جنگ یمن محسوب می‌شود، در اواسط سال 2019 و بعد از تغییر معادلات جنگ به نفع ارتش و کمیته‌های مردمی یمن تصمیم گرفت به شکل تدریجی خود را از پیامدهای این جنگ ویرانگر دور کرده و ریاض را در باتلاق یمن رها کند. ابوظبی حتی در همان زمان ادعا کرد که از یمن عقب‌نشینی می‌کند و همین موضوع سرمنشاء علنی شدن اختلافات میان امارات و عربستان بود.

البته نقش ابوظبی در ویران کردن یمن و کشتار غیرنظامیان این کشور مسئله پنهانی نیست اما می‌توان گفت که در دوره اخیر یک آتش بس نانوشته میان ارتش و کمیته‌های مردمی یمن با ابوظبی برقرار بود تا به شرط عدم مشارکت امارات در تجاوزات علیه یمن، مواضع داخلی اماراتی‌ها از حملات موشکی و پهپادی انصارالله در امان بماند. امارات نیز همواره تلاش می‌کرد تا در این زمینه رفتار محتاطانه‌ای داشته باشد؛ هر چند در هر صورت برکنار از جنایت‌های ائتلاف سعودی در جنگ یمن نیست.

اما بعد از عملیات موازنه بازدارندگی هشتم انصارالله در اواخر سال 2021 که در عمق عربستان سعودی انجام شد و مواضع حیاتی این کشور از جمله پایگاه‌ها و فرودگاه و همچنین تاسیسات نفتی آرامکو مورد هدف قرار گرفت، دولت صنعا به امارات متحده عربی هشدار داد که در صورت انجام هرگونه تحرک متجاوزانه علیه یمن، آتش بس نانوشته میان صنعا و ابوظبی به پایان رسیده و امارات به سرنوشت عربستان در این جنگ دچار خواهد شد.

بعد از گذشت مدت کوتاهی و هم زمان با آغاز سال 2022 جنبش انصارالله یمن از توقیف یک کشتی اماراتیِ حامل تجهیزات نظامی در دریای سرخ خبر داد که یک هشدار بزرگ برای اماراتی‌ها بود.

این اقدام انصارالله علاوه بر اینکه یک دستاورد بزرگ برای یمنی‌ها محسوب می‌شود و بیانگر قدرت دریایی این جنبش در کنار قدرت زمینی و هوایی آن است، حامل پیام مهمی برای امارات بود مبنی بر اینکه دوره آتش‌بس غیر رسمی میان ابوظبی و صنعا به پایان رسیده و از این مرحله اماراتی‌ها باید نگران تاسیسات و مواضع حیاتی خود باشند.

از سوی دیگر امارات طی چند هفته گذشته تحت فشار آمریکا، عناصر سلفی تکفیری موسوم به «العمالقه» را در استان «شبوه» مستقر کرده و تحرکاتی نیز در شهر راهبردی مأرب انجام می‌دهد. عناصر العمالقه با حمایت هوایی گسترده ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان در تلاش برای اشغال کامل شبوه هستند که البته تلاش آنها راه به جایی نبرده و با واکنش قاطع یمنی‌ها مواجه شد.

نیروهای ارتش و کمیته های مردمی یمن طی چند روز گذشته یک عملیات بزرگ موشکی علیه مزدوران اماراتی و تروریست‌ها در شبوه ترتیب دادند که به گفته «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن 515 تن از این عناصر کشته و بیش از 850 نفر زخمی و بیش از 200 نفر نیز مفقود شدند.

سریع در این زمینه تاکید کرد: پیامدهای تشدید تجاوزات امارات بسیار بزرگ خواهد بود و باید عواقب این اقدامات خود را تحمل کند.

اما نقطه اوج پاسخ یمنی‌ها به تجاوزات امارات جایی بود که در تاریخ دوشنبه 17 ژانویه 2022 رسانه‌های اماراتی از انفجار 3 تانکر سوخت در منطقه صنعتی «المصفح» ابوظبی خبر دادند. پس از آن نیروهای مسلح یمن اعلام کردند که این انفجارها در نتیجه حملات پهپادی انصارالله به عمق خاک امارات رخ داده است.

یحیی سریع دوشنبه‌شب در تشریح این عملیات که «طوفان یمن» نام گرفته است گفت که نیروهای مسلح یمن در این عملیات فرودگاه‌های دبی و ابوظبی و نیز پالایشگاه نفت در المصفح ابوظبی که یکی از مراکز مهم و حساس این کشور است را مورد هدف قرار دادند.

درحالی که بعد از این انفجارها آتش‌سوزی گسترده‌ای در منطقه المصفح و منطقه ساخت و ساز جدید در فرودگاه بین‌المللی ابوظبی به راه افتاد، اماراتی‌ها از افشای جزئیات تلفاتی که به آنها تحمیل شده خودداری می‌کنند.

البته پیش از این درحالی که مزدوران اماراتی درحال حرکت به سمت استان راهبردی مأرب بودند، دولت صنعا از طریق مقامات سازمان ملل به امارات هشدار داده بود که نباید خط قرمزهای انصارالله را رد کند، درغیر این صورت عواقب نامعلومی در انتظار آن است. اما اماراتی‌ها تحت فشار آمریکا که اکنون با نیروهای ویژه خود مستقیما وارد جنگ یمن شده، به تجاوزات خود ادامه دادند.

عملیاتی که روز دوشنبه انصارالله در عمق امارات انجام داد درواقع یک پیام هشدارآمیز است مبنی بر اینکه اولا آزادسازی مأرب یک هدف استراتژیک برای صنعاست و هرمانعی را در این زمینه پشت سر می‌گذارد و در وهله دوم، یمنی‌ها به راحتی می‌توانند از خط قرمزهای ابوظبی عبور کنند.

پرواضح است که عمده درآمد امارات مربوط به خدمات تفریحی و گردشگری و تاسیسات پرزرق و برق آن است و بنابراین هرگونه آسیب به مواضع داخلی این کشور به معنای فلج شدن اقتصاد آن خواهد بود.

در مرحله فعلی نیز می‌توان گفت ناامن شدن فضای داخلی امارات تا حد زیادی فعالیت‌های مربوط به گردشگری و سرمایه‌گذاری را در این کشور تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ همانطور که «مهدی المشاط» فرمانده کل نیروهای مسلح یمن اعلام کرد: اگر این تجاوز و سریال جنایات امارات و تلاش برای اشغال یمن ادامه پیدا کند، این مسئله در آینده، خطرات واقعی برای اقتصاد و سرمایه‌گذاری در امارات به همراه خواهد داشت.