سه‌شنبه 6 آذر 1403

شهریار اسطوره شعر معاصر فارسی است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
شهریار اسطوره شعر معاصر فارسی است

دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در نشست خبری بزرگداشت استاد شهریار و روز ملی شعر و ادب فارسی ضمن بیان برنامه‌های شورا برای این روز، از شهریار به عنوان اسطوره شعر معاصر فارسی یاد کرد.

دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در نشست خبری بزرگداشت استاد شهریار و روز ملی شعر و ادب فارسی ضمن بیان برنامه‌های شورا برای این روز، از شهریار به عنوان اسطوره شعر معاصر فارسی یاد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری بزرگداشت استاد شهریار و روز ملی شعر و ادب فارسی، پیش از ظهر امروز چهارشنبه 23 شهریور، با حضور محمود شالویی دستیار ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در تالار وحدت برگزار شد.

شالویی در این نشست گفت: 27 شهریور در تقویم رسمی و همچنین در تقویم فرهنگی ما که از سوی شورای فرهنگ عمومی و با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی به ثبت رسیده، روز گرامیداشت استاد شهریار است که از جمله نوابغ شعر فارسی و از بزرگان این عرصه در دوران معاصر بوده است.

وی افزود: بدین مناسبت برنامه‌های متعدد، غنی و پررونقی از سوی مجموعه‌های مختلف اعم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان‌های مختلف، بویژه استان آذربایجان شرقی به واسطه اینکه موطن استاد شهریار این سرزمین زرخیز در حوزه شعر و ادب پارسی بوده، برگزار می‌شود.

فلسفه تشکیل شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی

شالویی ادامه داد: حقی که شهریار بر زبان و ادبیات فارسی دارد برکسی پوشیده نیست. او هم به ترکی می‌سرود و هم به فارسی. غزل‌های او از جمله شاهکارهای شعر معاصر به شمار می‌روند. جایگاه او در شعر فارسی ماندگار است و به همین علت در این روز هم تجلیل از این نابغه معاصر در دستور کار ما قرار دارد و هم پرداختن به شعر فارسی. در شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی مراقب و صیانت از زبان فارسی بر اساس قوانین مرتبط بویژه قانون مجلس شورای اسلامی در سال 1375 یعنی همان ماده واحده ممنوعیت به کارگیری واژه‌های خارجی، و پس از آن مصوبات اجرایی در هیأت دولت در دو دوره پیاپی، صورت می‌گیرد و به همین منظور 12 دستگاه فرهنگی مرتبط با این موضوع در شورا حضور دارند.

دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که قوانین بالادستی ما را در زمینه صیانت از زبان فارسی مقابل واژه‌هایی که از پشت مرزها وارد کشور می‌شوند، یاری می‌کند، گفت: این قوانین باعث می‌شوند که شورا مقابله‌ای داشته باشد با ورود این حجم از واژگان و اجازه ندهد که زبان فارسی دستخوش تطور شده و واژگان خارجی جای محکمی را در زبان فارسی پیدا کنند.

وی اضافه کرد: اینکه ما چکار کنیم که در کنار این صیانت و در مواجهه با این خطرات زبان ارجمند فارسی و گویش‌های محلی و مادری را حفظ کنیم به وظایف این شورا باز می‌گردد. خوشبختانه هم در مرکز کشور و هم در همه استان‌ها چنین شورایی شکل گرفته و همه دستگاه‌ها همراهی کامل را دارند و اگرچه ما هنوز به وضعیت مطلوب نرسیده‌ایم و وضعیت زبان فارسی نگران کننده است، اما باید با این زیرساخت‌ها تلاش خود را برای رسیدن به وضعیت مطلوب افزایش دهیم. روز شعر و ادب فارسی از زمره برنامه‌هایی است که می‌تواند به اعتلای زبان و اعتلای ادبیات فارسی بینجامد.

شالویی در ادامه با اشاره به این نکته که کشور ایران در دنیا به فردوسی، حافظ، سعدی، خیام، مولوی و... شناخته می‌شود، گفت: ما در دنیا به همین شعر و ادب‌مان شناخته می‌شویم و البته نه فقط شاعران قرون گذشته که شاعران معاصر نیز میان جهانیان شهرت خاصی دارند. به همین منظور در 27 شهریور برنامه ویژه‌ای در برج میلاد تهران برگزار می‌شود که در این برنامه درباره شهریار و روز شعر و ادب پارسی سخنرانی‌هایی متعدد و مقالاتی ارائه شده و مسئولان مربوطه از جمله وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس فرهنگستان زبان و ادب پارسی سخنرانی خواهند کرد. ادیبان بسیاری نیز از سراسر کشور این روز را گرامی خواهند داشت.

وی افزود: در شهر تبریز نیز از سوی اداره کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی برنامه مهمی برای گرامیداشت این روز تدارک دیده شده است. پس از آن هم برنامه مهمی که برپا خواهد شد در روز هفتم مهر یعنی روز بزرگداشت شمس تبریزی است. برای این روز سه برنامه در نظر گرفته شده که در شهرهای خوی، قونیه و تهران برگزار خواهند شد. مسئولان محترم در شهرستان خوی اعم از نماینده محترم این شهر در مجلس شورای اسلامی و دستگاه‌های اجرایی در شهرستان خوی و استان آذربایجان غربی برای تدارک این برنامه زحمت بسیار کشیده‌اند.

باید برای معرفی شمس تبریزی به جهانیان بیشتر بکوشیم

شالویی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که روز بزرگداشت شمس تبریزی اهمیت بسیاری دارد و ما باید هوشمندانه در این روز عمل کنیم، گفت: شمس در خوی است و مولانا در قونیه. ارتباط خوی با قونیه می‌تواند جریان نویی را در فرهنگی عرفانی و همچنین در زبان فارسی ایجاد کند. این ارتباط هم به معرفی هرچه بهتر مولانا می‌انجامد و هم شمس را بیشتر به جهانیان می‌شناساند. متأسفانه شمس هنوز برای جهانیان معرفی نشده است و جز برخی خواص و بویژه مستشرقان دیگر مردمان از وجود چنین شخصیت برجسته‌ای آگاه نیستند.

وی افزود: روز بیستم مهر هم آئین بزرگداشت روز حافظ را داریم. تلاش داریم که برنامه‌های پاسداشت این روز تنها به شیراز و حافظیه محدود نشود و برنامه جنبه ملی پیدا کند. برنامه‌هایی را نیز با همراهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزنان فرهنگی ایران در کشورهای مختلف تدارک دیده‌ایم. یکی از برنامه‌های اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم که همیشه مورد تاکید وزیر محترم ارشاد هم بوده برپایی آئین‌های بزرگداشت برای شخصیت‌های بزرگ ملی است. ما تا پایان سال برنامه‌های مختلفی را از طریق وزارتخانه و همچنین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و فرهنگستان زبان و ادب پارسی برگزار خواهیم کرد و امیدواریم که جامعه خبری نیز طبق معمول همراهی کند و شاهد پوشش خبری این رویدادها در تمامی رسانه‌های کشور باشیم.

شالویی در پایان به برپایی مراسم چهلمین روز درگذشت امیرهوشنگ ابتهاج که از جمله دوستان و نزدیکان مرحوم شهریار هم بود، اشاره کرد و گفت: کلیه برنامه‌های مربوط به بازگشت پیکر مرحوم ابتهاج با همراهی خانواده این شاعر شهیر برگزار شد. فرزند گرامی ایشان نیز هم‌اکنون در کشور حضور دارند و چند روز پیش نیز با ایشان تماس تلفنی داشتم تا بتوانیم آئین چهلمین روز درگذشت استاد ابتهاج را با مراسمی درخور شأن ایشان برگزار کنیم. هم‌اکنون اداره کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان مشغول برنامه‌ریزی و تدارک برای اجرای این برنامه است.