شوک بزرگ به کارگران / آقای دولت حق ما این نیست!
نماینده کارگران اظهار کرد: به طور صریح به ما اعلام شد که ما قصد نداریم رقم سبد معیشت را تعیین کنیم و به طور مستقیم به مذاکرات تعیین دستمزد میپردازیم! این اهانت بزرگی به کارگران بود و تمام تلاشهای ما برای تعیین یک رقم مناسب برای سبد معیشت بینتیجه ماند.
نماینده کارگران در شورایعالی کار در ادامه این طور توضیح داد: آقایان حتی علاقهای به گوش دادن به حرفهای نمایندگان کارگری ندارند. آنها به هیچ وجه نظرات ما را قبول نکردند و من متاسفم که باید بگویم هماهنگی خوبی با نمایندگان کارگری در شورای عالی کار نداشتیم.
محسن باقری، نماینده کارگران در شورایعالی کار، با اشاره به بینتیجه ماندنِ جلسهی روزِ گذشتهی شورایعالی کار گفت: با زیر میز زدنِ نمایندگانِ دولت، جلسهی روزِ گذشتهی شورایعالی کار بینتیجه ماند.
وی گفت: در آخرین جلسهی کمیته مزد که حدود 9 ساعت طول کشید، به اعدادی رسیدیم و با توجه به متوسط قیمتهای اعلامی از سوی مرکز آمار توافقاتی کردیم. اما متاسفانه این توافقات در جلسهی روز گذشتهی شورایعالی کار نتیجهای نداشت.
نماینده کارگران بیان کرد: طرفینی که قرار بود گزارشِ کار کمیتهی مزد را در شورا ارائه بدهند، مسائل را کاملا وارونه جلوه دادند و همهی توافقاتی که در جلسهی کمیته مزد حاصل شده بود، بیاثر شد. در صورتیکه ما در آن جلسه روی اعداد خوبی به توافق رسیده بودیم.
باقری ادامه داد: ظاهرا تفکر آقایان روی این اصل استوار است که جلساتِ شورایعالی کار جای عددسازی است. من به صراحت میگویم که کار ما در شورایعالی کار ارتقای سطح معیشت کارگران است نه بازی - ریاضی!
وی تاکید کرد: ما وقت زیادی برای تصمیمگیری در مورد مهمترین مسئلهی کارگران نداریم و بازیچهی هیچ گروهی هم نیستیم. دو طرف کارفرمایی، یعنی دولت به عنوان کارفرمای بزرگ، و نمایندگان کارفرمایی، هر دو در یک سو قرار گرفتهاند و عملکرد آنها نشان میدهد که ارزشی برای کارگران قائل نیستند.
باقری بیان کرد: آقایان حتی حوصلهی شنیدنِ حرفهای نمایندگانِ کارگری را ندارند. به هیچ عنوان نظرات ما را نپذیرفتند و متاسفم که بگویم برخورد خوبی با نمایندگان کارگری در شورایعالی کار نشد.
نماینده کارگران گفت: به صراحت به ما گفته شد که رقم سبد معیشت را تعیین نخواهیم کرد و مستقیم وارد مذاکراتِ تعیین دستمزد خواهیم شد! این بیاحترامیِ بزرگی به کارگران بود و تمام کارهای کارشناسیِ ما برای تعیین رقم متناسبی برای سبد معیشت بیاثر ماند.
ترکیب افراد شورای عالی کار در سالهای اخیر به دلیل دخالتهای دولت در تعیین اعضا در سه طرف کارگری، کارفرمایی و دولت، همواره یکی از منابع ایجاد اختلافات در تعیین حداقل دستمزد بوده است. بحثها و نزاعها درون گروههای کارگری و کارفرمایی در داخل شورای عالی کار و نتایج ناخوشایند برای هر دو طرف، که در نهایت به زیان بازار کار کشور منجر میشود، نتیجه این تشکیل خاص است.
در چنین شرایطی فعالان کارگری کشور بیشتر از همه بر تبعات عدم افزایش حداقل دستمزد براساس نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی در سال جاری و همچنین سبد حداقل معیشت خانوار کارگری تاکید کرده و روندهایی که طی آن طرف کارگری، کارفرمایی، وزارت بهداشت، وزارت کار و وزارت اقتصاد را یکصدا مقابل کارگران قرار داده است را مورد نقد قرار میدهند؛ زیرا بر این باور هستند که مزد کارگران نه تنها موضوعی مهم برای جامعه کارگری، که موضوعی حیاتی برای کل جامعه ایران است.
اکبر شوکت (رئیس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی کشور و دبیر اجرایی خانه کارگر قم) با بیان این مطلب که در وجود فردی چون علی خدایی محوری وحدت بخش در میان گروه کارگری بود، بیان کرد: آقای خدایی هم خود یک فرد پیگیر و دارای استقامت در مواضع درون شورای عالی کار هستند و هم محور اجماع گروه کارگری در شورای عالی کار و کمیته مزد بودند و با اخراج هدفمند ایشان عملاً مشکلاتی برای ادامه کار گروه کارگری در شورای عالی کار پیش آمد. طرف دولت نیز چون از قدرت آقای خدایی - که مظهر یکپارچگی جریان کارگری بود - واهمه داشت، اقدام به حذف ایشان کرد.
وی افزود: آنچه در شورای عالی کار میگذرد، باید تحت اشراف گروه کارگری باشد و اگر ما بخواهیم نتیجه مناسب از جلسات شورای عالی کار در تعیین حداقل دستمزد بگیریم، باید گروه کارگری وحدت خود را حفظ کرده و از اختلافات فرعی - به ویژه در شرایطی که از حضور آقای علی خدایی محروم هستیم - پرهیز کند.