شکواییه فعالان میراثی به قاضی القضات
ساختوسازهای بلند مرتبه در بافت تاریخی همدان، به قدری به این سرمایه ارزشمند تاریخی آسیب وارد کرده که احتمال رد پرونده ثبت جهانی همدان در یونسکو وجود دارد؛ پروندهای که قول و قرارها میگویند باید با عنوان «از هگمتانه تا همدان با رویکرد منظر فرهنگی شهری» به یونسکو برود.
به گزارش ایسنا، فعالان فرهنگی و رسانهای همدان در نامهای که خطاب به رییس قوه قضاییه نوشتهاند، این هشدار را دادهاند که در همدان بزرگترین قانونشکنی از سوی نهادهای دولتی و حاکمیتی انجام شده و بسیاری از آثار طبیعی مانند باغها و میراث تاریخی از بین رفتهاند و در صورت متوقف نشدن روند فعلی، این تخریبها ادامه خواهد داشت. آنها درخواست کردهاند تا نسبت به وضعیت فرهنگی، تاریخی و اجتماعی همدان گوشزدهای لازم بیان شود.
در این نامه که حدود سی نفر از فعالان فرهنگی و رسانهای همدان آن را امضا کردهاند، آورده شده است: «به آگاهی شما میرسانیم متاسفانه استان همدان در حوزههای اجتماعی، فرهنگی و شهری، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند. همانطور که میدانید، افزون بر هویت مذهبی، هویت فرهنگی و اجتماعی بسیار مهم است. اما متاسفانه در سالهای گذشته همه این حوزهها آسیب دیده است. بارها تخلفها و مشکلات را به گوش مقامهای مربوطه رساندهایم و از طریق رسانهها با افکار عمومی در میان گذاشتهایم، اما گوش شنوایی نبوده است. به همین دلیل همزمان با سفر جنابعالی، تصمیم گرفتیم برخی از این مشکلات و قانونی گریزی را با شما به عنوان مهمترین مقام قضایی کشور و قاضیالقضات در میان بگذاریم. در اینجا به چند مورد که گوشهای از بیتوجهی به قانون در این استان است، اشاره میشود؛
جناب آقای رئیسی، در بقعه شاهزاده حسین (ع) شهر همدان بدون مجوز اقدام به ساخت و ساز غیرمجاز شده و مهمترین اثر مذهبی - تاریخی همدان که مربوط به دوره ایلخانی است را تخریب کرده اند و اعتراض رسانهها به جایی نرسیده است.
با وجود تاکیدهای شما نسبت به حفظ منابع طبیعی، متاسفانه میراث طبیعی این استان نیز در سایه زمین خواری و تجاوز به طبیعت در حال نابودی است. با گذشت نزدیک به یک سال از تخریب عمدی کوهستان الوند با جادهکشی در میدان میشان و پیگیری قضایی، هنوز این پرونده به نتیجه نرسیده و تخریبها در گوشه، گوشه این کوهستان ادامه دارد که این موضوع موجب دلسردی مردم از دستگاه قضا میشود.
پروژهای تجاری با نامی خارجی در حال اجراست؛ این پروژه در محل زندان سابق با قراردادی عجیب و مکانیابی غلط که با طرح جامع شهری انطباقی ندارد، در حال ساخت است. به گواه کارشناسان، ساخت چنین مجموعهای باعث ایجاد ترافیک، گسترش فقر و فاصله طبقاتی در جامعه میشود و با وجود دستور توقف پروژه توسط مقامات قضائی اما مشخص نیست مسئولان استان به چه هدفی به اجرای این پروژه پافشاری میکنند.
همانطور که میدانید پرونده ثبت جهانی «از هگمتانه تا همدان با رویکرد منظر فرهنگی شهری» در آستانه ارسال به یونسکو است اما متاسفانه طرح جامع شهری همدان با این پرونده منطبق نیست و مدیریت شهری نیز به حفظ بافت تاریخی توجهی ندارد و صدور مجوز و ساخت و سازهای بلندمرتبه در بافت تاریخی، این سرمایه ارزشمند را تخریب کرده و احتمال رد پرونده در ثبت جهانی همدان وجود دارد.
جناب آقای رئیسی مسئله بعدی که بسیار مهم است، نابودی محوطه باستانی «حاجی خان» در شهرستان فامنین است. یکی از مهمترین معابد تاریخی کشور در این محوطه واقع شده که این اثر در سال 1387 به ثبت ملی رسیده است. اما در سال 1390 با اصرار استاندار وقت جهت احداث پتروشیمی ابن سینا به شرکت صنایع پتروشیمی ابن سینای همدان واگذار شده در حالیکه آثار ثبت شده قابل خرید و فروش نیست. در این مدت اگرچه خریدار فعالیت صنعتی در آن نداشته، اما بارها به این اثر 3000 ساله آسیب زده و به گفته باستانشناسان 40 درصد آن از بین رفته است. فعالان میراث فرهنگی درخواست منفک شدن این محوطه از محوطه پتروشیمی و بررسی قرارداد این اثر و برخورد با مدیران خاطی را دارند.
ریاست محترم قوه قضائیه، متاسفانه در استان ما بزرگترین قانونشکنی از سوی نهادهای دولتی و حاکمیتی صورت گرفته که بسیاری از آثار طبیعی از جمله باغها و میراث تاریخی از بین رفته است و در صورت متوقف نشدن روند فعلی، این تخریبها ادامه خواهد داشت. از جنابعالی درخواست ورود جدی به موضوعات اشاره شده داریم.
انتهای پیام