شیخ زکزاکی اولویت دستگاه سیاست خارجی کشور نیست
فعال فرهنگی عرصه بینالملل با اشاره به اینکه وظیفه حمایت از مظلومان عالم از اصول قانونی است و کمبود و از انحراف مبنایی در موضوع مبارزه حقطلبانه باید جلوگیری شود، گفت: باید ظلمستیزی در عمل مبنا باشد ولی به نظر میرسد جریان شیخ زکزاکی جزو اولویتهای دستگاه سیاست خارجی کشور نیست.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسین کمیلی، فعال فرهنگی عرصه بینالملل در گفتوگوی تفصیلی با صبح توس، پیرامون اقدامات ضد حقوق بشری در روند بازداشت شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه اظهار کرد: دفاع ابدی جمهوری اسلامی از مستضعفان و محرومان عالم از اصول مورد تأکید امام خمینی (ره) درباره سیاست خارجه جمهوری اسلامی است که به صراحت مورد تأکید بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی است.
دفاع ابدی جمهوری اسلامی از مستضعفان و محرومان عالم
وی افزود: این موضوع به عنوان اصل در سیاست خارجه قرار داده شده و در هیچ دورهای این اصل توسط سیاستمداران خدشه وارد نشده است، اما امروز مسأله بر سر عملکرد است که در واقع به صورت عملیاتی به این اصل چه میزان عمل شده است.
فعال فرهنگی عرصه بینالملل با بیان اینکه پیگیریهای دستگاه دیپلماسی در این موضوع حتی اگر در پشت پرده انجام میشود به اندازه کافی خلاقانه و مؤثر نبوده است گفت: ممکن است مسئولان توضیح دهند تلاشهای زیادی شده و دولت نیجریه خباثتهای زیادی دارد و همراهی نمیکند اما به هر حال استفاده از ظرفیتهای مسلمین در سراسر جهان و ایران در سازمانهای مختلف مرتبط همچون سازمان همکاریهای اسلامی که در آن عضویت دارد مهم است.
وی افزود: پس از چهار سال میتوانست از سایر ظرفیتهای نخبگانی و حقوق بشری استفاده شود اما در این زمینهها نیز فعالیتی نشده است لذا دستگاه دیپلماسی بایستی از توان خود استفاده کند و سایر دولتهایی که عضو مؤثر در این زمینه هستند را نیز در دفاع از این جریان در نیجریه برای جلب همکاری فعال کند که متأسفانه شاهد چنین اقدامی هم نبودیم.
شیخ زکزاکی جزو اولویتهای دستگاه سیاست خارجی کشور نیست
کمیلی با اشاره به اینکه به نظر میرسد به یک سری اقدامات محدود برای حمایت از جریان شیخ زکزاکی توسط دستگاه سیاست خارجه و در حد سفرا بسنده شده تصریح کرد: اصول 11 و 154 بهمنظور مبارزه حقطلبانه با استکبار و حمایت از مظلومان، بیانات امام و رهبری بر این موضوع تأکید دارند که باید ظلمستیزی در عمل مبنا باشد ولی به نظر میرسد جریان شیخ زکزاکی جزو اولویتهای دستگاه سیاست خارجی کشور نیست.
وی با اشاره به دیدار دکتر محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس دولت با محمد بوهاری، رئیس جمهور نیجریه افزود: وقتی تبادلی و گفتگویی بین کشورها صورت میگیرد، تداعی این است که توافقی صورت گرفته و نشانهای در عالم سیاست تلقی میشود؛ دستگاه رسانهای غرب خباثت کرده و این اقدامات علیه شیخ زکزاکی را دقیقا پس از سفر معاون اقتصادی ریاست جمهوری به نیجریه و امضای توافقنامهها قرار داده است که شیعیان نیجریه را بیپشتوانه نشان دهد و ایجاد هراس کنند؛ بهگونهای اعلام شده که گویی حمایت ایران از شیعیان مظلوم نیجریه برداشته شده است.
فعال فرهنگی عرصه بینالملل ادامه داد: سیاست خارجه کشور باید پیشبینی کافی در این زمینه میداشت و متناسب با دیدار و بازتاب آن اقدام میشد اما پیرامون اعلام مواضع شفاف و صریح دستگاه دیپلماسی کشور نیز اقدام مهمی انجام نشد و نشانهای مبنی بر اینکه حرکتی مبتکرانه و جدی برای به میان آوردن قدرتهای مؤثر در این قضیه را شاهد نیستیم.
برخورد عزتمندانه در سیاست خارجه پاسخگو و مؤثر است
وی با بیان اینکه باید سایر قدرتها نظیر سازمانهای بینالمللی و نشستهای حقوقی در دفاع از شیخ زکزاکی بسیج شوند افزود: با حادثه زاریا در اثر پیگیری کنوانسیون حقوق بشر لندن برای اولین بار نامه ادعای حقوقی را دادگاه لاهه ثبت، پذیرفته و دستور به تحقیقات داده شد.
کمیلی برخورد عزتمندانه را در سیاست خارجه پاسخگو و مؤثر دانست و بیان کرد: سه سال گذشته در دولت نیجریه دادگاهی در مورد شیخ زکزاکی برگزار شده و رأی بر مجرم بودن خانواده شیخ زکزاکی دادند و پس از آن نهضت اسلامی نیجریه را غیرقانونی اعلام کردند، هرچند مستندات ضعیف تلقی شده است اما طرف مقابل شفاف برخورد کرده است.
وی افزود: موضوعی که در دادگاه لاهه پیگیری میشود همین است که مستندات در دادگاه نیجریه چه میزان کافی است و آیا میتواند منجر به صدور چنین حکمی شود یا خیر؟.
فعال فرهنگی عرصه بینالملل با بیان اینکه آسیبشناسی کلی باید از حرکت مواضع جهانی خودمان در قبال اقدامات و نهضتهای مختلف داشته باشیم و این را نباید معطوف به دولتی خاص کنیم خاطرنشان کرد: سیر افولی در این زمینه ناشی از برخی انحرافات فکری و مبنایی بوده که اتفاق افتاده است و از جمله انحرافات این است که مواضع فرامذهبی ما در بسیاری از مواقع از مذهب حذف شده و کاهش یافته است.
نگاه امتی و جهان اسلامی در نهادهای مختلف کشور، آسیب دیده است
وی افزود: دستگاههای مختلف در کشور موجب کمرنگ شدن حرکات فرامذهبی شدند و از شعارهای فرامذهبی، فراقومی و فراملی فاصله گرفتهاند لذا این شبهه ایجاد کرده و یکی از نقاطی که دشمن توانسته رخنه کند و برای بسیاری از طرفداران نظام اسلامی مشکلاتی را ایجاد کنند همین موضوع است.
کمیلی گفت: در جامعه جهانی اعلام میشود که جمهوری اسلامی تنها به حمایت از شیعیان کشور ایران اعتقاد داشته و این در حالیست که حمایت از تمام مظلومان عالم در برابر مستکبرین جهان وظیفه قانونی و اعتقادی جمهوری اسلامی است؛ با این موضوع دشمنان سعی دارند همراهان جمهوی اسلامی را تقلیل دهند و اهداف خودشان را محقق کنند لذا این نوعی آسیب جدی است که نیاز به بازنگری جدی دارد.
وی با اشاره به اینکه نقش دستگاههای فکری کشور نظیر حوزههای علمیه و دانشگاهها نباید در این مسئله نادیده گرفت افزود: نگاه امتی و جهان اسلامی در این نهادهای مهم، آسیب دیده است و جدی نیست و در بسیاری از موضوعات اساسا ورودی نکردهاند، محدود به مرزهای کشور هستند و صرفا در فضای پژوهشی باقی مانده است و ارتباطات و تعاملات حداقلی ایجاد گردیده که معطوف به ارتباطات رسمی شده است لذا با پازل واقعی چندبعدی طرف هستیم.
مبارزه حقطلبانه را نباید به کنش سیاسی دولتها تقلیل داد
فعال فرهنگی عرصه بینالملل اظهار کرد: وظیفه حمایت از مظلوم اصولی و قانونی است و کمبود و خلل حقوقی ندارد و اصلا موضوعی تاکتیکی نیست و قطعا از انحراف فکری و مبنایی در موضوع مبارزه حقطلبانه باید جلوگیری شود؛ نباید این موضوع را به کنش سیاسی دولتها تقلیل داد و افول فکری باید در منشأ خودش و در فضای اجتماعی بررسی شود.
وی افزود: به میزانی که در فعالیتهای اجتماعی مردمی در عرصه بینالملل حقیر باشیم و مؤسسات مردمی فعال در عرصه بینالملل اندک باشند همه این فعالیتها محدود به دستگاههای رسمیشده است نشاندهنده کاهش عمق نفوذ اجتماعی است.
کمیلی تصریح کرد: دولتها معمولا با محافظهکاری برخورد میکنند و جریانهای مختلف برای اجتماع با شروط و بهانههای عجیب روبرو میشوند و اجازه اجتماع به آنها داده نمیشود.
وی افزود: بر اساس آخرین اخبار باتوجه به حضور شیخ زکزاکی در سلول انفرادی و در شرایط بسیار بد در زندان مرکزی، اوضاع جسمی شیخ زکزاکی خطرناک و نگرانکننده است؛ اجازه مداوا و ویزیت پزشکان داده نشده و داروها را به صورت سلیقهای برای ایشان ارائه میکنند و امکانات اولیه زندگی را در اختیار ایشان نمیگذارند تا فشار را به حداکثر خودش برسانند.
گفتنی است که چندی پیش نامه سرگشاده 400 نفر از علما، اساتید حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان خراسان رضوی خطاب به وزیر امور خارجه در مورد وضعیت رهبر نهضت اسلامی نیجریه نیز منتشر شده است.
انتهای پیام /