شیوه جدید توانبخشی برای معلولان و سالمندان در دوران کرونایی
نایب رئیس انجمن علمی کاردرمانی ایران گقت: با توجه به شرایط کشور، شیوه جدیدی برای ارایه خدمات سلامت و توانبخشی به معلولان و سالمندان در نظر گرفته شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بحران ویروس کرونا و بیماری covid19 جدای از تهدیدات سهمگین و جدی که به سلامت جامعه جهانی وارد کرده، خسارات عمده و وقفهای نگران کننده نیز بر دیگر نیازهای پیرامون سلامت افراد وارد کرده است.
در این بین افراد دارای معلولیت و سالمندان بیشتر از دیگر آحاد جامعه خطر ابتلای به این بیماری، آنان را تهدید میکند و به علتهای مختلف از پیگیری اولویتهای دیگر مربوط به سلامتشان از جمله خدمات توانبخشی بازماندند.
عدم دسترسی این گروه به خدمات توانبخشی میتواند موجب کاهش عملکرد مطلوب در کارکرد و فعالیتهایی در این عزیزان شود که برنامه درمانی آن قبلا طراحی شده بود و این خود تاثیر منفی شگرفی در دستیابی به استقلال نسبی این گروه خواهد گذاشت.
این موضوع از جانب دیگر هم نگرانی هایی را در پی داشته و آن تعطیلی کلینیکها و دفاتر تخصصی توانبخشی و همچنین مراکز آموزشی و توانبخشی روزانه سازمان بهزیستی و مدارس استثنایی ویژه کم توانان ذهنی و کودکان طیف اوتیسم بوده که این وقفه و عوامل دیگر پیش گفته، میتواند صدمات جبران ناپذیری را به رشد و پیشرفت این گروه نیازمند مستمر به خدمات توانبخشی وارد سازد. از این رو با هماهنگی های به عمل آمده برای ترغیب گروه زیادی از متخصصان رشتههای مختلف توانبخشی از قبیل رشتههای کاردرمانی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، روانشناسی، طب فیزیکی و طب سالمندی و... برای تداوم برنامههای درمانی و توانبخشی و برای عدم گسست ارتباط با مراجعین در این مدت بحران کرونا و استفاده از شیوهای مختلف و مسیرهای ارتباطی گوناگون در فضای مجازی و برقراری تماسهای مستمر با عزیزان دارای معلولیت و سالمندان در راستای انجام مسئولیت اجتماعی و اخلاق حرفهای اقدامی خودجوش صورت گیرد.
به ضرس قاطع میتوان گفت که این بحران، ضرورت ایجاد و شکل گیری شیوههای به روز ارائه خدمات سلامت و توانبخشی از قبیل توانبخشی از راه دور (Tele Rehabilitation) و پزشکی از راه دور (Tele Medicine) را با هدف تسهیل دسترسی افراد دارای معلولیت و سالمندان به این خدمات در مسیر تحقق عدالت اجتماعی، بیش از پیش نمایان میسازد.
در این یک ماه شاهد تحرکات هدفمند و دلسوزانه همکاران در اقصا نقاط کشور در این زمینه بودیم و در این هفته هم شاهد تجربهای دیگر در انسجام این فعالیتها با نام "رویداد بزرگ آموزش و توانبخشی مجازی ویژه والدین و خانوادههای افراد دارای معلولیت" به ابتکار دبیر علمی و حمایت انجمن علمی کاردرمانی ایران و همکاری دیگر انجمنها و اساتید توانبخشی خواهیم بود.
امیدواریم این شیوه ها در آینده نزدیک با حمایت سازمانهای مهم و متولی توانبخشی کشور به صورت گسترده تر در دسترس بیشتر جامعه هدف سالمند و دارای معلولیت کشور قرار گیرد.
محمدرضااسدی - عضو هئیت مدیره مجمع انجمنهای علمی گروه پزشکی کشور و نایب رئیس انجمن علمی کاردرمانی ایران
تخصیص 24 میلیارد تومان به مراکز شبانهروزی نگهداری سالمندان و معلولانانتهای پیام /