صادرات لبنیات به چین همزمان با پرکشیدن از سفره مردم
تجارت نیوز نوشت: در حالی سرانه مصرف لبنیات به نصف کاهش پیدا کرده که گفته میشود مجوز صادرات محصولات لبنی به چین صادر شده است. در شرایطی که در بازار داخلی قیمت لبنیات از مواد مضری مانند نوشابه پیشی گرفته، آیا تولیدکنندگان به دنبال این هستند که محصولات لبنی بدون تقاضا را صادر کنند؟
اخیراً معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه اعلام کرد که بهزودی مجوز صادرات محصولات لبنی به کشور چین دریافت میشود. در حالی موضوع صادرات محصولات لبنی مطرح میشود که طبق گفته مسئولان صنفی بعد از اصلاح نظام یارانهها حدود 50 درصد مصرف لبنیات در کشور کاهش پیدا کرد.
افزایش شدید قیمت لبنیات منجر به این شد که محصولاتی نظیر شیر، دوغ، ماست که همواره یک پای ثابت سفرههای ایرانیها بودند، از سبد مصرف مردم حذف شوند.
بررسیها نشان میدهد هماکنون نوشابه 1.5 لیتری در بازار بین 14 هزار تا 18 هزار تومان فروخته میشود. اما یک دوغ 1.5 لیتری بین 20 هزار تا 27 هزار تومان قیمت دارد. با پیشی گرفتن قیمت لبنیات از نوشابه، این نوشیدنی مضر پای خود را بیش از گذشته در منازل مردم باز کرد. البته راهکار این نیست که تصمیمگیران قیمت نوشابه را بالا ببرند، بلکه انتظار میرود که در کنار حمایت از تولیدکنندگان، قیمت لبنیات که رابطه مستقیمی با سلامتی شهروندان دارد کاهش یابد.
امکان صادرات محصولات لبنی وجود ندارد
سخنگوی انجمن صنایع لبنی در گفتگو با تجارتنیوز عنوان کرد که از گذشته تاکنون محصولات لبنی به چین صادر میشد. اما ظاهراً قرار است که همکاری با چین در سطح گستردهتری انجام شود.
محمدرضا بنیطبا در ادامه افزود: پیش از این حدود 10 درصد محصولات لبنی صادر میشد. اما در سالهای اخیر تولید شیرخشک صنعتی نیز به آن اضافه شد.
وی با بیان اینکه حجم صادرات لبنیات بین 10 تا 15 درصد در این سالها باقی ماند، خاطرنشان کرد: با کاهش سرانه مصرف لبنیات، محصولات به شیر خشک صنعتی، کره و خامه تبدیل شد.
او تاکید کرد: کاهش سرانه مصرف بدین معنا نیست که مازاد محصولات لبنی که در بازار تقاضایی برای آن وجود ندارد، صادر میشود. در حال حاضر بخش عمده صادرات به شیر خشک صنعتی، کره و خامه اختصاص دارد.
بر اساس اعلام این مقام صنفی، بستنی و محصولات لبنی سهم کمتری در بازارهای صادراتی دارند.
مزیت قیمتی صادرات لبنیات از بین رفت
بنیطبا توضیح داد: در حال حاضر رفع عوارض صادرات محصولات لبنی که قرار بود همزمان با اجرای طرح مردمیسازی یارانهها انجام شود، محقق نشده است. نکته حائز اهمیت این است که بعد از واقعی شدن نرخها، صادرات لبنیات مزیت قیمتی خود را از دست دادند.
وی اضافه کرد: در گذشته قیمت شیر خام در کشور شش 6400 تومان بود و قیمت جهانی آن به نرخ ایران بین 12 تا 13 هزار تومان؛ حال که قیمت شیر خام داخلی به قیمت جهانی نزدیک شد مزیت قیمتی کمتری وجود دارد.
او در پایان سخنان خود اعلام کرد: سال گذشته محصولات لبنی به بیش از 50 کشور دنیا صادر شد. بیشترین حجم صادرات به کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان و اوراسیا بود.
بیشتر بخوانید:
217 46
کد خبر 1661456