صالحی: آیتالله محققداماد یکی از نمادهای قم جدید بود
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توجه به قرآن به عنوان یک منبع استنباط و حکم شناسی رویکردی است که آیت الله محقق داماد دنبال می کرد و این رویکرد در مکتب قم خود را نشان می دهد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سیدعباس صالحی پیش از ظهر امروز در آیین بزرگداشت آیت الله سید محمد محقق داماد (ره) (همایش آموزگار فقاهت) که در سالن جلسات پژوهشکده علامه طباطبایی (ره) برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: بی تردید در این دوره 100 ساله یکی از نمادهای حوزه قم جدید، آیت الله محقق داماد است.
وی گفت: قم در 14 قرن گذشته مرکزی برای نشر معارف اهل بیت (ع) بوده است اما دو مقطع تاریخی قم به عنوان دوره های طلایی این شهر تلقی می شود.
صالحی افزود: دوره نخست سال های نخست سال هجری است که بزرگانی مانند علی بن بابویه، زکریا بن آدم و غیره به این شهر آمدند، مقطع دوم 100 سال اخیر است که با ورود آیت الله شیخ عبدالکریم حائری به این شهر اتفاق افتاد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بی تردید در این دوره 100 ساله یکی از نمادهای حوزه قم جدید، آیت الله محقق داماد هستند و اگر ما بخواهیم چند شخصیت تراز را برای این دوره طلایی معرفی کنیم، حتما یکی از این چند شخصیت آیت الله محقق داماد است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: قم جدید با شیخ عبدالکریم حائری شناخته می شود و نگاه و نفس ایشان بذری را کاشت که امروز شاهد رویش های پیوسته آن هستیم.
صالحی گفت: مرحوم آیت الله محقق داماد از جهات مختلف امتداد دهنده شیخ عبدالکریم بوده و این امتداد مرحوم شیخ عبدالکریم در مرحوم داماد خود را می نمایاند.
وی افزود: اینکه ما 10 مرجع صاحب رساله خبره را در زمره شاگردان آیت الله محقق داماد می بینیم و اینکه مجتهدانی مانند شهید مطهری، امام موسی صدر، شهید بهشتی و صدها فاضل برجسته حوزه قم از شاگردان ایشان بوده اند، نشان دهنده اهمیت جایگاه علمی ایشان است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روش علمی و فقهی را دیگر ویژگی برجسته آیت الله محقق داماد دانست و تصریح کرد: مسلک و مکتب سامرایی مکتب گفت وگو بود و تفکر در امتداد با فرهنگ گفت وگو است، در مکتب سامرایی گفت وگوی مجتهد با خود دامنه دار بوده و ان قلت هایش طولانی است.
وی ادامه داد: طبق مسلک سامرایی هر مقدار به گفت وگو دامن بزنیم، میوه ای که بر می آید شیرین تر و موثرتر است و شیوه آیت الله شیخ عبدالکریم حائری نشان می دهد که این روش بسیار فراگیر است.
صالحی گفت: توجه به قرائن موجود در روایات از ویژگی های دیگر آیت الله محقق داماد بوده و اینکه در فهم روایت شیوه قدما باید مبنا قرار بگیرد، در قم مطرح است.
وی افزود: توجه به قرآن به عنوان یک منبع استنباط و حکم شناسی رویکردی است که آیت الله محقق داماد دنبال می کرد و این رویکرد در مکتب قم خود را نشان می دهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: توجه آیت الله محقق داماد به حوزه عرف در حوزه فهم مصادیق بسیار برجسته بوده است.
وی گفت: مرحوم آیت الله محقق داماد این نکات را در ادامه مکتب فکری شیخ عبدالکریم حائری دنبال کرده و همراهی و مصاحبت ایشان در نهضت امام خمینی (ره) بسیار برجسته بود.
صالحی ادامه داد: مرحوم محقق داماد از سال 41 تا سال 47 همراهی خود را با نهضت امام راحل ادامه دادند و کینه رژیم شاه نسبت به ایشان برخاسته از این همراهی بود.
وی ارتباطات اجتماعی آیت الله محقق داماد را از نکات برجسته شخصیت ایشان دانست و افزود: از نظر ایشان کسانی که به منبر می روند باید اجتهاد داشته باشند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: طبق روایات معتبر در فضای قم گذشته 20 هزار محدث وجود داشت و قم جدید نیز باید رنگ و بویی از این تاریخ برجسته داشته باشد.
صالحی گفت: اینکه 100 سال از تاسیس حوزه قم می گذرد، دستاوردهای بسیاری را به همراه داشته است، اما در راستای پوشش خلاءهای موجود باید ادامه مسیر طی شود.
241241
کد خبر 1337900