پنج‌شنبه 8 آذر 1403

صدای خبرنگاران را بشنوید تا خاموش نشوند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
صدای خبرنگاران را بشنوید تا خاموش نشوند

معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز گذشته برای شرکت در آیین اختتامیه جشنواره ابوذر در همدان حضور یافت. معاون مطبوعاتی همچنین نشستی با اهالی رسانه استان داشت و در این نشست نمایندگان بخش‌های مختلف رسانه و مطبوعات همدان به طرح مشکلات و موضوعات آن حوزه پرداختند.

در ابتدای جلسه نماینده هیئت مدیره خانه مطبوعات استان همدان با بیان اینکه اهالی رسانه همدان نسبت به استان‌های همجوار یارانه حمایتی کمتری دریافت می‌کنند، گفت: تا به امروز خانه‌های مطبوعات هیچ ردیف اعتباری ندارند.

غلامرضا فریدونی با اشاره به اینکه عملگرایی شاخصه دولت فعلی است، ادامه داد: مالیات برای خانه مطبوعات یک دردسر است و به عنوان مثال پرونده مالیات سال 97 خانه مطبوعات همدان تا به امروز باز است.

وی همچنین بیان کرد: در قوانین صندوق هنر باید تسهیل صورت بگیرد تا خبرنگاران بتوانند از امکانات صندوق استفاده کنند، از طرف دیگر یارانه دولتی بیمه کارگاه‌های جدید قطع شده است و باید چاره‌ای برای آن بیندیشند.

به گفته فریدونی اساسنامه خانه مطبوعات به بازنگری نیاز دارد، چراکه سالیانه مجبور به برگزاری انتخابات برای تعیین بازرس هستیم، هفته نامه‌ها و دو هفته نامه‌ها دیگر توان انتشار ندارند و باید ساختاری را تعریف کنند که مشکلات به شکل بنیادی حل شود.

در ادامه مراد طاهرنیا، نماینده شهرستان‌های استان همدان به ارائه مطالبی پرداخت و گفت: شهرستان ملایر قبل از انقلاب 7 نشریه داشته اما پس از انقلاب تنها 2 نشریه فعال دارد و باید فکری به حال نشریات محلی شود.

وی با بیان اینکه خبرنگاران عضو صندوق هنر هستند اما به عنوان خبرنگار محسوب نمی‌شوند که شامل بیمه 20 سال بازنشستگی باشند، افزود: مشکل اصلی نشریات شهرستانی کاغذ و زینک است که روز به روز گران‌تر می‌شود.

طاهرنیا با اشاره به اینکه مشکل اشتراک با ادارات یکی دیگر از معضلات نشریات شهرستانی است، تصریح کرد: همچنین ادارات آگهی‌های تبریک و تسلیت قبول نمی‌کنند.

وی مطرح کرد: تمام تجهیزاتی که داریم فرسوده شده و توان خرید تجهیزات جدید را نداریم و اگر قرار است سهمیه‌ای به نشریات داده شود باید به صورت عادلانه باشد.

اشرفی طاهرپور دیگر نماینده رسانه استان بود که به نمایندگی از خبرگزاری‌ها به ارائه مطالبی پرداخت. به گفته وی عدم همکاری مدیران عامل خبرگزاری‌ها در مرکز برای صدور نامه و تایید عضویت خبرنگاران برای سامانه جامع رسانه‌های کشور و صندوق اعتباری هنر یکی از مشکلات خبرگزاری‌های استان است.

وی اضافه کرد: چاره اندیشی در خصوص پایین بودن تعرفه خبر، مصاحبه و گزارش که باعث پایین بودن حق الزحمه خبرنگاران می‌شود، ارائه تسهیلات به خبرنگاران برای خرید وسایل کار مورد نیاز، چاره اندیشی در خصوص عدم دریافت اینترنت وزیر برای تعدادی از خبرنگاران استان، حمایت از ثبات شغلی خبرنگاران با سابقه، اعطای وام با سود کم به خبرنگاران برای خرید مسکن، چاره اندیشی در خصوص حل مشکلات بیمه خبرنگاران باید در راس کارها قرار بگیرد.

طاهرپور افزود: مساعدت برای برگزاری دوره‌های آموزشی در راستای بالا بردن سطح سواد رسانه‌ای خبرنگاران استان و ارائه تسهیلات رفاهی برای برگزاری تورهای سیاحتی به خبرنگاران نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.

در ادامه ناصر قوامی به نمایندگی از بسیج رسانه استان به مواردی اشاره کرد. به عقیده وی بیمه و نوع بیمه اهالی رسانه یک مشکل جدی است، همچنین تاکید بر گسترش نگاه عادلانه به رسانه‌ها مهمترین خواسته این قشر است.

سید حامد تروهید نماینده بعدی رسانه استان بود که به نمایندگی از روزنامه‌های محلی مطالبی را مطرح کرد. به گفته وی قیمت، احتکار و قحطی کاغذ باعث آزار و تهدید روزنامه‌هایی محلی شده است.

تروهید با تاکید بر اینکه فضای مجازی نیازمند تدبیر است و دولت سیزدهم باید با قوت فضای مجازی را سامان‌دهی کند، گفت: در تمام دنیا از رسانه‌های مکتوب حمایت می‌شود بنابراین از دولت سیزدهم هم انتظار می‌رود که با وجود موانع از رسانه‌های مکتوب حمایت کند.

مجید ملکیان نماینده هفته نامه‌ها و ماهنامه‌های استان بود که در ادامه مواردی را مطرح کرد. به گفته وی برای حل مشکلات مطبوعات و نشریات، جلوگیری از اعطای مجوزهای جدید و اجرای درست نظام رتبه‌بندی باید مد نظر قرار گیرد.

ملکیان با اشاره به اینکه بسیاری از مطبوعات کشور ماهیت خارجی ندارند، تصریح کرد: نیاز است اجرای درست نظام رتبه بندی اجرا شود و نگاه به رسانه‌ها و مطبوعات باید از فرهنگی به صنعتی تغییر کند.

وی در ادامه به مشکلات حوزه کاغذ و چاپ اشاره کرد و افزود: امیدواریم مشکل مافیای کاغذ در کشور حل شود چرا که رسانه‌های کاغذی با معضل جدی کاغذ روبرو هستند.

به عقیده ملکیان برگزاری دوره‌های جدید آموزشی در حوزه روزنامه نگاری نوین، دوره‌های آموزشی تخصصی و پیشرفته روزنامه نگاری و بازرگانی در حوزه رسانه و فضای مجازی لازمه این حرفه است.

وی بیمه فعالان حوزه خبر، صندوق هنر و مسکن خبرنگاران را از دیگر مشکلات این قشر دانست و گفت: اعطای آگهی‌های دولتی به هفته نامه‌ها به ساز و کاری نیاز دارد که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد تدوین و ابلاغ شود.

ملکیان ادامه داد: همچنین بعضی از ادارات از قانون م. الف تبعیت نمی‌کنند و نیاز است بررسی در این مورد انجام شود.

در ادامه نشست اهالی رسانه همدان با معاون مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شکیبا کولیوند به نمایندگی از خبرنگاران استان مطالبی را عنوان کرد. به گفته وی، خبرنگاران زبان پردرد و پر دغدغه‌ای هستند که با نداشتن بیمه، نداشتن امنیت شغلی، نداشتن حقوق و درآمد مناسب، نداشتن جایگاه و منزلت شغلی شایسته، دستانی خالی از امکانات رفاهی و مسکن به دنبال مشکلات مردم هستند.

کولیوند بیان کرد: طرح اقدام ملی مسکن در همدان را پیگیری می‌کنند، در حالی که نام مسکن خبرنگاران تنها روی برگه آمده و خبری از تحقق این وعده نیست.

وی ادامه داد: خبرنگاران نداشتن بیمه کارگران و قراردادهای سفید امضا را قلم می‌زنند در حالی که خودشان سال‌هاست حق‌التحریری، هر خبر ده هزار تومان و پنج هزار تومان و به راستی کج‌دار و مریز پیش می‌روند.

کولیوند افزود: این قشر صبور برای نداشتن امنیت شغلی برخی صنوف دل می‌سوزانند، در حالی که خودشان نه تنها امنیت شغلی ندارند بلکه هزینه‌ها و درآمدهایشان همخوانی ندارد.

نماینده خبرنگاران استان همدان مطرح کرد: در حالی خبرنگاران برای یک خبر پوششی ساعت هفت و نیم صبح پله‌های استانداری همدان را بالا و پایین می روند یا سوار مینی بوس‌های فرسوده ادارات شده و راهی شهرستان‌ها می شوند که مبالغ دریافتی آن خبر با هزینه‌های ایاب و ذهابشان همخوانی ندارد.

وی در ادامه خطاب به معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: من امروز یک پدر خبرنگار هستم؛ یک زن سرپرست خانوار که خبرنگار است، هستم. یک مادر که خبرنگار است و یک پسر خبرنگار که به سبب همین مشکلات مطرح شده، نمی تواند ازدواج کند. می‌دانیم که این مشکلات و دغدغه‌ها را می‌دانید؛ می‌دانیم که این‌ها مختص این استان و این شهر نیست اما بیایید و آستین‌های همت را بالا زده و در مسیر غربالگری خبرنگاران، تجدید نظر در نحوه ورود افراد به جامعه خبری، تعیین باید و نبایدهایی برای ورود به این عرصه، قدمی بردارید.

کولیوند با بیان اینکه نگذارید بازاریاب‌ها جای خبرنگاران را بگیرند، افزود: خبرنگارانی که شب تا صبح صدای کیبورد لپ تابشان و چرخش قلم‌هایشان به گوش می رسید؛ این روزها رمقی ندارند! اگر نحوه ورود افراد به جامعه خبری و سوار شدن بر قطار خبرنگاری اصلاح شود، دیگر شاهد نخواهیم بود افرادی که سال‌ها در این عرصه قلم زده، قدم برداشته و پیش رفته‌اند؛ به واسطه نداشتن بیمه جایگاهی هم در خانه مطبوعات و صندوق هنرمندان نداشته باشند.

وی ادامه داد: همچنین شاهد نخواهیم بود که واسطه‌های فامیلی و دوستی، عاملی شود تا عده‌ای در همین لیست‌ها جا خوش کرده و خبرنگار واقعی، تنها در بیرون گود نظاره‌گر باشد.

کولیوند مطرح کرد: خبرنگاران در اوج کرونا در دل بازار و بیمارستان‌ها بودند، آگاهی بخشی و آگاهی سازی را در پیش گرفتند، مطالبه کردند، بررسی کردند و نترسیدند اما حال، بسیاری از آن ها اسیر دغدغه‌هایی از جنس مسکن، بیمه و امنیت شغلی‌اند. بیایید صدای خبرنگاران را بشنوید و آستین‌های همت را بالا بزنید و نگذارید این قشر خاموش شوند.

وی اضافه کرد: خاموشی این قشر یعنی بی نظمی، بی قانونی، پیش روی جامعه به سمت بی مسئولیتی، این روزها در همدان قریب به پانصد فعال رسانه‌ای وجود دارد اما با این حال با مدیرانی گاه ساکت، بدون حس پاسخگویی و مسئولیت پذیری روبرو هستیم.

کولیوند ادامه داد: آقای معاون نگذارید خبرنگاران به سبب مشکلاتی که مطرح شد، مطرح شده و مطرح خواهد شد؛ دچار دلسردی و ناامیدی شوند. در مسیر خودسانسوری قدم بردارند و از عرصه خبری بیرون روند؛ چراکه نتیجه این روند، یعنی پایان نظم، مسئولیت پذیری، آگاهی بخشی، مطالبه‌گری، پیشرفت و شفافیت...

ایمان حامی‌خواه دیگر نماینده رسانه استان همدان بود که به نمایندگی از عکاسان خبری به ارائه مشکلات این قشر پرداخت. به گفته وی درصد بسیار کمی از عکاسان کشور قرادادی هستند و به عکاسان حق‌الزحمه نیز ظلم شده است.

حامی‌خواه تصریح کرد: از حقوق بسیار کم عکاسان خبری بر خلاف قانون مالیات کم می‌شود، هیچ خبرگزاری و روزنامه‌ای در کشور تعرفه انجمن صنفی عکاسان را اجرا نمی‌کند و انتظار داریم اداره ارشاد قانونی بگذارد که خبرگزاری‌ها ملزم به این کار شوند.

وی با بیان اینکه همچنین انتظار می‌رود خبرگزاری‌ها ملزم به بیمه و حقوق حداقلی وزارت کار برای عکاسان باشند، افزود: تجهیزات عکاسی بسیار پر هزینه است و خبرگزاری‌ها در این راستا عکاسان را حمایت نمی‌کنند.

حامی‌خواه با اشاره به اینکه صندوق هنر وام 8 میلیونی برای عکاسان در نظر گرفته که با توجه به هزینه بالای تجهیزات عکاسی تمسخرآمیز است، ادامه داد: بیمه عکاسان مشکل بعدی این قشر است، از طرف دیگر عکاسان در صندوق هنر به عنوان نویسنده ثبت می‌شوند و سختی کار به آنها تعلق نمی‌گیرد.

به گفته وی رسانه‌ها از صدور کارت برای عکاسان با چند سال سابقه طفره می‌روند و قرارداد قانونی با آنها ندارند که به نظر می‌رسد این مسئله به خاطر ترس از قوانین اداره کار باشد.

نماینده بعدی رسانه همدان که به نمایندگی از پایگاه‌های خبری استان مواردی را مطرح کرد علی روزبهانی بود. وی با اشاره به اینکه در کنار خبرگزاری‌ها نقش پایگاه‌های خبری در استان به خصوص در شهرستان‌ها بر کسی پوشیده نیست و باید در حفظ آنها بکوشیم، گفت: در رابطه با هزینه مکان پایگاه‌های خبری هیچ ارگانی کمک نمی‌کند و پیشنهاد می‌کنیم مجتمعی با همکاری استانداری و اداره فرهنگ و ارشاد برای این امر در نظر گرفته شود.

روزبهانی به ضرورت حمایت از رسانه در مقابل سازمان‌های دولتی و خصوصی اشاره کرد و افزود: بحث استمرار یارانه اقدام خوبی است و به ویژه در همدان که استانی صنعتی نیست می‌تواند موثر باشد.

وی بیمه را مشکل بعدی این قشر عنوان کرد و ادامه داد: پایگاه‌های خبری با مشکلات جدی بیمه روبرو هستند و اداره کردن پایگاه با یارانه نیز کار دشواری است.

روزبهانی در ادامه به تکثر پایگاه‌های خبری اشاره کرد و گفت: لازم است در این مورد راستی آزمایی شده و حوزه اثر برای خدمات حمایتی انجام شود، همچنین آموزش‌های تخصصی برای تربیت خبرنگار تخصصی باید مورد توجه قرار گیرد.

احسان مطهری آخرین نماینده استان بود که مشکلات روزنامه‌های سراسری استان را به گوش به معاون وزیر فرهنگ و ارشاد رساند. وی مشکل محدودیت عضویت خبرنگاران روزنامه‌های سراسری در خانه مطبوعات استان را یکی از معضلات فعالان این حوزه دانست و گفت: این خبرنگاران باید به عنوان عضو رسانه‌های محلی به خانه مطبوعات معرفی شوند که مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

مطهری ادامه داد: در فضای رسانه‌ها فضای رقابتی صحیح و عادلانه وجود ندارد، در همدان روزنامه‌هایی وجود دارد که تنها با 5 نسخه یا کمتر توزیع می‌شوند اما سرپرستی به آنها اعطا شده است، از طرف دیگر شخصی سرپرستی 5 روزنامه را گرفته و باید نظامی تعیین شود که سرپرستی بر اساس شرایطی به افراد اعطا شود.

وی در ادامه به مشکلات بیمه خبرنگاران اشاره کرد و گفت: سرپرستان روزنامه‌های سراسری نمی‌توانند خبرنگاران خود را به صندوق هنرمندان و صندوق هنر معرفی کنند، علاوه بر این خبرنگاران به بیمه خبرنگاری با سختی کار نیاز دارند و در بخش آگهی سراسری نیز بی عدالتی وجود دارد.

در پایان لازم است اشاره شود طی یک ماه گذشته این دومین نشستی بود که اهالی رسانه همدان با متولیان مطبوعات و رسانه در کشور داشتند. در جلسه قبل که حدود یک ماه پیش برگزار شد همین مشکلات با زبان و بیانی دیگر به گوش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز رسید. اگر چه درد و دل‌های اصحاب رسانه که حالا دیگر به زخم تبدیل شده سال‌هاست گفته و شنیده می‌شود اما باز هم کورسوی امید در میان این قشر زحمتکش و فرهیخته وجود دارد و همواره امیدوارند نتیجه این جلسات "گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من" نباشد.

انتهای پیام