صدور حکم مقصران حادثه جرثقیل در مسجدالحرام برای جبران ولخرجیهای بن سلمان!
خبرگزاری فارس گروه حج و زیارت مریم سادات آجودانی: پس از گذشت بیش از هفت سال از حادثه جرثقیل در مسجدالحرام، سعودیها برای مقصران آن رأی صادر کردهاند؛ به طوری که روزنامه عکاظ عربستان نوشته است: «دادگاه شرکت بن لادن را به دلیل سهلانگاری و نقض قوانین ایمنی به پرداخت 20 میلیون ریال سعودی (5.3 میلیون دلار) جریمه نقدی محکوم کرده، اما آن را به پرداخت دیه محکوم نکرده است. بر اساس این حکم، 3 متهم این پرونده پس از احراز قصور وعدم رعایت نکات ایمنی، به 6 ماه حبس تعزیری وپرداخت 30 هزار ریال جزای نقدی و 4 نفر دیگر به 3 ماه حبس تعزیری و پرداخت 15 هزار ریال جزای نقدی محکوم شدند».
صدور حکم مقصران حادثه جرثقیل در مسجدالحرام برای جبران هزینه ولخرجیهای بن سلمان
جریمه افراد مقصر در این فاجعه که بیش از 100 زائر به دلیل سهلانگاری سعودیها به شهادت رسیدند، عددی معادل 300 میلیون تومان و 150 میلیون تومان است که برای سعودیها رقمی ناچیز به شمار میرود. البته شرکت بن لادن که یکی از بزرگترین شرکتهای ساخت و ساز عربستان است، باید 20 میلیون ریال سعودی بپردازد که این مبلغ در اختیار دولت عربستان قرار میگیرد و قرار نیست مبلغی از آن به عنوان دیه و غرامت به خانوادههای شهدای مسجدالحرام پرداخت شود.
این مبالغ با توجه به اقدامات اخیر بن سلمان، ولیعهد عربستان و ولخرجیهای اخیرش از تلاش برای اجرای چشمانداز 2030 و ایجاد جاذبههای مصنوعی در عربستان و همچنین جذب فوتبالیستهای مطرح دنیا با حقوقهای نجومی، میتواند بخشی از هزینهها را جبران کند. چرا که در سالهای اخیر دولت عربستان سعی داشته با بهانههای مختلف به اموال ثروتمندان این کشور دستدرازی کند. بر همین اساس هم برخی از منابع آگاه به جریان انداختن دوباره پرونده سقوط جرثقیل در مسجدالحرام پس از بیش از هفت سال و صدور حکم و جریمه برای شرکت بن لادن را به همین منظور میدانند.
تغییر موضع عربستان در حادثه جرثقیل همزمان با حج 1394
صدور حکم برای مقصران حادثه جرثقیل در حالی است که در روزهای نخست حادثه، عربستان مدعی شد که این اتفاق قضا و قدر الهی بوده و وزش باد عامل وقوع آن است و سعودیها تقصیری در این رابطه ندارند. اما پس از پیگیری کشورها، عربستان مجبور به بررسی موضوع شد و هر بار که مسؤولان کشورهای مختلف همچون مسؤولان حج و زیارت کشورمان خواستار روشن شدن وضعیت بودند، با یک جواب مواجه میشدند و سعودیها میگفتند که این اتفاق در حال بررسی است.
البته دیوان پادشاهی سعودی در بیانیهای اعلام کرد که با دستور ملک سلمان بن عبدالعزیز، به خانوادههای قربانیان حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام و نیز کسانی که در این حادثه آسیب جبرانناپذیر دیدهاند، مبلغ یک میلیون ریال سعودی معادل 266 هزار دلار، غرامت پرداخت میشود. پادشاه عربستان سعودی همچنین دستور داده که به سایر آسیبدیدگان مبلغ 500 هزار ریال سعودی پرداخت شود.
قطع روابط سیاسی با عربستان و بروز مشکلات در پیگیری پرونده شهدای مسجدالحرام
بر همین اساس، بسیاری از خانوادهها و مجروحان این حادثه تصور میکردند بزودی مبلغی به عنوان غرامت دریافت میکنند. اما در سال 1394 پس از حادثه جرثقیل در مسجدالحرام، فاجعه منا نیز رخ داد و هزاران مسلمان به شهادت رسیدند و با این اتفاق روابط ایران وعربستان به تیرگی رفت و در نهایت با اقدامات ضدشیعی سعودیها و اجرای حکم اعدام شیخ نمر، رهبر شیعیان عربستان، روابط سیاسی ایران و عربستان قطع و پیگیری برای دریافت دیه هم با مشکلاتی همراه شد.
تبرعه مقصران حادثه جرثقیل از سوی سعودیها و پیگیری ایران برای دریافت غرامت خانواده شهدا
با این وجود، مذاکرات و تلاشهای ایران برای پیگیری وضعیت شهدای مسجدالحرام منجر شد که عربستان ضمن قبول تقصیر در حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام، مکلف به پرداخت غرامت به خانوادهها شود. پس از آن عربستان مدعی شد که دادگاهِ مقصران حادثه مسجدالحرام برگزار و آنها تبرعه شدند که سازمان حج و زیارت در بیانیهای اعلام کرد: «این تصمیم هیچ تاثیری بر پرداخت غرامت به خانوادههای معظم شهدا و جانبازان حادثه مذکور نخواهد داشت».
صدور چکهای بیمحل عربستان برای خانواده شهدای مسجدالحرام
با پیگیری مسؤولان کشورمان در سال 1398 عربستان چکهایی را در اختیار نماینده جمهوری اسلامی ایران در نیویورک قرار داد تا آن را به دست خانواده شهدای مسجدالحرام برسانند. نکته جالبِ این چک ها، بازه زمانی برای وصول آن و همچنین پرداخت دیه به دلار آمریکایی بود. در حالی که پیشبینی میشد که سعودیها دیه را به ریال سعودی پرداخت کنند.
چک سعودیها برای شهدای مسجدالحرام
این چکهایِ بیمحل با توجه به نبود روابط سیاسی با عربستان و حتی آمریکا، برای خانواده شهدا بیمعنا بود و برخی از خانواده شهدای مسجدالحرام نیز که به کشورهایی همچون امارات، قطر، عراق و ترکیه مراجعه کردند تا بتوانند مبلغ این چک ها را دریافت کنند، اما سفر به سایر کشورها هم بینتیجه ماند و هیچ کدام از چکهای خانواده شهدای مسجدالحرام وصول نشد و در اصل عربستان چک با مبلغ قابل توجهی داده بود که امکان دریافت آن برای ایرانیان وجود نداشت. از طرفی هم وقتی چکهای غرامت برای خانواده شهدای مسجدالحرام به دست آنها رسیده بود، چهار ماه از زمان وصول آن گذشته و فقط آنها 2 ماه فرصت داشتند تا بتوانند آن را دریافت کنند.
سقوط جرثقیل در مسجدالحرام
خانواده شهدای مسجدالحرام غرامتی از سوی عربستان دریافت نکردند
با همه تلاشها وفراز ونشیبهایی که طی شد، در نهایت این چکها به عنوان یک برگه بیارزش برای خانواده شهدای مسجدالحرام بود و عربستان هم پس از مذاکرات درباره وصول آن، مدعی شد که ما چکها را صادر کرده و در اختیار شما قرار دادیم و نحوه وصول آن به ما ربطی ندارد!
سازمان حج و زیارت در بیانیهای هم اعلام کرد: «با همکاری وزارت امور خارجه و از طریق دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در تاریخ 18 آذر ماه سال 98 موفق به دریافت چک های بانکی غرامت از طرف مقابل گردید. ولی به دلیل قطع ارتباط بانکی و سیاسی با کشور عربستان سعودی و وجود تحریم های غیر قانونی علیه نظام بانکی کشور، خانواده های شهدا و جانبازان حادثه سقوط جرثقیل هنوز پس از گذشت یک سال از دریافت چک موفق به وصول وجوه مربوطه نشدهاند».
سنگاندازی سفارت سوئیس در ریاض برای وصول دیه شهدای مسجدالحرام
پس از ان هم علیرضا رشیدیان، رئیس وقت سازمان حج و زیارت با اشاره به سنگاندازی سفارت سوئیس در ریاض برای وصول دیه شهدای مسجدالحرام، گفت: «پس از تحویل چکها به خانوادهها مقرر شد در ابتدا از طریق وزارت خارجه و بانک مرکزی اقدام به وصول آن کنیم. با توجه به عدم موفقیت در این رابطه، در مرحله بعد به دلیل نداشتن سفارت عربستان در کشور، از طریق سوئیس به عنوان حافظ منافع عربستان پیگیر شدیم. علی رغم اینکه تأییده وکالت را از سفارت سوئیس در تهران گرفته بودیم، وقتی وکالت را در عربستان پیگیری کردیم، دولت عربستان گفت باید سفارت سوئیس در ریاض این وکالت و چکها را تأیید کند که با کمال تعجب سفارت سوئیس در ریاض آنها را تایید نکرد و گفت باید این چکها توسط وزارت خارجه سوئیس تأیید شود و عملا تلاش دوستان در عربستان بینتیجه ماند».
بر همین اساس، همچنان هیچ غرامتی به خانواده شهدای مسجدالحرام از سوی عربستان تخصیص پیدا نکرده و با توجه به پرداخت نشدن مبلغ چکها، عربستان هم نمیتواند مدعی پرداخت غرامت خانواده شهدای مسجدالحرام باشد و تا زمان پرداخت غرامت پرونده باز خواهد بود.
به گزارش فارس، در حج تمتع سال 1394 همزمان با 20 شهریورماه (11 سپتامبر 2015) جرثقیل اطراف خانه خدا سقوط کرد و این اتفاق موجب شهادت 107 نفر و جراحت 238 زائر خانه خدا شد که 14 نفر از شهدای این فاجعه ایرانی بودند. اکنون با گذشت بیش از هفت سال از این فاجعه، سعودیها به خانواده شهدای ایرانی حادثه جرثیقل مبلغی به عنوان غرامت و دیه پرداخت نکرده است. این امر در حالی است که برخی از کشورها همچون مصر در سالهای گذشته چکهایی به عنوان غرامت دریافت و مبلغ آن را وصول کردهاند.
پایان پیام /