چهارشنبه 7 آذر 1403

صرفه‌جویی کلید رفع مشکلات کم‌آبی و خاموشی برق در اصفهان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
صرفه‌جویی کلید رفع مشکلات کم‌آبی و خاموشی برق در اصفهان

اصفهان - ایرنا - صرفه‌جویی در مصرف انرژی علاوه بر حفظ منابع برای آیندگان و کاهش هزینه‌ها به پیشگیری از مشکلات نظیری از جمله کم‌آبی و خاموشی برق در فصل تابستان منجر می‌شود که رعایت این مهم در استان اصفهان بیش از پیش ضروری است.

لزوم صرفه‌جویی در مصرف انرژی به دلیل افزایش مصرف و رشد فزاینده آن در کنار منابع محدود اجتناب‌ناپذیر است زیرا ادامه روند فعلی مصرف، این موضوع را به بحران بزرگی تبدیل می‌کند که قطع مکرر آب و برق را به دنبال خواهد داشت.

از سویی استفاده منطقی از منابع انرژی با بکارگیری راهکارهای بهینه مصرف،‌همواره بهترین رویکرد در این مسیر بوده است که با این شیوه استفاده از انرژی نه تنها شاهد کاهش هزینه‌های مصرف انرژی خواهیم بود بلکه آثار مفیدی همچون کاهش آلودگی زیست محیطی، تداوم طول عمر منابع مالی و در نهایت توسعه اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت.

براساس آمار موجود در زمان حاضر مصرف برق در ایران چهار برابر میانگین جهانی است و سرانه مصرف روزانه آب در ایران بیش از 300 لیتر و در جهان 150 لیتر است یعنی 2 برابر میانگین جهانی است، بررسی آمار یاد شده نشان می‌دهد که ایرانیان بطور کل در مصرف مایحتاج خود بیش از استاندارد مصرف می‌کنند و فرهنگ مصرف بهینه در حقیقت در کشورمان رنگ و بویی ندارد.

بر اساس گزارش‌های موجود در بخش شاخص‌ها، تعداد مشترکان فعال آب در استان اصفهان (به جز شهرستان کاشان) یک میلیون و 125 هزار و 899 مشترک و تعداد انشعاب خانگی استان (به جز شهرستان کاشان) نیز یک میلیون و 14 هزار و 811 عدد است که این رقم رو به رشد است.

میزان کل مصرف آب شهری در استان اصفهان (به جز شهرستان کاشان) 71 میلیون و 871 هزار متر مکعب بوده و مشترکان خانگی بیشترین سهم را با 76 درصد از مصرف کنندگان آب شهری در اختیار دارند.

بنابراین استان اصفهان واقع در منطقه مرکزی ایران همچون برخی از استان‌های کشور با بحران آب مواجه است که به تاکید کارشناسان برای رفع این مشکل دنباله دار باید با همراهی و همدلی، مدیریت بهینه و تنظیم الگوی مصرف و فرهنگ سازی، تدابیر اصولی اندیشید.

از سویی موضوع اسراف و زیاده‌روی و در مقابل آن صرفه‌جویی بسیار گسترده و مبسوط در کتب دینی و اخلاقی اسلامی مورد بحث قرار گرفته و به دلیل همین تاکیدات فراوان لزوم صرفه‌جویی و به قولی اندازه‌گیری مقتصدانه در مصرف به عنوان یک ارزش دینی و انسانی پذیرفته شده است.

اگرچه تنها هنگامی که به خشکسالی و محدودیت قطعی بر می‌خوریم، مساله صرفه‌جویی جلوه پیدا می‌کند، اما اگر می‌خواهیم در عرصه‌های گوناگون به موفقیت دست بیابیم، باید. فرهنگ اسلامی مصرف صحیح را در جامعه ترویج کنیم.

به هرحال به نظر می‌رسد این اراده مردمی در زمینه صرفه‌جویی باید با فرهنگ‌سازی و تلاش همه‌جانیه، استمرار یابد تا در آینده‌ای نزدیک مشکلات ناشی از محدودیت منابع کمترین تاثیر منفی را در جامعه ما داشته باشد.

شهروندان با مدیریت مصرف برق مانع از بروز خاموشی‌ها شوند

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اصفهان با اشاره به افزایش دما و بالا رفتن میران مصرف انرژی در استان از شهروندان درخواست کرد که با مدیریت مصرف برق از بروز خاموشی‌ها جلوگیری کنند.

حمید علاقمندان در گفت و گو با ایرنا افزود: اکنون میزان برق مصرفی مشترکان خانگی به هزار و 800 مگاوات رسیده که 13 درصد بیشتر از سال گذشته است.

وی با اشاره به اینکه میانگین مصرف مجاز سالانه پنج درصد است، گفت: اگر میزان مصرف برق در استان به این روال ادامه یابد خاموشی‌های مکرر صورت می‌گیرد. مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اصفهان افزود: از سویی اگر مصرف برق مشترکان خانگی پر مصرف بیش از 300 کیلو وات در ماه شود، میزان بهای قبض، افزون بر 2.5 برابر می‌شود. وی با بیان افزایش هفت تا 16 درصدی قیمت برق در سال جاری گفت: آمارها نشان می‌دهد دستکم بالغ بر 80 درصد از مشترکان خانگی، براساس الگوهای تعیین شده برق مصرف می‌کنند.

علاقمندان به مشترکان توصیه کرد که با رعایت دستورالعمل‌های مشخص و آسان به گونه‌ای که آسایش آنها نیز به مخاطره نیفتد، می‌توانند با کاهش و مدیریت مصرف برق به ویژه در ساعت‌های اوج بار (12 الی 16) به میزان 10 درصد، ضمن کاهش هزینه برق مصرفی، صنعت برق را نیز در ارائه هر چه بیشتر خدمات و تأمین برق پایدار یاری کنند.

وی افزود: مشترکان خانگی می‌توانند در ساعات اوج بار (پیک مصرف) تا حد امکان از کولرهای آبی در دور کند استفاده و در صورت استفاده از کولرهای گازی، ترموستات را بین 23 تا 25 درجه سانتیگراد تنظیم کنند.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اصفهان، خاموش کردن لامپ اضافی و استفاده از روشنایی طبیعی در روز، استفاده از سایه‌بان برای کولرهای آبی و کندانسور برای کولرهای گازی، سرویس به موقع کولر آبی و تمیز کردن فیلتر اپراتور (یونیت داخلی) کولر گازی، بسته بودن درب و پنجره اتاق‌ها در هنگام استفاده از سیستم‌های سرمایشی به منظور جلوگیری از اتلاف سرمایش را از دیگر راهکارهای کاهش مصرف برق در فصل تابستان برشمرد.

شرکت توزیع برق استان با 23 شهرستان اصفهان به جز مرکز استان یک میلیون و 500 هزار مشترک دارد که با فروش سالانه 10.2 میلیارد کیلووات ساعت بزرگترین شرکت توزیع برق منطقه مرکز کشور محسوب می‌شود

به گفته کارشناسان صنعت آب، براساس جدیدترین گزارش، متوسط سرانه مصرف آب در کشور به 155 لیتر رسیده که این میزان نسبت به کشورهای پرآب اروپایی لبرای کشوری خشک و نیمه خشک مثل ایران سرانه بالایی است و می توان با بهینه کردن مصارف، آن، بدون اینکه به کیفیت زندگی مردم خدشه‌ای وارد شودآن را اصلاح و کاهش داد.

اصلاح رفتار مشترکان در مدیریت مصرف آب اصفهان ضروری است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اصفهان، اصلاح رفتار مشترکان در شهرها و روستاها به منظور مدیریت مصرف آب را بسیار ضروری دانست.

هاشم امینی در گفت و گو با ایرنا افزود: در حال حاضر سرانه خانگی مصرف آب در اصفهان دستکم 150 لیتر در شبانه روز است که اگر مردم در شبانه روز 10 لیتر در مصرف آب صرفه‌جویی کنند، تابستان را با کمترین چالش در تأمین و توزیع آب آشامیدنی سپری می‌کنیم. وی افزود: همه ساله در فصل گرما، مصرف آب آشامیدنی حدود 30 درصد بیشتر می‌شود و این درحالیست که در فروردین و اردیبهشت با شیوع ویروس کرونا و رعایت دستورالعمل های بهداشتی مصرف آب به مراتب بیش از گذشته بوده است. امینی تاکید کرد: آبفا استان یک میلیون و 180 هزار مشترک دارد که حدود 800 هزار آنها مشترکان خانگی هستند که در صورتی که روزانه هر کدام 10 لیتر از مصرف خود بکاهند روزانه هشت میلیون لیتر از منابع آبی کم نخواهد شد که رقم چشمگیری است.

وی، میانگین مصرف آب در استان را در 2 ماهه امسال دستکم با افزایش 16 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل عنوان کرد و گفت: از مردم انتظار می‌رود با آغاز فصل گرما مصرف بهینه آب را مد نظر قرار دهند. مدیرعامل شرکت آبفا استان اصفهان تأکید کرد: در فصل تابستان در صورتیکه رودخانه زاینده رود جاری باشد حدود پنج درصد به منابع آبی از طریق چاه‌های فلمن افزوده می‌شود که این رقم به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز آبی ما در فصل تابستان باشد

به گفته کارشناسان صنعت انرژی، مطابق سند بالادستی سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف ابلاغی مقام معظم رهبری در تاریخ 14 تیر ماه سال 1389 هدفگذاری برای کاهش شاخص شدت انرژی به حداقل 2سوم میزان کنونی تا پایان برنامه پنجم توسعه و به حداقل یک دوم میزان کنونی تا پایان برنامه ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته است.

کم آبی از مولفه‌های ذاتی طبیعت ایران است

یک کارشناس ارشد اقتصاد در رابطه با چالش‌های آب در کشور گفت: کم‌آبی از مولفه‌های ذاتی طبیعت ایران است که 85 درصد آن دارای اقلیمی خشک و فراخشک بوده و بیش از 70 درصد مناطق ایران بارش سالانه‌ای کمتر از 200 میلی‌متر دارند.

رضا رضوی در گفت و گو با ایرنا افزود: در یک دهه گذشته میزان منابع آب تجدیدپذیر کشور به 110 میلیارد مترمکعب و حتی در پنج سال گذشته به 100 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.

به گفته وی سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان درپنج دهه گذشته با تکیه بر مدیریت تامین آب، با ساخت سدها برای ذخیره درون و برون سالی و انتقال آب سعی بر مدیریت این پراکندگی مکانی و زمانی در منابع آب سطحی کشور کردند.

این کارشناس تاکید کرد: این در حالیست که به دلیل مواجهه با بحران آب و تشدید آن در کشور، اقدامات سیاستی گسترده به منظور صیانت از منابع آب تجدیدپذیر شامل اصلاح

رویکردهای کلان به برنامه‌ریزی در مقوله آب و اقدامات در ابعاد عرضه و تقاضا نیاز است.

وی اضافه کرد: با توجه به تداوم رشد جمعیت و افزایش تقاضا برای آب و ثابت بودن منابع آب تجدیدپذیر، ضروری است در چارچوب بسته مطالعاتی جامع، منابع آب کشور، رشد جمعیت، تولیدات کشاورزی، تراز بازرگانی بخش کشاورزی و امنیت غذایی کشور در سالهای آینده مورد مطالعه قرار گرفته و راهکارها و برنامه‌ریزی‌های مناسب برای توازن منابع و مصارف آب و مواد غذایی تدوین شود.

رضوی بیان داشت: در حوزه مصارف کشاورزی با توجه به سهم بیش از 90 درصدی این بخش از مصرف آب، اقدامات سیاستگذاری و اجرایی شامل ابلاغ الگوی کشت بهینه ملی، منطقه‌ای به سازمان‌ها مبنی بر هدایت اعتبارات و تسهیلات به سمت فعالیتهای کشاورزی رعایت کننده الگوی یادشده را در تواتری مشخص به شورای عالی آب ارائه کنند.

این صاحبنظر اقتصادی افزود: در حوزه مصارف خانگی، افزایش فرهنگ مصرف آب از طریق رسانه‌های گروهی، سرمایه‌گذاری برای بازسازی خطوط انتقال آب، اعمال نظام قیمتگذاری و اعمال قیمت پلکانی برای مصارف بالاتر از استاندارد جهانی، تفکیک آب شرب و بهداشتی، سرمایه‌گذاری برای بازسازی خطوط انتقال آب و توجه به اقتصاد آب در مکان‌یابی شهرهای جدید و توسعه شهرهای موجود از مهمترین الزامات مواجهه با بحران آب است.

وی در حوزه مصارف صنعتی به ملاحظات زیست‌محیطی و توجه ویژه برنامه‌ریزان به موضوع آب، به عنوان جزء جدایی‌ناپذیر احراز توجیه‌پذیری فنی، مالی و اقتصادی در مکان‌یابی شهرک‌های صنعتی و احداث واحدهای صنعتی پرمصرف آب اشاره کرد.

 دستورالعمل ویژه مدیریت بحران اصفهان برای مصرف بهینه آب در تابستان ابلاغ شد

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به کاهش بارندگی‌ها در سرشاخه‌های زاینده‌رود در سال آبی جاری از ابلاغ دستورالعمل ویژه‌ای درخصوص مصرف بهینه آب در بخش‌های مختلف خبر داد تا از هم اکنون برای تابستان برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد. منصور شیشه فروش با بیان اینکه بارش‌های اخیر در ایستگاه کوهرنگ، سرشاخه رودخانه زاینده رود 41 میلی متر بوده است، اظهار کرد: مجموع بارش‌های سال آبی جاری در کوهرنگ از ابتدای مهرماه 98 تاکنون یک هزار 154 میلی متر گزارش شده که این میزان در مدت مشابه سال آبی گذشته یک هزار و 126 میلی متر بوده است. وی ادامه داد: امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل در کوهرنگ 46 درصد کاهش بارندگی صورت گرفت.

به گفته شیشه فروش، بارش‌های بهاری امسال بیشتر در مناطق شمالی و شرق استان اصفهان رخ داد و بیشترین بارش‌ها در مقایسه با بلندمدت در شهرستان‌های آران و بیدگل، اردستان و کاشان روی داده است.

جمعیت استان اصفهان پنج میلیون و 120 هزار نفر است که در مجموع 56 شهر و 300 روستا زیر پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*