یک‌شنبه 4 آذر 1403

ضرورت برخورد قاطع و شفاف ایران با مسببان رخداد مرز افغانستان

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
ضرورت برخورد قاطع و شفاف ایران با مسببان رخداد مرز افغانستان

دولت ایران با برخورد قاطع و شفاف نسبت به این رخداد می‌تواند از پیشینه نیک ایران در میزبانی از مهاجران افغانستانی صیانت کند.

دولت ایران با برخورد قاطع و شفاف نسبت به این رخداد می‌تواند از پیشینه نیک ایران در میزبانی از مهاجران افغانستانی صیانت کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در 10 روز نخست اردیبهشت (1399) خبری حیرت آور در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد مبنی بر اینکه 50 نفر از اتباع افغانستان که قصد ورود از منطقه «تنگه ذوالفقار» به ایران را داشتند مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به آب انداخته شده اند مسئولان کشوری و همچنین افکار عمومی خواستار توضیح مسئولین مرتبط و همچنین تشکیل کمیته‌ای برای پیگیری این موضوع شدند. سخنگوی وزارت خارجه ایران رخ دادن این اتفاق در خاک ایران را رد کرده؛ اما کمیته ای حقیقت یاب از سوی دو کشور تشکیل شده است تا به این موضوع رسیدگی شود. محمدعلی بهمنی قاجار، پژوهشگر حوزه سیاست خارجی و مدرس دانشگاهی یادداشت کوتاهی را به همین مناسبت نوشته است.

محمدعلی بهمنی قاجار، دکترای حقوق بین الملل از دانشگاه تهران دارد و یکی از مورخان مشهور دوران قاجار است. از جمله کتاب‌های منتشر شده او می‌توان به «سیستان و مرزهای آن»، «ایران و افغانستان؛ از یگانگی تا تعیین مرزهای سیاسی»، «اختلافات ارضی افغانستان و پاکستان؛ به روایت اسناد تاریخی وزارت امور خارجه ایران» و «تمامیت ارضی ایران در دوران پهلوی» اشاره کرد. یادداشت او را در ادامه بخوانید:

«ایران به مدت 41 سال در مجموع و با وجود برخی کاستی‌ها، میزبانی شایسته برای هم خانمانان عزیز افغانستانی‌مان بوده است. خواهران و برادران هم دین و هم فرهنگ و هم زبانی که با ما یکی و یگانه هستند و فقط با دسیسه استعمار از هم جدا مانده‌ایم. در این میان حادثه غرق شدن عده‌ای از عزیزان افغانستانی در مرز مشترک ایران و افغانستان، رخدادی جگرسوز و تلخ است، امید دارم که در وهله نخست چنین واقعه‌ای رخ نداده باشد و اگر هم به وقوع پیوسته باشد، ایران و مرزبانان ایرانی هیچ گونه تقصیری در آن نداشته باشند، اما اگر چنین رخداد تلخی اتفاق افتاده باشد هرکسی که در آن سهیم است باید پاسخگوی عملکرد خود باشد.

دولت ایران با برخورد قاطع و شفاف نسبت به این رخداد می‌تواند از پیشینه نیک ایران در میزبانی از مهاجران افغانستانی صیانت نماید. عملکرد مسئولانه و دلسوزانه نسبت به هر آسیبی که متوجه برادران عزیز افغانستانی‌مان شده باشد، در وهله نخست وظیفه انسانی و ملی و شرعی و اخلاقی ما بوده و در وهله بعدی دسیسه‌های ایران ستیزان در افغانستان را نقش بر آب می‌سازد، همه ما در کلیه موارد هم‌درد و هم‌شریک خواهران و برداران عزیز افغانستانی‌مان هستیم و اجازه هتک حرمت و تضییع حقوق آنان را نخواهیم داد.»